Quantcast

Supykdė choro kelionė į koronaviruso apimtą Italiją: teisinasi kultūrine misija

  • Teksto dydis:

Lietuvoje diagnozavus antrąjį ir trečiąjį užsikrėtimo koronavorusu atvejį per šalį nuvilnijo raginimai drausti masinius renginius ir pasipiktinimas tais, kurie nepaisant rekomendacijų vis tiek keliauja į šios infekcijos židinius Europoje ar kitas šalis.

Vienu tokių akibrokštų įvardijamas vilniečių choro „Langas", kuris yra Bernardinų bažnyčios giedojimo mokyklos dalis, kelionė į Italiją, kurioje fiksuojama daugybė susirgimų ir mirčių nuo koronaviruso kaip niekur kitur žemyne.

Šios šalies Šiaurėje dar vakario pabaigoje paskelbtas karantinas, situacija jau tada buvo įtempta ir kituose jos regionuose, jau tuomet ir lietuviai raginti apskritai atsisakyti kelionių, tačiau nepaisant to, choro viešnagė Romoje kovo 5-12 dienomis nebuvo atidėta.

Reaguodamas į kilusį pasipiktinimą, choro atstovai viešai aiškino, kad turėję patikinimus, jog „vykti į Romą yra saugu“.

Jums tikrai ant Lietuvos nusi..ikt, o dar giedat himną... Neskanu.

„Mieli tautiečiai, suprantame jūsų susirūpinimą ir gerbiame pilietiškumą. Informuojame, kad choras „Langas“ į Italiją vyko su kultūrine misija. Prieš vykdami komunikavome su mūsų diplomatinėmis ir sveikatos apsaugos institucijomis, kurios mus informavo, kad į Romą vykti yra saugu. Būdami Romoje, griežtai laikėmės higienos ir visų VSAC rekomendacijų. Dėl pasikeitusios padėties, mūsų koncertas buvo atšauktas. Galimybės išvykti anksčiau nebuvo. Visą likusį laiką laikėmės vietinės valdžios nurodymų. Grįžę į Lietuvą laikysimės visiems tokiu atveju taikomų reikalavimų“, – socialiniame tinkle dėstė choro atstovai.

Tačiau toks paaiškinimas apie neatidėliotiną kultūrinę misiją ne vieno pasipiktinusiojo neįtikino.

„Aš truputėlį kažko nesuprantu. Italijoje virusas šienauja žmones, susirgimų daugėja, visi Lietuvoje nustatyti atvejai – „Made in Italy“, Užsienio reikalų ministerija jau kurį laiką rekomenduoja nevykti į šią šalį, bet štai choras „Langas“ svečiuojasi Italijoje, kur kaip rašo, yra svetingai sutinkami Lietuvos ambasadoriaus. Paaiškinkite man prašau, kodėl?“ – prašė Daiva Žeimytė-Bilienė.

Kovo 7-ąją choras viešai pasidžiaugė, kad buvo priimti labai svetingai Lietuvos Respublikos ambasadoje Romoje.

„Kupini įspūdžių ir apžavėti Italijos grožio, ruošiamės iškiliam renginiui –Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui skirtam koncertui, kurio metu Koliziejus nušvis mūsų trispalve!“ – rašė choro atstovai.

Ne vienas internautas klausė, kodėl choras ten išvyko jau tuomet, kai jau buvo aišku, kad Italijoje proveržis ir joje skelbiamas karantinas. „Deja, atsakomybės smarkus trūkumas... Rankas mes irgi plaunam, deja, jūs akivaizdžiai meluojat ir tikrai su niekuo nesikonsultavot, nes netikiu, kad atsakingi ir rimti medicinos specialistai taip būtu jums patarę“, – po choro pareiškimu apie jų kultūrinės misijos svarbumu pasisakė vienas komentatorius, prašęs įvardinti konkrečius asmenis, kurie neįžvelgė jokios rizikos vykti į Romą tokiu metu. 

„Jums tikrai ant Lietuvos nusi..ikt, o dar giedat himną... Neskanu“, – neatslūgo internautai, prašę parodyti sveikatos apsaugos institucijų paaiškinimus, kad vykti saugu. Choro „Langas“ koncertas Romoje buvo atšauktas, tačiau jie nusifilmavo Kovo 11-osios proga begiedantys himną ir be žiūrovų.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vedėja Valda Dirginčienė portalui kauno.diena.lt pateikė tokį komentarą:

„Kaip žinia, iki kovo 10 d. rizikingomis buvo paskelbti keturi Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai, nuo kovo 10 d. – visa Italija.

Kaip SAM patikslino Užsienio reikalų ministerija, choras buvo susisiekęs su Lietuvos ambasada Italijoje, ir atvyko dar iki rekomendacijos nevykti į Italiją paskelbimo. Tuo metu visa Italija dar nebuvo paskelbta karantino zona. Situacija visoje Italijoje pasikeitė tik po kelių dienų. Nedelsiant buvo atšauktas koncertas, o choro nariams rekomenduota visą laiką likti viešbutyje. Šiandien choras grįžta į Lietuvą, į oro uostą juos nuveš ambasados užsakytas autobusas.

Pažymėtina, kad tiek anksčiau, tiek dabar žmonės, susiplanavę keliones į naujojo koronaviruso paveiktas šalis, buvo raginami pasverti, ar keliauti yra tikrai būtina, ar planų negalima atidėti vėlesniam laikui arba tiesiog atsisakyti. Paprastai tariant, šiuo metu keliauti į paveiktas šalis nerekomenduojama. Vis dėlto, šiuo metu ypač svarbus pačių žmonių sąmoningumas ir atsakingas požiūris į savo bei aplinkinių sveikatą. Tai nuolat pabrėžiame ir primename Lietuvos gyventojams.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, choristai gali grįžti į Lietuvą be ribojimų, tačiau labai svarbu, kad jie laikytųsi rekomendacijų. Visų keliautojų, grįžusių iš paveiktų teritorijų, prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei 14 dienų sekti savo sveikatos būklę. Per šias 14-lika dienų rekomenduojama vengti socialinių kontaktų (nesilankyti viešose vietose, pagal galimybes nesinaudoti viešuoju transportu, stengtis laikytis ne mažiau kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių, nesikviesti svečių į namus ir pan.).

Tuo atveju, jei sveikatos stebėjimo metu išsivysto ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), reikia nedelsiant skambinti telefonu skubios pagalbos telefonu 112, pranešti apie susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų nurodymus. Jei per dvi savaites ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą“.

Ministras: toks elgesys – neatsakingas

Ketvirtadienio vakarą iš Italijos sostinės Romos grįžtantys choro „Langas“ dainininkai privalo izoliuotis 14 dienų, sako sveikatos apsaugos ministras.

Aurelijus Veryga choristų elgesį keliauti į Italiją siaučiant koronavirusui pavadino neatsakingu.

„Šitie žmonės, grįžę namo, turėti likti namuose 14 dienų saviizoliacijai. Toks yra bendrai nurodymas iš tų šalių grįžtantiesiems“, – ketvirtadienį Seime BNS žurnalistams sakė ministras.

Jis tvirtino, kad iš viruso paveiktos šalies grįžtantys asmenys privalo patys pasirūpinti, kaip saugiai parvykti namo ar į kitą saviizoliacijos vietą.

Portalas dėl šios situacijos uždavė klausimus ir Lietuvos ambasados Italijoje atstovams ir chorui „Langas“. Gavę atsakymus tekstą papildysime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uzdrausk religija

Uzdrausk religija portretas
Hahaha, krikscioniskas melas jiems yra kulturine misija.

Ieva

Ieva portretas
Kodėl nėra papildymo? Choristai 14 d pavyzdingai laikėsi saviizoliacijos, nei vienas nesusirgo. Choras Langas kaip tik turėtų būti pavyzdys, kaip grįžus iš komandiruočių reikia elgtis, jei patenki į tokią situaciją. Juk viskas keitėsi kas valandą. Choristai jau tada sakė, kad grįžtančius būtina saugiai pristatyti i karantino vietas. Deja, tik dabar apie tai galvojama.

krematoriumas

krematoriumas portretas
kita kelione suplanuota i woohana kinijoje
VISI KOMENTARAI 135

Galerijos

Daugiau straipsnių