Quantcast

Bibliotekoms negresia išnykti

Nors per penkerius metus buvo uždarytos net 4 Vilniaus bibliotekos, šiuo metu 23 dar veikia. Jų gretas netrukus papildys nauja – Pilaitėje, o kitąmet dar viena – Žirmūnuose.

Uždarė, nes griuvo

Dėl prastos pastato būklės 2008 m. uždaryta Žirmūnų biblioteka šiuo metu renovuojama ir duris turėtų atverti 2013-ųjų rugsėjį. Per pastaruosius penkerius metus sostinėje buvo uždarytos keturios bibliotekos. Be Žirmūnų, dar Užupio, Rygos ir Gedimino. Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos (VMSCB) direktorės Rimos Gražienės teigimu, nėra planų atgaivinti Užupio biblioteką. Nors iš pradžių bendruomenė buvo sujudusi, direktorės pasakojimu, vėliau nė nepasijuto, kad ji buvo uždaryta.

p>"Nelabai buvo ir skaitytojų. O jos būklė buvo tikrai prasta: ten jau ne remonto reikėjo – tiesiog viską griauti ir statyti iš naujo. Nebuvo galima ir darbuotojų ten laikyti", – apie tragišką buvusios Užupio bibliotekos būklę pasakojo R.Gražienė.

Rygos biblioteka buvo įkurta trijų kambarių bute Justiniškėse. Ji uždaryta praėjusiais metais. "Padalijome bibliotekoms fondą ir ją uždarėme. Atvirai pasakius, buvo baisi biblioteka", – sakė VMSCB direktorė.

Gyventojai kovoja

Jos teigimu, bibliotekų išdėstymas nėra tolygus, nes tarybiniais laikais kasmet buvo atidaroma po biblioteką. Jos buvo įrengiamos butuose. "Tai yra siaubas, kurio iki šiol negalime atsikratyti. Vieną tokių tebeturime Lazdynuose, trijų ir keturių bute įkurtą, dvi bibliotekos trijų kambarių butuose tebėra Šeškinėje. Iškelti nėra kur. Gyventojai skundėsi, kad jiems trukdo, kai pabandėme uždaryti Gelvonų biblioteką Šeškinėje, jie sukilo, kad vaikams reikia bibliotekos. Nenorime su jais pyktis, tad ją palikome", – pasakojo R.Gražienė.

Kaip didžiausią bėdą moteris įvardijo tai, kad nėra kur tų bibliotekų iškelti. Ji tikisi, kad, galbūt kada nors atgaivinus prie "Akropolio" statomą stadioną, ten atsiras kavinių ir gal net patalpos bibliotekai, į kurias būtų galima perkelti tas dvi, esančias butuose Šeškinėje.

Pilaitėje – įkurtuvės

Direktorės teigimu, labai reikėjo bibliotekos Pilaitėje, nes ji labai nutolusi nuo centro. Ir štai gruodžio 1 d. planuojama ją atidaryti. "Fantastiškos naujos patalpos, rūpinamės kompiuterizacija, baldais ir tikimės po poros mėnesių atidaryti", – nauja biblioteka džiaugėsi pašnekovė.

Paprašyta įvertinti, kur dar reikėtų bibliotekų, direktorė įvardijo Pašilaičius. Kaip ji sakė, iš ten neblogas susisiekimas su kitais miesto rajonais – Šeškine, Justiniškėmis, Karoliniškėmis, tačiau biblioteka vis tiek praverstų.

"Vertinant apskritai, rajonai yra aprūpinti. Aišku, ne visos bibliotekos suremontuotos, bet turime tikrai neblogai sutvarkytų bibliotekų", – kad padėtis tikrai nebloga, sakė pašnekovė.

Šiuo metu visose 23 sostinėje esančiose bibliotekose galima nemokamai naršyti internete, paimti leidinių į namus. Miesto bibliotekose per metus apsilanko per 800 tūkst. lankytojų, šiose bibliotekose registruota daugiau kaip 78 tūkst. skaitytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių