Quantcast

Basų mamų protesto prieš galimybių pasą organizatorė: nauja tvarka lems begalę problemų

  • Teksto dydis:

Protestai dėl galimybių paso vaikams nuo dvylikos metų Vilniuje tęsiasi.

„Basos mamos“ tęsia protesto akciją prieš galimybių pasą vaikams nuo 12 metų. Pradėjusios nuo Vyriausybės, kur sako likusios neišgirstos ir nusivylusios abejingumu, antradienį mamos rinkosi prie Prezidentūros.

„Vakar iki vėlaus vakar laukėme, kad kažkas iš Vyriausybės su mumis išeitų kalbėtis, išeitų į dialogą kažkokį, bet niekas visiškai nesusiekė. Jie ignoruoja tautos balsą, jie jo negirdi, net nenori kalbėtis. Mes tik prašome, kad išeitų ir pasikalbėtų, kad išgirstų mus, paprastus žmones, paprastas mamas. Mes nieko daugiau neprašome, mes stovime taikiai“, – LNK žinių tarnybai sakė protesto „Basos mamos“ organizatorė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Tai lems begalę diskriminacinių problemų: ir patyčių, ir galimų savižudybių, ir krizių šeimose

Protestą organizuoja „Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos“ Šilalės skyriaus pirmininkė, ėjusi Ekonomikos ir inovacijų viceministrės pareigas. Moteris įsitikinusi, kad galimybių pasas vaikams šalyje atvertų Pandoros skrynią.

„Tai lems begalę diskriminacinių problemų: ir patyčių, ir galimų savižudybių, ir krizių šeimose, ir atsivers didžiulės emigracijos atvejų. Tai reiškia, kad Lietuva gali išnykti labai greitai, nes čia neliks žmonių“, – toliau tęsė moteris.

Prašymas pasikalbėti buvo išgirstas, protestuojančios mamos dar nespėjusios nusiauti batų, prezidento patarėjos buvo pakviestos į Prezidentūrą.

„Tikrai prezidentui rūpi žmonių gerovė, vaikai yra ypatingai svarbi mūsų visuomenės dalis ir mes gavome kreipimąsi ir tikrai norėtume išgirsti mamų pusę“, – sakė prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.

Vis dėlto kokios pozicijos laikosi Gitanas Nausėda, atsakyta nebuvo.

„Prezidento pozicija yra, kad visi klausimai susiję su vaikais turi būti aukščiausio lygio atsakomybės ir tiesiog svarbu matyti visus argumentus ir visų specialistų“, – tęsė prezidento patarėja.

Mamos sako tikinčios, kad prezidentas jas išgirs.

„Prezidentui, ko gero, teks apsispręsti, kokią nuomonę jis palaiko arba kokia galėtų būti jo pozicija. Mes tikimės, kad šiandien (antradienį, – red. past.) jo kažkokią poziciją ir išgirsime kažkur viešai. Kol kas mes jokios pozicijos iš jo neišgirdome“, – sakė V. Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Galimybių pasą vaikams praeiviai vertina skirtingai.

„Žmonėmis, kurie taip sakė, negalima pasitikėti, tai dabar jau jie sako, kad reikia skiepytis, tai praeis kažkiek dar laiko ir jie sugalvos dar kažkokių naujų išradimų ir mes turėsime šokti pagal jų dūdelę“, – sakė vienas vyras.

„Neįsivaizduoju, kodėl Lietuvoje tiek daug kietakakčių, kurie galvoja, kad reikia nesiskiepyti, reikia kažką išsigalvoti. Juk yra normalūs dalykai, yra mokslas. Mokslas viską paaiškina, tai šnekėti su tokiais net nesinori gaišt laiko“, – kitokią nuomonę išdėstė dar vienas vyras.

„Nenorime, niekam nenorime, mes už laisvę“, – situaciją komentavo viena moteris.

Vyriausybės sprendimą dėl galimybių paso nuo dvylikos metų žada svarstyti trečiadienį. Pabrėžiama, paso jiems reikėtų einant į prekybos centrus, pramogų vietas, kavines.

Primename, kad premjerė užsiminė, kur vaikams nuo 12 metų būtų reikalingas galimybių pasas.

„Tos nuostatos, kurios apibrėžtų, kaip ir po susirgimo, kad galimybių pasas galioja septynis mėnesius, taip ir po vakcinos jis galiotų ribotą laiką, septynis mėnesius, o toliau reikėtų arba pasitikrinti antikūnus, ir jei jų yra pakankamai, tuomet antikūnų testo rezultatai būtų įvesti ir tuo pagrindu pratęstas galimybių pasas, o jei ne, tuo atveju reikėtų pasiskiepyti trečiąja doze“, – sakė Ingrida Šimonytė.

Sveikatos apsaugos ministerija šį siūlymą grindžia prastėjančiu sergamumo situacija. Pasak medikų delta atmaina plinta greičiau ir ne visi iš jų serga lengvai.

„Intensyvios terapijos skyriuje gydomi vaikai, kurie turi COVID-19 infekciją, tai nebėra naujiena ir tai mūsų nestebina. Tai darosi vos ne kiekvienos dienos darbas. To nematėme pandemijos pradžioje ir aš manyčiau, kad vaiko patekimas į intensyvios terapijos skyrių yra labai rimti dalykai“, – teigė Santaros klinikų Vaikų ligoninės vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja Inga Ivaškevičienė.

Anot vaiko teisių ekspektų, skiepas vaikams – tėvų pareiga.

„Visais atvejais tėvai turėtų rūpintis vaiko sveikata ir tas skiepijimasis yra viena iš vaiko sveikatos dalių, galimybė užtikrinti vaiko sveikatą“, – sakė ekspertė.

Siūloma, kad pokyčiai įsigaliotų nuo gruodžio 28 dienos.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stebetojai

Stebetojai portretas
Ar jums negeda, vaikus vadinti liurbeis? Ar jus zinote ka gyvenime veikia sios puikios moterys? Tai jusu pasisakymas trenkia supuvusiu mastymu, norite buti triuseis - prasau, jusu valia, tik nereikia puldineti ant sveiku..

...

... portretas
Greiciau skiepykit vaikus nuo 5 metu

manau

manau portretas
Neabejokite, negalvokite, nemastykite, už jus viskas pagalvota- partija ir vyriausybė žino geriau. Kiekviena TV propagandos užzombinta mamytė atiduos savo atžalą subadyti eksperimentiniu - sąlyginės registracijos tirpalu kurio klinikiniai tyrimai bus baigti apie 2023 metų pabaigą. Jūsų vaikai puiki žaliava.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių