Quantcast

Balsių vandentiekiui ir nuotekoms – beveik 45 mln. litų

Vilniaus Balsių gyvenvietėje įkastas simbolinis vamzdis būsimai Balsių mokyklai. Tai beveik 45 mln. litų kainuojančio projekto dalis, kurio metu individualių namų kvartale planuojama nutiesti beveik 25 km naujų nuotekų tinklų ir 15,55 km vandentiekio. Tikimasi, kad 2007 m. gruodį pradėti darbai bus užbaigti dar šiemet.

Įmonės „Vilniaus vandenys“ generalilnio direktoriaus Dariaus Norkaus teigimu, naujoji vandentiekio ir kanalizacijos sistema Balsiuose išvaduos gyventojus nuo gausybės nepatogumų bei sutaupys lėšų.

„Dauguma rajono gyventojų yra įsirengę individualius gręžinius bei nuotekynes, tačiau tai nėra geriausias sprendimas. Vandenyje iš gręžinių yra daug geležies, todėl žmonės galėtų jį toliau naudoti laistymui, kitiems lauko ar ūkio darbams. Tuo tarpu „Vilniaus vandenys“ tiekia vandenį iš giluminių sluoksnių – jau nugeležintą, pagerintą, atitinkantį visus tarptautinius geriamojo vandens kokybės reikalavimus, todėl jį rekomenduojame naudoti kaip geriamąjį vandenį, maisto gaminimui, prausimuisi“, - aiškino „Vilniaus vandenų“ gen. direktorius.- „Privataus gręžinio vandenį vidutiniškai galima naudoti 10-15 metų, vėliau užanka filtrai, o remonto darbų kaina beveik nesiskiria nuo naujo gręžinio statybų“.

Kol kas galiojanti vartotojų prisijungimo prie bendrovės tinklų tvarka yra šiek tiek sudėtinga, o biurokratiniai procesai užtrunka, tačiau „Vilniaus vandenys“ atstovas sako, kad jau ieškoma išeičių, kaip supaprastinti biurokratinius procesus, kad gyventojai greitai galėtų prisijungti prie centralizuotos vandentiekio ir nuotekų sistemos.

Pasak generalinio direktoriaus, artimiausiu metu bendrovė ketina pati sutvarkyti visus formalumus, reikalingus norint prisijungti prie bendrovės tinklų Gyventojui pakaks atvykti į „Vilniaus vandenis ir įgalioti bendrovės atstovus, kurie vietoj gyventojo atliks visus reikalingus žingsnius, įskaitant ir statybos darbus, jei, žinoma, to pageidaus pats gyventojas. Tačiau už tai reiks mokėti papildomai.

„Išgirdę apie ES projektui skirtas sumas, gyventojai klausia, kodėl jie turi jungtis už savo lėšas. Deja, ES pinigais finansuojama bendra tinklų infrastruktūra, skirta visuomeniniam naudojimui, o ne individualaus ūkio gerbūvis“ - komentavo D.Norkus.

Projektui „Vandentiekio ir nuotekynės tinklai bei įrenginiai Balsiuose Vilniaus mieste“ skirta daugiau nei 44,5 mln. litų. Per 17 mln. litų suma bus padengta ES Sanglaudos fondo lėšomis, beveik 5 mln. litų – LR biudžeto lėšomis. Europos komisijos sprendimo biudžetą viršijančią dalį dengia UAB „Vilniaus vandenys“ ir Vilniaus miesto savivaldybės administracija (8,468 mln. litų). Trūkstamą dalį dalijasi UAB „Vilniaus vandenys“ (3,55 mln. litų) ir LR biudžetas (daugiau nei 13 mln. litų).

Panašus projektas vykdomas Tarandėje, o Bajoruose – jau baigtas. Projekto „Vandentiekio ir nuotekynės tinklai bei įrenginiai Tarandėje Vilniaus mieste“ metu planuojama nutiesti 29,398 km vandentiekio ir 30,314 km nuotekų tinklų.

Šiems darbams skirta per 41 mln. litų. Beveik 23 mln. litų bus skirti iš ES Sanglaudos fondo, per 6 mln. litų – iš LT biudžeto. Europos Komisijos sprendimo biudžetą viršijanti daugiau nei 12 mln. litų dalis bus apmokėta taip pat iš LR biudžeto lėšų.


Šiame straipsnyje: BalsiaiBalsių mokykla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių