Quantcast

Balsuoti galima ir be rinkėjo pažymėjimo

Dalis kauniečių negavo rinkėjų pažymėjimų, tačiau, Vyriausiosios rinkimų komisijos teigimu, tai nesutrukdys jiems dalyvauti rinkimuose.

Paštininkai dirba geriau

"Mūsų name tikrai nemažai žmonių negavo rinkėjo pažymėjimų. Vyresni žmonės galvoja, kad negalima balsuoti be šio dokumento. Gal specialiai kažkas siekia, kad būtų antrasis rinkimų turas", – spėliojo rinkėjo pažymėjimo negavusi kaunietė Stasė Kamarauskienė.

Kaune paštininkai turėjo išdalyti daugiau kaip 280 tūkst. rinkėjų pažymėjimų. Apie 20 proc. gyventojų jų laiku negavo.

Nors pažymėjimai rinkėjus turėjo pasiekti iki balandžio 27-osios, Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) terminą pratęsė.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pripažino, kad didžiuosiuose miestuose iškilo problemų, tačiau ne dėl pašto darbuotojų kaltės. "Sulaukiame žmonių skundų, bet jų nėra daug. Pašto darbuotojai pažymėjimus nešiojo kruopščiau nei rinkimų komisijų nariai prieš seniau vykusius rinkimus", – neslėpė Z.Vaigauskas. Jo žiniomis, Kauno rajone rinkėjų pažymėjimų įteikimas vyko labai sklandžiai. Problemų kilo keliose Kauno miesto rinkimų apylinkėse.

Sėdėti tuščiai neleidžia

"Projektui rengiamės iš anksto. Koordinatoriai buvo specialiai apmokyti. 100 proc. įteikti pažymėjimus 2,7 mln. rinkėjų neįmanoma", – pastebėjo "Lietuvos pašto" Komunikacijos skyriaus vadovė Jurgita Čepulytė. Anot jos, darbuotojai nešiojo pažymėjimus ne tik darbo laiku, bet ir anksti ryte, vėlai vakare ar savaitgalį.

"Kai kurie žmonės išvykę gyventi į užsienį. Buvo tokių, kurie neįsileido paštininkų dėl saugumo arba nuomininkai neėmė būsto savininkui atnešto pažymėjimo", – problemas vardijo J.Čepulytė.

Kaunietė S.Kamarauskienė skundėsi, kad nuėjusi į "Atžalyno" rinkimų apylinkę, kuriai priklauso, nerado budinčių komisijos narių. Apylinkė pirmininkė Lolita Danilevičienė tikino, kad apylinkėje budima nuo 18 iki 20 val. "Šiemet mažiau lėšų skirta. Ir komisijos mažesnės", – pastebėjo L.Danilevičienė.

"Taupome pinigus, todėl neleidžiame komisijos nariams ten sėdėti be reikalo ir žaisti kortomis", – aiškino Z.Vaigauskas. Rinkimų komisijų nariai gauna atlygį už dirbtas valandas.

Reikia eiti balsuoti

Paklaustas, ką daryti rinkėjo pažymėjimo negavusiems žmonės, VRK pirmininkas tikino, kad tai nėra kliūtis išreikšti savo valią. "Reikia eiti balsuoti", – neabejojo Z.Vaigauskas.

Jeigu pilietis negavo rinkėjo pažymėjimo ir kyla abejonių, kad pažymėjimas galėjo būti išrašytas kitu adresu, jis gali sužinoti, ar jam yra išrašytas rinkėjo pažymėjimas, skambindamas trumpuoju telefonu 1855. Z.Vaigauskas ragina piliečius skambinti šiuo numeriu ir iškilus kitokiems klausimams dėl rinkimų.

Mokantieji naudotis internetu rinkėjo pažymėjimą gali atsispausdinti susiradę jį VRK interneto puslapyje. Ten taip pat galima rasti informacijos apie rinkimų apylinkes ir jų komisijų narius.

"Rinkėjo pažymėjimas reikalingas norint balsuoti iš anksto arba namuose", – pastebėjo VRK pirmininkas. Anot jo, tokio dokumento negavusieji turėtų kreiptis trumpuoju telefonu 1855.


Trumpasis numeris 1855

Informacinė linija veiks nuo 2009 m. balandžio 27 d. iki birželio 7 d. 8–22 val.

Trumpuoju numeriu 1855 bus galima paskambinti iš "Bitės", "Omnitel" ir TEO tinklų.

Informacija nemokama. Skambinimo įkainiai nustatomi pagal turimą abonento planą skambinant į savojo operatoriaus tinklą (vietiniu tarifu).

Trumpuoju numeriu 1855 atsilieps ir jus konsultuos UAB "Lintel" informacijos ir paslaugų centras. Jūsų skundai ir prašymai bus perduoti rinkimų komisijoms.

Paskambinę 1855 sužinosite: į kurios rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašus esate įrašytas (šiuo atveju turėsite pranešti vardą pavardę asmens kodą), informaciją apie jūsų rinkimų apylinkę: adresą, telefoną, rinkimų komisijos pirmininko telefoną.

Telefonu taip pat galite pranešti: apie pastebėtus rinkimų įstatymo pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniete

Kauniete portretas
2009-05-13 Rinkėjo pažymėjimo negavau. Ką tai galėtų reikšti?

AS

AS portretas
rinkejo pazymejima galima atsispausdinti nuejus i vrk.lt puslapi.

Saulius1

Saulius1 portretas
O jei mes patys neisim balsuot, už mus subalsuos kiti?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių