Pereiti į pagrindinį turinį

A.Zuokas: po trejų metų Vilniuje išmanumo bus dar daugiau

2012-05-31 20:43

2015 m. daugeliui vilniečių automobilio techninis pasas, ID, viešojo transporto kortelės ir daugelis kitų daiktų bus atgyvena, kaip teigė miesto meras Artūras Zuokas. Jei jo planai virs realybe, po trejų metų galėsime vadintis Išmaniuoju Vilniumi.

Pirmiausia – išmanūs žmonės

Vakar parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ prasidėjo dvi dienas truksianti progreso konferencija „Login 2012“. Apie naująsias technologijas, šviežias idėjas ir ambicingą ateitį, kaip teigė organizatoriai, kalbama čia ir dabar paprastais žodžiais.

Apie jau ir taip nuostabų Vilnių, o ateityje – išmaniausią miestą, paprastais žodžiais ir turėdami labai didelių ambicijų „Išmaniųjų miestų“ diskusijoje mintimis ir planais dalijosi sostinės meras A.Zuokas, „Omnitel“ paslaugų valdymo vadovas Jonas Davalga ir keliautojas, programėlės „TV kelionės“ herojus Martynas Starkus.

Visi sutiko, kad išmanusis miestas pirmiausia yra išmanūs žmonės. A.Zuokas sakė besižavintis jaunimu ir vyresnio amžiaus žmonėmis, kurie dirba nešiojamaisiais kompiuteriais, naudodami „ipadus“ ar išmaniuosius telefonus sėdėdami kavinėse, o ne kontorose.

„Tai rodo, kad žmonės jau yra išmanūs, gali naudotis šiuolaikinėmis technologijomis, kurios paspartina sprendimus ir leidžia dirbti ten, kur norime“, - įsitikinęs meras.

Miesto valdžios požiūriu, jo teigimu, siekiama, kad visos šiuolaikinės technologijos būtų naudojamos miestui tvarkyti, gyventojams į miesto tvarkymą įtraukti ir kad visas biurokratinis procesas būtų kuo trumpesnis, kad valdžia būtų arčiau paprasto vilniečio. „Trumpai tariant, kad geriau ir patogiau būtų mums mūsų gerame mieste gyventi“, - kalbėjo A.Zuokas.

M.Starkaus teigimu, svarbiausias dalykas yra noras ir pastangos tapti tuo išmaniuoju miestu. Kai technologijos sparčiai eina pirmyn, žmonės kartais nebespėja, o kai nebespėja nebenori, jiems darosi baisu. „Kalbant apie išmaniąsias technologijas – galimybės yra, svarbu, kad būtų noras jas išnaudoti ir jomis naudotis“, - kalbėjo keliautojas.

Ambicingi miesto planai

Kad galėtume Vilnių vadinti išmaniuoju miestu, dar reikia nemažai nuveikti. „Smart Vilnius“ projektas skirtas pasitelkus naująsias technologijas patogiai ir interaktyviai teikti miesto paslaugas vilniečiams ir sostinės svečiams.

Planuojama, kad projektas apims ne tik elektroninius sprendimus miesto transportui, bet ir visų Vilniaus savivaldybės teikiamų paslaugų perkėlimą į elektroninę erdvę bei mobiliąsias aplikacijas, nemokamo interneto zonų įkūrimą mieste, išmaniojo energijos vartojimo skatinimą ir t. t. Savivaldybės interneto portale jau veikia 35 internetu teikiamų paslaugų platforma.

Diskusijoje „Smart Cities“ A.Zuokas pristatė pradedamą kurti patogią ir funkcionalią m. transporto aplikaciją. „Svarbiausia šiemet planuojama pristatyti miesto naujovė, kurios dar neturi nė vienas Europos miestas – išmaniesiems telefonams skirta „m. transporto“ aplikacija, kuria bus galima sumokėti už viešąjį transportą, automobilių stovėjimą, iškviesti taksi, ateityje – išsinuomoti miesto dviračius ir elektrorolerius „e. oranžinis“, - sakė sostinės meras.

Pritardamas merui ir ateities planams, J.Davalga teigė: „Drąsiai galime kelti sau tikslą, kad Vilnius taptų išmaniausiu miestu pasaulyje. Drąsiai sukonkuruosime ir su Amsterdamu, ir su Dubajumi.“ Pasak jo, pas mus technologijų infrastruktūra net per gera. Labai išplėtota interneto, mobiliojo ryšio infrastruktūra, Lietuvoje jau parduota daugiau kaip 0,5 mln. išmaniųjų telefonų, visuomenė gana atvira naujovėms.

Galimybių pasinaudoti visomis naujovėmis, „Omnitel“ atstovo teigimu, dar nėra tiek daug, bet visa tai įgauna pagreitį. Pasauliniu mastu pagal interneto infrastruktūrą daugeliu atžvilgiu esame pirmoje antroje vietoje, o pagal interneto spartą – pirmoje.

Kas stabdo realizaciją?

Taigi tiek daug jau pasiekėme ir dar tiek daug gražių idėjų prieš akis. Klausimas, kas pakiša koją, kad visos jos išvystų dienos šviesą? Mero įsitikinimu, pirmiausia tai yra žmonių baimė naujovėms.

„Kita vertus, daug kam patogu, kad reikia išleisti atskirą „Sodros“, vairuotojo pažymėjimo kortelę, kokį kitą dokumentą. Turint omeny, kad esame išmani technologijų šalis ir turime tam visas prielaidas, gal mums trūksta tokio rimto atstovavimo Vyriausybėje“, - svarstė A.Zuokas.

Didžiausi stabdžiai yra įpročiai ir stereotipai, kaip įsitikinęs J.Davalga. Pasak jo, lietuviai gana konservatyvi tauta, bet supratę, kad viena ar kita technologija teikia akivaizdžią naudą, jie stveria ją, ji tampa populiari.

M.Starkus kaip vieną mūsų pranašumų įvardija tai, kad esame maža tauta. Keliautojo teigimu, visame pasaulyje žmonės negali patikėti, kad mūsų yra vos 3 mln., kaip koks Kinijos priemiestis ar kaimas. Kad mes turim savo istoriją, kalbą ir kad išliekame nepraryti didžiųjų šalių.

„Pagrindinis atsakymas – kadangi esi mažas, turi labai greitai judėti, taikytis prie naujovių. Jei didžiųjų šalių gyventojai gali leisti sau mokėti tik vieną kalbą, lietuvis moka po dvi tris ar net keturias. Reikia suprasti, kad norėdami judėti pirmyn, privalome domėtis tuo, kas vyksta aplinkui“, - aiškino M.Starkus.

Išmanusis Vilnius – po trejų metų?

Daugeliui vilniečių automobilio techninis pasas, ID, viešojo transporto kortelės ir daugelis kitų daiktų bus atgyvena, kaip teigė miesto meras. „Kiekvienas turėsite miesto raktą, kuris leis jums prisijungti prie daugelio dalykų mieste, įskaitant ir savivaldybės duomenų bazės informaciją, tiesiog naudojantis išmaniuoju telefonu, - ateitį piešė A.Zuokas ir pridūrė: – Išmanumo Vilniuje po trejų metų bus dar daugiau negu dabar.“

Po trejų metų bus patogu atskristi į Vilnių, trečiadienį įsteigta nacionalinė oro linijų bendrovė „Air Lituanica“. Tiek vilniečiai, tiek kitų miestų gyventojai daugelį įvairių paslaugų, informacijos galės gauti tada, kai jiems reikia, čia ir dabar, pavyzdžiui, jei reikės nusipirkti kavos, galės pasižiūrėti, kur gali rasti 100 m atstumu esančią kavinukę. Važiuodami taksi matys, kiek kainuoja kilometras, koks nuvažiuotas atstumas ir pan.

„Tai svarbu tiek mums, tiek atvykstantiems. Vilnius yra nuostabus miestas, labai gražus, optimalus, turime unikalų senamiestį, senojo ir moderniojo Vilniaus balansą. Manau, ateityje mūsų sostinė tikrai taps patraukli tiek vilniečiams, tiek užsienio svečiams“, - viltis puoselėjo J.Davalga.

Išmaniajam merui gerų idėjų, gražių iniciatyvų niekad netrūko. Aišku, dalis jų tokiomis ir liko, kitos, sutikime, įgavo realų pavidalą. Pakartosime paties mero žodžius, kad iškabą užsikabinti lengva, bet iškaba be turinio – nėra gerai. Taigi tikėkimės, kad tas turinys artimiausiais metais, kaip žada ir planuoja A.Zuokas, Vilnių pavers konkurencingu išmaniuoju miestu.