Quantcast

Butų nuoma Vilniuje tūno „šešėlyje“

Patikrinus trumpalaike butų nuoma sostinėje užsiimančių asmenų veiklą, nustatyta, kad trečdalis neturėjo verslo liudijimų ar nebuvo įregistravę individualios veiklos, nemaža dalis nevengė ir kitų mokestinių pažeidimų, pranešė Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai.

Išanalizavę laikraščiuose ir internete spausdinamus skelbimus, inspektoriai patikrino devyniolika valandai ar parai butus nuomojančių asmenų. Iš jų vienuolikai surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, keturiems įteikti mokesčių administratoriaus nurodymai įteisinti savo veiklą. 

Mokesčių inspekcijos pareigūnai atliko kontrolinius paslaugų užsakymus, t.y. telefonu  išsinuomojo butus kelioms valandoms ar  parai, vėliau tikrino, ar butus nuomojantys gyventojai yra įregistravę individualią veiklą, vykdo visas mokestines prievoles.

„Nustatėme, kad dažniausiai neįteisinama veikla, dirbama neturint verslo liudijimo ar neįregistravus individualios veiklos, - teigia Vilniaus VMI viršininko pavaduotojas Mindaugas Almantas. 

Anot jo, kai kurie gyventojai, paprašyti veiklos teisėtumą įrodančių dokumentų, gudravo, teigdami neva butą nuomoja motina, sūnus  ar draugas, o jie tik perduodantys raktus. Tačiau vėliau nustatyta, jog ir „tikrieji“ veiklos vykdytojai dirba nelegaliai.“

M. Almantas pasakoja, kad tikrinant butus nuomojančių asmenų veiklą, neapsieita be kuriozų. Štai vienas nuomotojas, prieš tai su juo susitarus telefonu bei susitikus prie buto Aušros vartų gatvėje, paspruko, pasakęs, jog pamiršo raktus ir atneš juos po 15 minučių. O kita nuomotoja nenorėjo pateikti asmens tapatybės dokumento, tad teko išsikviesti Policijos pareigūnus.

Anot pavaduotojo, antras nustatytas „populiarus“ pažeidimas – priėmus pinigus neišduodamas joks apskaitos dokumentas. Viename bute 50 litų už dvi valandas paėmusi moteris ir neišdavusi grynųjų pinigų priėmimo dokumento paaiškino, jog  dirba bendrovėje, kuri vykdo nekilnojamojo turto nuomos veiklą, tačiau ir patikrinus bendrovės dokumentus nustatyta apskaitos taisyklių pažeidimų.

„Mokesčių inspekcija nuolat teikia visą informaciją, kaip įteisinti pasirinktą veiklą, padeda mokesčių mokėtojams teisingai apskaičiuoti ir sumokėti mokesčius mažiausiomis sąnaudomis, tačiau griežtai kontroliuoja ir vertina sukčiauti bandančius mokesčių mokėtojus“, - primena Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojas.


Šiame straipsnyje: nuomabutų nuomaVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių