Quantcast

Bernardinų sodui atseikėta 20 milijonų litų

„Ponios ir ponai, Bernardinų sodas jau atidarytas“, - šiandien, rugsėjo 8-ąją, paskelbė Vilniaus rotušės ceremonmeistras Saulius Pilinkus. Į šventę gausiai susirinkę vilniečiai maloniai nustebo, kad Sereikiškių parkas, kuris nuo šiol, kaip ir senais laikais, bus vadinamas Bernardinų sodu, po rekonstrukcijos neatpažįstamai pasikeitęs. 

Gedimino pilies papėdėje esančiame 8 hektarų dydžio Bernardinų sode darbai užtruko ilgiau nei metus.

Bernardinų sodas (restauracijos projekto vadovė – architektė Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė) alsuoja XIX a. dvasia. Parke trykšta keli fontanai, yra  tvenkinys, pastatyta daugybė naujų suoliukų, įrengtos botanikos ir vienuolyno sodų ekspozicijos, alpinariumas, rožynas, belvederis, veikia lauko kavinė. Pačiame sodo centre, rožyne, trykštantis pagrindinis fontanas lankytojus stebins muzikos garsiais.

Mažuosius ypač nudžiugino modernios vaikų žaidimų aikštelės su sūpuoklėmis, karstyklėmis. Nenuskriausti  ir suaugusieji – prie specialių stalų jie galės žaisti šaškėmis, šachmatais, tik reikia nepamiršti jų atsinešti.

Vienuolyno sode auga vaistažolės, arbatiniai augalai. Botanikos sodo kampelyje mokytojai galės moksleiviams vesti biologijos pamokas. O norintys paiškylauti ant žolės galės tai daryti – viena pieva skirta būtent jiems.

Parko rekonstrukcija ir įrengimas kainavo 19,7 mln. litų. Jo priežiūra miestui kasmet atsieis apie 0,5 mln. litų.

Ateityje prie Lietuvių liaudies kultūros centro, kaip ir anksčiau, turėtų būti pastatyta oranžerija, o sodo centre, prie grojančio fontano, turėtų veikti belaidis  internetas.

Brangiai miestui atsiėjęs Bernardinų sodas saugomas, o nakčiai uždaromas. Šiuo metų laiku jis atidaromas 7-ą, o uždaromas 22 val. Ne veltui  prie pagrindinio įėjimo iškabintos sodo lankytojų teisės ir pareigos. 

Parko rekonstrukcija užtruko dėl kasinėjant aptiktų archeologinių radinių. Archeologai atrado XVI-XVII a. statinių, kurie atskleidė, kad tais laikais šioje vietoje gyveno žmonės. Taigi Vilnius tuo metu buvo didesnis, nei manyta iki šiol. Rasti statiniai buvo konservuoti ir užkasti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kažin

kažin portretas
ar Kaunui bus atseikėta tiek milijonų?

AS Astra

AS Astra portretas
Puiku kad nors kazka atstate ! Kad dar butu padare kaip buvo pries kara. maciau foto. super buvo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių