Quantcast

A.Zuoko merijos užmojai: iš valstybės prisiteisti milijardą litų

Vilniaus miesto savivaldybė apskundė Andriaus Kubiliaus vadovaujamą Vyriausybę teismui ir iš jos tikisi prisiteisti beveik milijardą litų. Ieškinį Administraciniam teismui savivaldybė įteikė vakar. Apie tai antradienį spaudos konferencijoje informavo meras Artūras Zuokas.

Ar merijos ieškinys Administraciniame teisme vis dėlto bus nagrinėjamas, paaiškės per savaitę – teismas skundo gali ir nepriimti arba pasiūlyti jį pataisyti.

Merijos užmojai nėra kuklūs: prisiteisti iš Vyriausybės sostinės valdžia nori veik milijardą litų. Tokia suma esą susidarė dėl „nedidinamos GPM dalies ir Vyriausybės neveikimo, nepakankamo savivaldybės funkcijų finansavimo, dėl be pagrindo savivaldybėms priskirtų funkcijų – kompensavimo už lengvatinį keleivių vežimą vykdymo“. A. Zuokas paskaičiavo, kad dėl to kiekvienas vilnietis dėl to vidutiniškai negavo 1 tūkst. 700 litų.

Jei milijardas vis tik būtų priteistas, merija aiškina, kad „miestas neturėtų skolų arba jos būtų lengvai valdomos“.

„Jei teismas patenkintų mūsų ieškinį, miestas grąžintų skolas, o už gautus pinigus jau būtų darželiai Pilaitėje, Perkūnkiemyje, Santariškėse, visuomeninio transporto kokybė būtų geresnė. O dar investavus turėtume papildomą dviračių infrastruktūras“, - aiškino meras.

Kreiptis į teismą miesto taryba nusprendė dar vasario pradžioje. Sostinės savivaldybės tarybą tąsyk pritarė  mero Artūro Zuoko siūlymui paduoti Vyriausybę į teismą dėl esą tyčinio miesto žlugdymo.

A.Zuoko tvirtina, kad pagal dabartinę biudžeto sudarymo metodiką, Vilniaus savivaldybei tenka tik 40 proc. lėšų nuo surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Tuo metu kitų savivaldybių gyventojų pajamų mokesčio atskaitymo dydis yra gerokai didesnis.

„Vilnius – miestas donoras kalbant apie GPM. Donorui negalima šitaip nuleisti kraujo, jis guli paslikas“, - antradienį kalbėjo meras.

„Vyriausybė miestą varo į bankrotą, tik dėl Vyriausybės politikos jo situacija yra tokia bloga. Negaliu kaltinti net buvusių merų. Kalta tik biudžeto sudarymo tvarka“, - kalbėjo meras. 

Jis reikalauja, kad GPM dalis miestui būtų padidinta iki 60 proc.

„Neturėjome kito kelio kaip kitaip ginti vilniečių interesus“, - paaiškino A. Zuokas.

Sostinės savivaldybės tarybos valdančioji koalicija sutarė dėl kreipimosi į teismą, kad būtų apgintos savivaldybės ir vilniečių teisės, atlyginta savivaldybei padaryta žala – 543,1 mln. litų pajamų, negautų per 2009-2011 metus.

„Vyriausybės ir Seimo sprendimais Vilniui lieka tik 40 proc. nuo mieste sumokamo Gyventojų pajamų mokesčio, tuo tarpu kitų šalies savivaldybių biudžete paliekama visa mokesčio suma – 100 proc. 
Palyginimui: Vilnius į valstybės iždą sumoka 508 mln. litų, Kaunas 28 kartus mažiau (t.y. 18,2 mln. litų), Klaipėda – 23 kartus mažiau (21,6 mln. litų). Padidinus sostinėje paliekamą GPM dalį iki 60 proc., per pastaruosius trejus metus miesto biudžetas būtų gavęs beveik 550 mln. daugiau pajamų ir to būtų pakakę tinkamai finansuoti būtinas sritis“, - sako Vilniaus meras A.Zuokas.

Savivaldybė į teismą kreipiasi vadovaudamasi Konstitucijos 122 straipsniu, Vietos savivaldos įstatymu, Europos vietos savivaldos chartija.

Pareiškimu siekiama ne tik žalos (negautų pajamų – 543,1 mln. litų) atlyginimo, bet ir biudžeto įstatymų pakeitimo, kad miestui tenkanti Gyventojų pajamų mokesčio dalis būtų ne mažesnė kaip 60 proc. bei būtų kompensuotos biudžeto išlaidos vežant keleivius, kuriems numatytos viešojo transporto lengvatos.

Vienintelį kartą savivaldybė kreipėsi į teismą dėl Vyriausybės veiksmų 2000 metais, vėliau teismų procesas baigtas taikos sutartimi.


Šiame straipsnyje: Artūras ZuokasGPM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Užkniso

Užkniso portretas
Kas Abonentą išsirinko, tegul ir susimoka.

ruta

ruta portretas
Oi pagirs Maskva Zuoką

jop tararai

jop tararai portretas
kas cia dabar darosi? ar jam visai smegenys susisuko? Kas uz toki obuoli dar balsavo!!!?!!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių