Quantcast

Čekų drama atvėrė slaptas mamų baimes

Čekiją sukrėtusi istorija, kai gimdymo namuose per klaidą buvo sukeistos naujagimės, pasėjo nerimą ir lietuvių šeimose. Tačiau medikai suskubo raminti, kad tokios klaidos pas mus – neįmanomos.

Pastarosiomis dienomis interneto portalo supermama.lt dvynukų mamų forume verda diskusijos. Aptardamos dviejų čekų šeimų dramą moterys svarsto, ar įmanoma, kad ir mūsų šalyje tik ką pagimdyti kūdikiai būtų atiduoti ne tiems tėvams. „Man gyvenime visada kėlė nerimą mintis, kad vaikus gali sukeisti. Manau, tai įmanoma ir net labai realu. Mano dvynukės gimė po aštuntos cezario operacijos toje gydytojų pamainoje ir tai buvo dvidešimt antras gimdymas tą parą. Veiksmas vyko 3 val. nakties, todėl labai bijojau, kad anesteziologė neužmigtų. Vaikus išėmė, girdėjau, kaip jie pravirko. Ir tik po kelių minučių gydytojai atsikvošėjo. Sako, oi, mamai vaikų neparodėme. Laimė, už operacinės durų laukė vyras. Jis ėjo iki kūdikių palatos, kad įsitikintų, jog naujagimių nesukeis“, – forume įspūdžiais dalijosi dvynukes auginanti moteris.

Iš diskusijų paaiškėjo, kad dėl galimo kūdikių sukeitimo dažniausiai nuogąstauja mamos, kurioms buvo atlikta cezario operacija. Kaip žinoma, po jos moterys paliekamos ilsėtis ir vaikelius išvysta mažiausiai po pusės paros.

Retai, bet pasitaiko

Forume pasirodžius nuomonei, kad supainioti naujagimių esą neįmanoma, viena diskusijos dalyvė užsiplieskė ir papasakojo jai pačiai nutikusią istoriją.

„Man buvo atidavę ne mano vaiką! Žiūriu, kateteris ne toje vietoje kaip mano mažylei įstatytas. Be to, ji buvo suvyniota ne mano antklodėle. Įlipu į liftą ir galvoju, kad mergytė kažkokia kitokia. Gydytojams sakau: „Tai ne mano vaikas.“ Reanimacijoje manęs klausia, ar tikrai? Paaiškėjo, kad iš tikrųjų mažylius supainiojo. Taigi visko gali nutikti. Reti atvejai, bet pasitaiko“, – asmeninę patirtį atskleidė moteris.
Kita forumo dalyvė pasakojo gimdžiusi kartu su moterimi tokia pačia kaip ir jos pavarde. „Vis juokavome, kad mudviejų kūdikius gali sumaišyti“, – sakė ji.

Vyrams – sargybinių vaidmuo

Po tokių „supermamų“ įspūdžių vaikelių dar tik laukiančios moterys prisipažino ne juokais sunerimusios. Galiausiai jos nusprendė: gimdant pašonėje reikia turėti sargybinį – vyrą.
Tačiau „Vilniaus dienos“ kalbintas Vilniaus gimdymo namų direktorius Rimantas Kvilius atkreipė dėmesį, kad medikais vertėtų pasikliauti labiau nei sutuoktiniais – ne visi vyrai gimdymą didvyriškai atlaiko. „Neretas sunegaluoja“, – šypsojosi gydytojas.
Kūdikių sukeitimo tikimybės, R.Kviliaus teigimu, net neverta svarstyti – tokie atvejai Lietuvoje esą neįmanomi.
„Esu girdėjęs keletą istorijų, kai naujagimiai buvo sukeisti. Tačiau tai įvyko dar tarybiniais laikais, kai motinai pagimdžius vaikas būdavo iškart nuo jos atskiriamas. Mamos mažylius išvysdavo tik juos maitindamos. Vaikus atnešdavo tvirtai suvystytus kaip pieštukus“, – pasakojo 30 metų darbo patirtį turintis Vilniaus gimdymo namų vadovas.

Lazda, ir ta iššauna

Čekijos istorija, kai dėl medikų aplaidumo buvo sukeistos dvi naujagimės, R.Kvilių pribloškė. „Juk tokia išsivysčiusi šalis“, – negalėjo atsistebėti.
Nors čekių seselių klaida virto dviejų šeimų tragedija, R.Kvilius ragina gydytojų neteisti. „Lazda, ir ta vieną kartą gyvenime iššauna“, – tarstelėjo medikas ir dar kartą patikino, kad Lietuvoje naujagimiais labai atidžiai rūpinamasi.
Be to, jei gimdymas baigiasi sklandžiai ir tiek vaikas, tiek mama jaučiasi gerai, abu lieka vienoje palatoje tol, kol išrašomi namo. „Vaikas nuo motinos neatitraukiamas nė minutei. Gimdykloje nebūna kitų naujagimių, todėl jų supainioti net nėra galimybės“, – tikino R.Kvilius.
Tą patį „Vilniaus dienai“ sakė ir Vilniaus universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos vedėja Gražina Drąsutienė.
„Tėčiams leidžiama stebėti visas procedūras: kaip naujagimis sveriamas, matuojamas, kaip duomenys užrašomi ant specialios ženklinimo apyrankės, kuri iškart prisegama mažyliui ant rankutės. Ko nors supainioti neįmanoma“, – būsimas mamas ramino medikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių