Pereiti į pagrindinį turinį

Bernardinų sode vilniečiai mokomi laikytis taisyklių

2013-09-20 09:30
Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Į beveik prieš dvi savaites vartus atvėrusį rekonstruotą Bernardinų sodą pasivaikščioti traukia būriai miestiečių: pėsčiomis, su dviračiais ar šunimis vedini. Tiesa, ką galima ir ko negalima ten daryti, dar ne visi supranta.

Prireikė apklausos

Nors atrodo, kad didžioji dalis miestiečių apsilankę Bernardinų sode lieka patenkinti, iki šiol ten galiojanti tvarka neaiški. Ko gero, dėl jos nėra apsisprendusi ir pati miesto valdžia. Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybės interneto puslapyje vykdoma apklausa, kuria norima išsiaiškinti miestiečių požiūrį parke vyrausiančios tvarkos klausimais.

Miestiečiams valdžia pateikia klausimus "Ar pritartumėte, kad sodo parke galima būtų vedžioti šunis?", "Ar pritartumėte, kad naujai restauruotame Bernardinų sode galima būtų važinėtis dviračiais?", "Pasirinkite, koks fontano darbo grafikas jums būtų priimtinesnis" ir galimus atsakymų variantus.

Apklausoje kol kas sudalyvavo daugiau nei 600 miestiečių. Dauguma jų mano, kad turėtų būti leidžiama parke vedžioti šunis, išskyrus botanines ekspozicijas ir vaikų žaidimo aikšteles. Vilniečiai taip pat neprieštarautų ir dėl važinėjimo dviračiais, išskyrus botanines ekspozicijas ir belvederį bei vaikų žaidimo aikšteles. Dėl muzikinio fontano miestiečiai linkę būti taupūs – dauguma mano, kad su muzika ir šviesomis fontanas turėtų būti paleistas tik vakarais nustatytą valandą arba savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Skirtingi nurodymai

Ką tik lankytojams atvertame Bernardinų sode pirmosiomis dienomis buvo leidžiama rūkyti tam tikrose zonose, tačiau praėjus keletui dienų ant parko vartų jau atsirado ženklas, draudžiantis tai daryti. Atseit dėl rūkalių buvo sulaukta nemažai skundų. Tačiau dar pirmąją atidarymo savaitę vaikščiojant po parką buvo galima išvysti ne vieną rūkantį.

Kol kas miestiečius klaidina ir ženklas, nurodantis, kad šunis parke leidžiama vedžiotis su pavadėliais, o apie antsnukius parko taisyklėse nieko neužsimenama. Miesto taisyklės nurodo viešose vietose šunis vedžioti ir su antsnukiais. Dėl tokio taisyklių nesutapimo parke šunis vedžiojantys miestiečiai dėl antsnukių galvos nesuka.

Kol kas žmonės nežino ir kaip elgtis su dviračiais: vieni juos vedasi, kiti – mina. Tiesa, pastaruosius parke gaudo apsaugos darbuotojas ir aiškina painokas taisykles: pagrindiniu parko taku dviratį griežtai reikia tik vestis, o šalutiniuose takeliuose galima ir minti. Logikos tokie nurodymai turi ne per daugiausia.

Vyksta eksperimentai

"Šuns vedžiojimo ženklas nesikerta su reikalavimu dėl antsnukio. Žmonės ir su pavadėliu, ir su antsnukiu turėtų juos vedžioti, o kabantis logotipas tik papildo miesto taisykles. Bernardinų sode yra vietų, kur šunų vesti negalima, – tai yra botaninės ekspozicijos ir šias vietas norime laikyti išpuoselėtas", – aiškino VšĮ "Vilniaus miesto parkai" vyriausioji kraštovaizdžio architektė Ramunė Sanderson.

Ji patvirtino, kad šio metu visame parke uždrausta rūkyti: "Iš pradžių svarstėme uždrausti tik tam tikrose zonose, bet kai pasižiūrėjome, kad žmonės meta nuorūkas į takų dangą, priėmėme tokį sprendimą. Nesakau, kad taisyklės nesikeis. Jei bus bendra visuomenės nuomonė, kad to reikia arba nereikia, atitinkamai ir reaguosime."

Kol kas miglotos taisyklės ir dėl važinėjimo dviračiais. Pasak R.Sanderson, yra tikslas išsaugoti saugų parką visiems: ir važinėjantiems dviračiais, ir ateinantiems pasivaikščioti su vaikais.

Nuspręsti, kaip derėtų elgtis iš tiesų, sunku, nes vieni dviračiais važinėja tvarkingai, o kiti – labai greitai. Todėl taisyklė, kad dviratį pro pagrindinius parko vartus ir taku reikia vestis, nustatyta dėl saugumo.

"Taisyklės su galutiniais patikslinimais bus pakabintos dar sykį. Pradžioje buvo sunku nuspėti, kaip žmonės elgsis: kas pasiteisins, o kas – ne. Pirmą kartą Vilniuje įkurtas toks parkas ir natūralu, jog reikalingi eksperimentai, kad truputėlį labiau suvoktume ir suprastume visuomenės poreikius bei naudojimosi ypatumus", – aiškino R.Sanderson.

Planuojama, kad taisyklės bus patvirtintos, tačiau kada, priklausys nuo savivaldybės administracijos direktoriaus. Laikinąsias taisykles ruošiamasi iškabinti šios savaitės pabaigoje arba kitą savaitę.


Apklausa

Vladimiras

Dviračiais važinėti gal ir nereikia leisti. Bet galėtų leisti iš kitos parko pusės atvažiuoti. Dėl rūkymo – šis klausimas man nelabai patinka, nes pats esu rūkantis. Stažas didelis, tad mesti sudėtinga būtų. Fontanai man patinka. Dėl to, kad jie veiktų savaitgaliais, net neabejoju – aišku, bus daug žmonių. Bet nuo pirmadienio iki penktadienio – neaišku kaip. Dėl šunų, aš manau, jeigu tvarkingas šeimininkas, jis vis tiek turi maišelį fekalijoms. Visur juk galima vedžioti, ir Londone, pavyzdžiui. Bet tvarka turi būti.

Gražina

Manau, parkas pateisino mano lūkesčius. Aš čia tik antrą kartą, dar tik apsižiūriu. Dėl šunų, jei šeimininkai prižiūrės juos, nieko tokio. Dviračių galbūt ir nereikėtų leisti – ne visi yra drausmingi vairuotojai. Jei šalia vesis, aišku galima. O fontanai, manau, naktį galėtų ir neveikti, bet dieną tikrai turėtų veikti. Dėl rūkymo galėtume būti pavyzdys Europos miestams, kad turime parką, kuriame nerūkome ir propaguojame sveiką gyvenimą.

Ramūnas

Trūkumų čia nematau, bet danga nelabai patogi – dulka. Jeigu mažas vaikas, kojų nelabai kelia... Vaikų žaidimų aikštelės atrodo gana saugios. Tačiau dviračiais gal nereikėtų leisti važinėti, užteks ir pėsčiųjų. Šunų gal irgi nereikėtų čia. O fontanai turėtų veikti visą dieną. Juk žmogus ateina, nori pasimėgauti, nėra tam tikro laiko, kai visi turi ateiti. Kad rūkyti uždrausta – labai gerai.

Natalija ir Danutė

Mums labai patinka – stilius išlaikytas. Mes esame labai patenkintos. Dėl šunų... Gal nereikėtų? Žiūrint, kokie šunys. Jei su šeimininku ir tvarkingi, tai nieko baisaus. O jeigu tik lakstyti, aišku, kad ne. Rūkyti čia tikrai nereikia, bet kad žmonės visai nerūkytų – nerealu. Dviračiais galėtų nebent važinėti nebent šalutiniais takeliais, nes žmonės su vaikais eina ir turi vieni kitų saugotis. Galbūt ne visais takeliais, aplinkui? Šis muzikinis fontanas tikrai nuostabus – visus tris fontanus apžiūrėjome. Pavyzdžiui, Druskininkuose fontanas veikia tik tam tikromis valandomis. Visą laiką veikiantis fontanas per daug brangiai kainuos.

Ankstė ir Edgaras

Mūsų šuniukui čia patinka. Bet ant žolės neturėtų leisti vedžioti, o ant takų juk nieko jie nepadarys. Kad dviračius leidžia tik vestis – nieko tokio, ilgiau pasivaikščios žmonės, parku pasigrožės. Pamatę rūkyti draudžiantį ženklą kiek nustebome, bet jeigu norisi, išėjimai netoli – galima išeiti. Būna, nuorūkų nepataiko į šiukšliadėžę, nepakelia, tad geriau būtų uždrausti. Jei fontanai apšviesti, galėtų veikti ir naktį, juk apšvietimas daug nekainuoja. Ir gerai būtų, kad jokių "kebabinių" neatsirastų, – tada viskas bus gerai.