Quantcast

Balanos gadynė: Vilniaus kieme – nė vieno žibinto

Ne vienas nustebtų išgirdęs, kad ne kur kitur, o sostinėje dar yra kiemų, kuriuose nėra nė vieno šviestuvo. Taip gyvena Savanorių pr. 74 namo gyventojai. Grįžtančių vakarais jų tyko pavojai – neseniai buvo užpulta mergina.

Užpuolė kieme

Naktis veikiausiai yra tas metas, kuris daugeliui kelia baimę ir nepasitikėjimą aplinka. Esame įsitikinę, kad būtent tamsiuoju paros metu padaugėja įvairiausių nusikaltimų. Nors policijos komisariato teikiama nusikaltimų statistika rodo, kad nusikaltimų įvykdoma tiek naktį, tiek dieną, vis dėlto tamsiuoju paros metu nusikaltėliai jaučiasi saugesni. Jiems paprasčiau pasprukti nepastebėtiems, pasislėpti, kur kas mažesnė tikimybė, kad bus atpažinti.

Į dienraštį kreipėsi vilnietė Almina Pačešiūnienė, gyvenanti Savanorių pr. 74 name. Visai neseniai jos 23 metų dukra buvo užpulta tamsiame kieme, netoli laiptinės.

„Mūsų kiemas siaubingas – gatvėje nestovi nė vieno žibinto. Kiemas uždaras, pirmame aukšte – parduotuvės-sandėliukai. Ir jei kur prie durų dega šviesa, ji beveik nieko neapšviečia. Dukra namo grįžo šiek tiek po devintos vakaro. Buvo dar visiškai nevėlu. Eidama išgirdo žingsnius už nugaros ir staiga ją kažkas sugriebė. Dukra suklykė, atsisuko atgal, pamatė tik to žmogaus veidą. Jai pasirodė, kad jis galbūt ne visai sveikas, tas vaikinas greit nulėkė“, – apie įvykį pasakojo moteris. Užpuolikas merginos fiziškai nenuskriaudė, tačiau, mamos teigimu, siaubingai ją išgąsdino.

Baido biurokratiniai išbandymai

Savanorių prospekto kiemai toli gražu nėra viena tų saugiausių vietų Vilniuje. A.Pačešiūnienės namo kaimynystėje įsikūręs Priklausomybės ligų centras, taigi ten tikrai netrūksta visokio plauko nusikaltėlių. Moteris sakė, kad naktimis klyksmų girdi gana dažnai. Tik esą nesuprasi, ar nutinka panašūs įvykiai kaip šis ar tiesiog kas nors kvailioja.

Tamsoje skendinčiame kieme vienintelis šviesos spindulėlis tėra prie laiptinių įtaisytos lempos. Tačiau, moters teigimu, ir ta prie jų laiptinės nešviečia. „Kitą dieną po to, kai užpuolė dukrą, paskambinau į namų valdą dėl prie laiptinės neveikiančios lempos. Praėjo jau gal trys savaitės, jie niekaip nesugeba įsukti naujos lemputės“, – sakė vilnietė. Pasak jos, patiems gyventojams pasikeisti tą lemputę ne taip paprasta, nes reikia atsukti gaubtą.

Iš namą administruojančios įmonės „Vilko pėda“ atstovo A.Pačešiūnienė teigė supratusi, kad dėl apšvietimo į įmonę kreipiasi ne pirma. „Yra kažkieno parašytas raštas. “Vilko pėda„ jau yra apskaičiavusi, kad norėdami kieme turėti bent porą trejetą šviestuvų turėtume sumokėti 4 tūkst. litų (pinigai būtų padalyti 113-ai butų – red. past.). Tačiau prieš tai reikia surinkti parašus ir gauti daugiau kaip pusės gyventojų sutikimą“, – aiškino moteris.

Šviestuvai – ne valdininkų reikalas

Taigi, tokia realybė – norėdami saugiau gyventi ar bent jau taip jaustis ir nebijoti vėlyvą vakarą grįžti namo, gyventojai patys privalo tuo pasirūpinti.

Savivaldybės atstovo teigimu, Savanorių pr. kvartalo priešais Savanorių pr. 74 namą, kuriame yra Nepriklausomybės ligų centro pastatas, kiemuose apšvietimas jau įrengtas. Apšvietimo stulpai taip pat įrengiami, tačiau tam kasmet skiriama nedaug lėšų.

„Ir dažniausiai apšvietimas įrengiamas ten, kur gyventojai patys rodo iniciatyvą, parengia projektą, iš dalies finansuoja darbus“, – sakė savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Antanas Mikalauskas. – Deja, labai senos statybos namų kiemuose tais laikais apšvietimas nebuvo įrengiamas, ir Savanorių pr. 74 namo kiemas patenka tarp tokių kiemų. Tokiuose kiemuose apšvietimą dažniausiai įrengia gyvenamuosius namus administruojančios bendrovės, greičiausias ir pigiausias būdas – įrengti prožektorių ant paties namo."

Bendrovės „Mano būstas“ komunikacijos vadovas Vilius Mackonis tai komentavo paprastai: esą jei savivaldybė nuo miesto tinklų atsisako įrengti, turėtų būti priimtas gyventojų sprendimas, ar jie nori savo lėšomis naudojant bendrą elektrą apšviesti kiemą. „Jeigu dauguma gyventojų nori, tada galima tai padaryti“, – sakė V.Mackonis.

Atgraso ir kitus

A.Pačešiūnienė nuogąstavo, kad itin pasyviai į viską reaguojantys gyventojai, kaip ir dėl daugelio kitų dalykų, taip ir šįkart gali nebalsuoti. O nesurinkus reikiamo balsų skaičiaus, kiemas ir toliau skendės tamsoje. „Pažiūrėsime, ką nuspręs gyventojai. Čia labai daug pagyvenusių žmonių, kurie labai neaktyvūs. Nebalsuos, ir vėl nieko nepešime“, – nevilties neslėpė pašnekovė.

Žinoma, galima ginčytis, ar apšvietus kiemą nusikaltimų ar tiesiog žmonių gąsdinimo sumažėtų, tačiau, be abejonės, gyventojai jaustųsi geriau. Kaip sakė A.Pačešiūnienė, gyvendamos tokiomis sąlygomis mama su dukra namo vakarais stengiasi grįžti taksi arba mašina iki pat laiptinės. „Tas rajonas nėra jaukus. Būtų šviesa, kitaip jaustumeisi. Vakare aš ir draugių sunkiai prisikviečiu į svečius, be to, visad palydžiu su šunimi iki stotelės“, – kartėlio neslėpė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
na ir kas? Miesto centre, Krokuvos gatvės namai ir kiemai irgi neapšviesti. MIESTO CENTRE!!!!!!!!!!!! Kai kaimo vietovėse, gyvenvietėse apšvietimas yra. Kasmet rašom, prašom, pasiūlė taip pat 50 proc prisidėti prie projektavimo ir statybos darbų.Gerai, kad dar nepasiūlė ir už suvartotą elektrą susimokėti patiems. Kas sutiks? Čia ne daugiabučiai-čia "milijonierių" rajonas.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių