Quantcast

Buvo ir taip: už prastą vaikų mokymąsi tėvams pakeldavo mokesčius

XVIII a. šalia Vilniaus įsikūrė Pavlovo respublika – vienintelė tuo metu Europoje miniatiūrinė valstybė valstybėje. Kiek mažiau nei 30 m. gyvavusioje respublikoje, kurią savo dvare įkūrė kunigas Povilas Ksaveras Bžostovskis, buvo įgyvendintos utopinės idėjos, o ji pati paliko idealios valstybės pėdsaką.

„Vienintelis iki šių dienų išlikęs materialus šios valstybės įrodymas – dvaro liekanos. Tačiau svarbiausias palikimas – P. K. Bžostovskio idėjos. Jis siekė pagerinti žmonių gyvenimo sąlygas ir reformuoti valstybę taip, kad ji klestėtų“, – sako Turgelių P. K. Bžostovskio gimnazijos direktorė Lucija Jurgelevič.

Respublikos prezidentas piliečiams skiepijo aukštas moralės normas. Pats P. K. Bžostovskis rašė vadovėlius mokyklos vaikams, ekonomikos pagrindų knygas, ūkininkavimo patarimus ir farmacijos pradmenis. O už blogą vaikų mokymąsi tėvai turėjo mokėti didesnius mokesčius.

Respublikoje veikė policija, kariuomenė, teismai ir viskas, kas reikalinga valstybei. Valstiečiams buvo leidžiama laisvai tvarkyti savo turtą, verstis prekyba ir amatais už činšą (galiojusį mokestį), o kaimynai šią respubliką vadino utopija.

„Žiūrint iš dabartinės perspektyvos, valstybėje, naudojant naujoviškas technologijas, sukurtos optimaliausios sąlygos darbui, gyvenimui, poilsiui ir saviraiškai. Valstiečiai buvo mokomi praktiškai ūkininkauti – dvare buvo sodas ir daržas, kur buvo vedami praktiniai užsiėmimai. Jų metu įgytas žinias pritaikydavo savarankiškai ūkininkaudami. O kartais pats prezidentas piliečius pasikviesdavo į savo dvarą pasilinksminti“, – pasakoja L. Jurgelevič.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Misija: Vilnija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių