Pereiti į pagrindinį turinį

A.Zuokas: Vilnius turės ir 50 metrų ilgio baseiną

2013-08-01 03:00 diena.lt inf.
Galutinis teismo sprendimas: A. Zuokas supainiojo interesus
Galutinis teismo sprendimas: A. Zuokas supainiojo interesus / T. Urbelionio/BFL nuotr.

Lietuvos plaukikei Rūtai Meilutytei Olimpiadoje, Pasaulio ir Europos čempionatuose skinant auksą, plaukimas mūsų šalyje tampa vis populiaresnis. Taip pat aktuali tampa ir baseinų tema Lietuvoje.  Po Olimpiados Kaunas suskubo tvarkyti baseiną. Stengiasi neatsilikti ir Vilnius. Plačiau apie Vilniuje ketinamą rekonstruoti Lazdynų baseiną bei naujojo statybą, neseniai pradėjusią veikti dviračių nuomos sistemą, naująjį paplūdimį ir kitus skaitytojų klausimus atsako Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

– Sūnus lanko lengvąją atletiką, svarsto ateityje specializuotis plaukime, rodo gerus rezultatus. Girdėjome labai džiugių žinių, kad bus statomas naujas baseinas Lazdynuose, girdėjome ir tai, kad jis bus tik 25 m, nors pagrindinės distancijos profesionalams yra 50 m. Ar buvo konsultuotasi dėl to su pačiais sportininkais, kokio baseino reikia?
(Vaidotas K.)

– Jau pritarta naujo 25 m ilgio baseino statybai Vilniuje. Pagrindinė jo paskirtis – užtikrinti sportuojančių Vilniaus moksleivių ir sportininkų poreikius per Lazdynų baseino rekonstrukciją. Taigi, pastačius ir pradėjus eksploatuoti šį baseiną, Lazdynų baseinas bus uždarytas – prasidės jo rekonstrukcija.

Lazdynų baseino statybos užtruktų apie 4–5 metus. Nugriovus senąjį baseiną, jo vietoje būtų pastatytas naujas. Galiu patikinti, kad jame bus ir 50 m ilgio baseinas, ir 25 m – skirtas sportininkams apšilti. Tad naujasis objektas atitiks aukščiausius reikalavimus.

– Neseniai pradėjusi veikti dviračių nuomos sistema, bent jau iš pirmo žvilgsnio, sutikta gan palankiai. Pranešta, kad nuomos populiarumas pralenkė nemažai Europos sostinių ir kitų didmiesčių. Kaip manote, toks populiarumas išliks ir ateityje? Kitas dalykas – vilniečiai skundžiasi, kad vėlyvą vakarą dviračių nelieka, nors buvo pažadėta, kad nuoma veiks visą parą. Ar tai tiesa?
(Dviratininkas)

– Galiu patikinti, kad dviračių nakčiai tikrai niekas į sandėlį neišveža ir neužrakina. Kaip ir žadėta, sistema veikia 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę. Ir visą tą laiką vilniečiai gali naudotis ta sistema. Kitas reikalas – kad naktį kai kurie ypač populiarūs nuomos punktai gali likti be dviračių, nes vilniečiai jais itin aktyviai naudojasi ir tamsiuoju paros metu. Jei naktį buvote mieste, turbūt pastebėjote, kad itin daug oranžinių dviračių būna prie barų, klubų senamiestyje.

Naujausia statistika liudija, kad oranžiniai Vilniaus dviračiai – populiariausi Europoje. Šiuo metu sezoninių vartotojų skaičius perkopė 1640, o trumpalaikių siekia 100. Vidutiniškai vienu "Cyclocity" dviračiu, kurių iš viso naudojama 203, per dieną Vilniuje važiavo penki žmonės. Atsižvelgiant į gyventojų ir nuomos punktuose esančių dviračių skaičių, tai geriausias rodiklis Europoje. Vilnius lenkia tokius miestus, kaip Liubliana, Dublinas, Geteborgas, Namiūras, Kazanė, Bezansonas. Pavyzdžiui, Slovėnijos sostinėje Liublianoje vienu dviračiu per dieną pasinaudoja 3 žmonės, o Airijos Dubline – 2,8. Tad nenuostabu, kad kai kuriuose nuomos punktuose dviračių naktį nelieka.

Dieną šį klausimą sprendžia dviračių nuomos specialistai, kurie nuo 6 val. ryto iki pat 22 val. prižiūri, kad dviračių būtų kiekviename nuomos punkte. Taip pat noriu padėkoti vilniečiams už sąmoningumą – iki šiol nebuvo pavogtas nė vienas dviratis. Tiesa, pasitaikė vienas kitas atvejis, kai bandyta dviratį apgadinti, tačiau sąmoningi vilniečiai užkirto kelią piktadariams, pranešdami mums telefonu.

– Praėjusią savaitę, benardydamas po Nerį, užsiminėte, kad planuojama įrengti naują paplūdimį Vilniuje. Gal galite atskleisti kur?
(Jelena)

– Taip, iš tikrųjų jau kurį laiką specialistai tvarko reikalingus dokumentus, kurie leis ateityje naujus paplūdimius įrengti šalia Balžio (Šilo) ežero, Tapelių ir Antavilių ežerų.

– Gyvenu senamiestyje, Vilniaus gatvėje. Triukšmas, ypač vakarais ir savaitgaliais, yra neįmanomas, skundus policijai ir savivaldybei jau pavargome rašyti. Ir kalbu ne apie vieną kavinę, o apie visą gatvę. Ką dar galima padaryti?
(Vilnietė)

– Vilniaus centre gyvenantys vilniečiai turėtų suprasti, kad tai yra centrinės miesto gatvės, kuriose pramogauja tiek vilniečiai, tiek miesto svečiai, ir ramu, kaip gyvenant užmiestyje, niekada nebus. Žinoma, Vilniaus miesto savivaldybė visuomet stengiasi rasti pusiausvyrą tarp abiejų pusių. Tačiau gyventojai, pirkdami butą senamiestyje ir centre, turėtų atsižvelgti į tai, ar name yra jau veikianti kavinė.

2012 m. 10 įmonių tarybos sprendimais apribotas prekybos alkoholiniais gėrimais laikas, o per 2013 m. iki šios dienos taryba priėmė šešis sprendimus dėl mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo. Vienam barui, susitarusiam su kaimynais ir pradėjusiam taikyti triukšmą mažinančias priemones, ribojimas buvo panaikintas ir iki šiol skundų nebegauname.

– Nerimsta aistros dėl darželių – 1500 vaikų į juos netilpo, daugelis tėvų jau ieško auklių, privačių darželių. Kaip vertinate šią situaciją ir kaip ją sprendžiate? Ar kuriamos papildomos grupės tikrai veiks jau šiemet ir ar apie tai tėvai, kurių vaikai pretenduoja į darželius konkrečiose Vilniaus teritorijose, yra informuoti?
(Grėtė)

– Noriu patikslinti jūsų klausimą. Šiuo metu į darželius nepatenka ne 1500, o apie 600 vilniečių vaikų. Darome viską, kad visi norintys jau šį rudenį patektų į darželius. Globos namai Žolyno gatvėje, Antakalnyje, jau šį rudenį priims darželinukus. Rugsėjį čia bus įsteigtos trys naujos darželinukų grupės vidutiniškai po 10–15 vaikų, tai vidutiniškai 40 vaikų. Globos namuose esančios trys šeimynos bus perkeltos į joms skirtas patalpas Vydūno ir Subačiaus gatvėse.

Mažojo Trinapolio darželio remontui šiuo metu skirta 400 tūkst. litų. Atlikus būtinus remonto darbus, rugsėjį darželyje bus įsteigtos trys papildomos grupės, t. y., be jau esamų 92 vaikų, darželį lankys dar apie 40 vaikų. Šiuo metu Švietimo skyriaus specialistai tikrina darželius, iki šiol nenaudotos ar naudotos ne pagal paskirtį darželių patalpos remontuojamos, pritaikant jas darželinukų poreikiams. Šiandien nuo birželio 1 d. yra naujai įsteigta per 20 papildomų ikimokyklinio ugdymo grupių, kurias lankys per 400 darželinukų. Naujų grupių formavimas ir steigimas vyks iki pat rugsėjo. Tėveliai visą informaciją turėtų gauti rugpjūčio pabaigoje.

Iš viso nuo 2013 m. pradžios yra įsteigtos 1177 naujos vietos ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Atsiradus galimybių naujos grupės bus steigiamos ir po rugsėjo mėnesio. 2011–2012 m. sostinės darželiuose buvo papildomai įsteigta 920 vietų, o 2009–2010 m. – 460 vietų.

Dabartinėse Šolomo Aleichemo gimnazijos patalpose Viršuliškėse nuo 2014 m. rugsėjo 1 d. bus įkurtas 240 vietų vaikų darželis. Šolomo Aleichemo gimnazijai jau skirtos patalpos Žvėryne. Šiuo metu ieškomas finansavimas patalpoms Žvėryne sutvarkyti, kad Šolomo Aleichemo gimnazija galėtų įsikelti tenai. Iki 2014 m. rugsėjo 1 d. patalpos Žvėryne turėtų būti sutvarkytos ir gimnazija turėtų įsikelti.

Liepos 10 d. su konkursą laimėjusia UAB "Irdaiva" pasirašyta sutartis, pagal kurią Santariškių mikrorajone bendrovė suprojektuos ir pastatys modernų vaikų darželį už 13,6 mln. litų. Tai bus ketvirtas naujas valstybinis vaikų darželis Vilniuje per šalies Nepriklausomybės laikotarpį. Jame bus 12 grupių, kurias lankyti galės 206 vaikai. Darželis turėtų būti pastatytas per 18 mėnesių.

Turite daugiau klausimų merui? Siųskite juos e. paštu [email protected].