Quantcast

Bandomasis projektas Vilniaus mokykloje prasidės po savaitės, atlikus COVID-19 testus

Bandomasis projektas Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje atnaujinant kontaktinį pradinukų ugdymą prasidės po savaitės, pasibaigus moksleivių atostogoms, sako Vilniaus mero atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

Anot jo, dalyvauti projekte sutinka „didžioji dalis“ mokyklos bendruomenės, kitą savaitę planuojama atlikti koronaviruso testus kaupiniu tyrimo būdu, t.y. atliekant iškart visos moksleivio šeimos mėginių tyrimus.

„Testavimas, tikėtina, vyks per moksleivių atostogas, jei pavyks suorganizuoti, jei jie nebus išvykę. Pats mokymas galėtų prasidėti po atostogų. Tėvai bus informuoti trumpąja žinute, kad yra paskirtas laikas testuotis“, – BNS sakė K. Vaitkevičius.

Jis akcentavo, kad atostogų grafikas mokykloje nebus keičiamas, šeimos bus testuojamos kas dešimt dienų, moksleiviai visą laiką turėtų tęsti kontaktinį mokymą.

„Bus stebima situacija, bus laikomasi visų reikalavimų, kad nesimaišytų moksleivių srautai, klasės bus atskirtos, atskiruose aukštuose, skirtingu metu vyks pamokos“, – tvirtino mero atstovas.

Bandomajam projektui penktadienį pritarė Vyriausybė – atlikti Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos darbuotojų pradinukų ir darbuotojų šeimų profilaktinius tyrimus Vilniaus savivaldybei leista dvi pasirinktas savaites vasario-kovo mėnesiais.

Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis sako, kad šiuo metu planuojama, jog eksperimente turėtų dalyvauti apie 300 šeimų.

„Bus apie 300 namų ūkių tiriama. Suprantama, tyrimai savanoriški, tad gali būti ir mažiau. Bet testavimą mes galėsime jau daryti nuo šiandien, jei Vyriausybėje bus priimti sprendimai. Ko dar negalėsime daryti kitą savaitę, bet ir nereikės daryti, tai yra ugdymas kontaktiniu būdu. Tam dar turės būti pakeistas Vyriausybės nutarimas kitą savaitę“, – sakė P. Poderskis.

Jis taip pat patvirtino, kad testus tikimasi spėti atlikti per kitą savaitę. Administracijos vadovas sako, kad kitą savaitę dar turėtų paaiškėti daugiau projekto detalių.

Tokiu pačiu principu leista tirti pasirinktų Vilniaus savivaldybės įmonių kontaktiniu būdu dirbantys darbuotojus.

K. Vaitkevičius sako, kad kol kas dar kalbamasi su įmonėmis, eksperimentas bus vykdomas tik keliose iš jų.

„Tai reiškia, kad tose pačiose komandose kontaktinį darbą dirbantys asmenys gali vienu metu testuotis. Tam ruošiamės, dabar kalbamės su įmonėmis ir artimiausiu metu galėsime paskelbti, kokios tai įmonės, kurios turi didžiausią riziką, kam būtų pravarčiausia tą daryti. Principas yra įvertinti būdą, ar jis gerai veikia, nes jis – pakankamai naujas“, – sakė jis.

P. Poderskis tvirtino, kad bus tiriama apie 50 darbuotojų grupių daugiausiai iš įmonių, kurios rūpinasi miesto kritine infrastruktūra, avarijų likvidavimu.

„Taip, tai „Grindos“ avarinė tarnyba, vairuotojai, brigados, kurios dirba kartu, taip pat Vilniaus šilumos tinklų avarinė tarnyba ir brigados, dirbančios kartu, „Vilniaus vandenys“, galvojame dar apie apšvietimo tinklų darbuotojus (...), viešojo transporto įmonė“, – sakė jis.

„Iš viso būtų apie 50 grupių – nelabai didelis kiekis, bet tai padės persižiūrėti procesus, užkardyti kelią židiniams, jei tokių būtų. Nes tokioje infrastruktūroje jei, sakykime, kas nors sutriktų, mūsų jaukus ir mielas darbas iš namų būtų taip pat sutrikdytas, ko mes tikrai nenorime“,  – tvirtino savivaldybės administracijos vadovas.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį sakė, jog pavykus šiam bandomajam projektui, jis galėtų būti taikomas plačiau visos šalies mastu.

Pasak ministrės pirmininkės, pasiteisinus kaupiniam testavimui, tai leistų reikšmingai išauginti atliekamų tyrimų apimtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visiškas melas

Visiškas melas  portretas
Dauguma tėvų pasisakė prieš nes reikės temptis tirtis visus po vienu stogu gyvenančius Va ištrauka iš tėvams šiandien išsiusto laiško : "Visi pradinių klasių mokinių kontaktai bus įtraukti į informacinę sistemą, per kurią gausite informaciją, kada turėsite atvykti pirminiam testui į patikros punktą. "

jau

jau portretas
ciniskai spejo isisavint euroterminus populiacija bandomasis ir D kitu paniekinanciu terminu kai patys save pro sukastus protezus linksniuoja 1 kita /gerbiamas/ tai taip nostalgiskai su brgprieskoniu veidmainiskai ciniska kur tik 1 zodis /runkeliai/ parodo sio /u/ tipu moralbiologine /verte/ supuvusia nepalyginama su sveiku runkeliu?...

kaip suprasti

kaip suprasti portretas
Na gerai, mokiniai atneš namų ūkio pagaliuką į mokyklą. Santariškėse ištirs. Ir, jei ras koroną, uždarys tik tą namų ūkį ar visą klasę? Ir ką darys su neskiepytais padagogais, dirbusiais su ta klase? Išsiųs į izoliaciją ar lauks, kol pasireikš simptomai. Jei į izoliaciją - tai vėl grįžtam prie nuotolinio. Jei paliks stebėjimui darbo vietoje - rizikuosime platinti virusą. Kaip bežiūrėsi, taip nesąmonė gaunasi. Nebent kažkas už projekto "pilotavimą" apvalią sumelę įsisavina.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių