Quantcast

Bandymai apgauti JAV bankus nuvedė į teismą Vilniuje

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apskrities skyrius kartu su Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra sostinės 2-osios apylinkės teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje Baltarusijos ir devyni Lietuvos piliečiai kaltinami sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir neteisėta įmonių veikla.

Organizuota 10 vyrų grupė iš Jungtinių Amerikos Valstijų bankų ir įmonių apgaule įgijo daugiau nei 1,5 mln. litų ir dar kėsinosi išvilioti - daugiau nei 744 tūkst. litų.

FNTT atliktame ikiteisminiame tyrime nustatyta, kad 2004 m. spalį Baltarusijos pilietis A.A. ir H. K., veikdami kartu su jų pačių suburta organizuota grupe, suklastojo kelis Lietuvos Respublikos piliečių pasus, kuriuos panaudojus buvo įsigytos jokios realios veiklos nevykdžiusios uždarosios akcinės bendrovės „Kopera“, „SNRNS“, „Unoset“ ir „Ostera“.

Su Mažeikiuose registruotos bendrovės „Sikera“ vadovu buvo susitarta, kad šio juridinio asmens duomenys bus naudojami vykdant nusikalstamą veiklą.

Visų bendrovių vardu organizuotos grupės nariai atidarė sąskaitas įvairiuose Lietuvos bankuose ir pasinaudodami elektroninio ryšio priemonėmis, teikė melagingus duomenis iš įvairių JAV įmonių sąskaitų, esančių JAV bankuose.

Iš šių sąskaitų į realiai neegzitavusių bendrovių sąsskaitas buvo pervedamos lėšos už neva atliktus Lietuvos bendrovių darbus ar suteiktas paslaugas.

Maskuojant savo veiklą kaltinamieji niekada nesikreipdavo į tą patį JAV banką kelis kartus, nuolat keisdavo miestus ir valstijas. Kad JAV bankams nekiltų jokių įtarimų dėl pinigų pervedimo į Lietuvą, grupės nariai sąskaitose nurodydavo palyginti nedideles sumas, svyravusias nuo 8 iki 15 tūkst. JAV dolerių.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad taip lietuvos sukčiai apgavo apie 60 JAV bendrovių.

FNTT Vilniaus apskrities skyriaus tyrėjai išaiškino, kad JAV bankai nuo 2005 m. gegužės mėn. iki 2006 m. gruodžio mėn. į Lietuvoje esančias kaltinamųjų valdomas bendrovių sąskaitas pervedė daugiau nei 1,5 mln. litų.

Pervestus pinigus nusikalstamos veiklos organizatoriai ir vykdytojai išgrynindavo ir pasidalindavo tarpusavyje.

2007 m. sausio viduryje organizuotos grupės nariai mėgino išgryninti iš JAV bankų gautus daugiau nei 700 tūkst. litų, bet nespėjo, nes FNTT tyrėjų buvo sulaikyti nusikaltimo vietoje.

Kaltinamiesiems dėl sukčiavimo, dokumento klastojimo ir neteisėtos įmonės veiklos organizavimo gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių