Quantcast

Augant COVID-19 testų apimtims, Vilniuje ketinama pasitelkti daugiau specialistų

Sostinėje daugėjant norinčiųjų testuotis dėl COVID-19 susidaro eilės, Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ sprendžiant problemą ketina įdarbinti daugiau specialistų.

Biuro duomenimis, mobiliajame punkte antradienį popiet jau buvo užpildytos visos 840 vietų šios dienos PGR testams, trečiadienį testams dar yra per 260 laisvų vietų iš numatytų 420, bet iki dienos pabaigos jų turėtų atsirasti ir daugiau.

Iš 520 laisvų vietų antigenų testams trečiadienį likusios dvi, ketvirtadienį – 200. Tuo metu Serologinių testų eilėje per 70 vietų yra tik penktadienį. Tačiau biuras neatmeta, kad laisvų laikų atsiras jau trečiadienį.

Mobiliajame punkte iš viso per parą atliekama apie 1400 visų rūšių testų.

Į bendrą statistiką neskaičiuojami kaupinių testai, nes jie planuojami iš anksto, per parą jų atliekama per 500, t.y. patikrinami 3 tūkst. asmenų.

„Bet valandos bėgyje mes atnaujinsime informaciją ir turėsime laisvų laikų rytojui, tad tai nėra faktas, kad Vilniuje vietų nėra“, – BNS sakė biuro direktorė Guoda Ropaitė-Beigė.

„Atliekame stebėseną, jei matome, kad vietų neturime, užsisakysime papildomai laikų, atsiras viena ar dvi pamainos. Dažnu atveju, taip yra su visomis testų rūšimis – nenorime prikurti tų laikų, kad jie tiesiog būtų ir neturėtumėme besitestuojančių, nes dažnai turėdavome prastovas“, – aiškino ji. 

Anot jos, eilės susidaro ir dėl išaugusių apkrovų specialistams testuojant atsiveriančių mokyklų pradinukus ir mokytojus – tikimasi, kad atlaisvinti rankas darbuotojams mobiliajame punkte galės šiuo metu su Sveikatos apsaugos ministerija derinami pakeitimai, kad kaupinių testavime mėginius galėtų paimti pati mokyklos bendruomenė, be slaugytojų.

Biure dirba apie 180 visuomenės sveikatos specialistų, apie 70 – vien mobiliajame punkte Gerulaičio gatvėje, bendrai darbuotojų, dirbančių su testavimu, informavimu apie vakcinavimą ir pan. yra per 260.

„Apytiksliai mobiliajame punkte yra apie 70 paruoštų, apmokytų, kompetentingų žmonių, kurie dirba visos pandemijos metu. Bet mes priimame naujus darbuotojus – praėjusią savaitę apmokyta dar dešimt specialistų, jų daugės“, – teigė G. Ropaitė-Beigė.

Ji neatmeta, kad augant testavimo poreikiui, galės būti įrengtos ir papildomos testavimo vietos.

„Jei tikrai poreikis dėl testavimo antigenų testais dar labiau išaugs, tikrai esame pasirengę pirkti ir statyti papildomus „Cramo“ konteinerius, bet turime suvokti, kad negalime užtikrinti laisvų pamainų buvimo, kas vienu metu buvo susidarę, turime optimaliai resursus naudoti“, – teigė ji.

G. Ropaitė-Beigė be kita ko pabrėžė, kad PGR testai skirti skubiems atvejams, t.y. tiems, kurie jaučia COVID-19 simptomus, į gydymo įstaigas guldomiems pacientams, grįžusiems iš užsienio, taip pat šie testai naudojami protrūkiuose.

Kitais atvejais, pavyzdžiui, norint testuotis periodiškai, gyventojai raginami registruotis atlikti antigeno testą.

Praėjusią parą šalyje atlikta 6910 molekulinių (PGR) ir 1159 antigeno tyrimai dėl įtariamo koronaviruso. Šalyje nustatyti 855 nauji COVID-19 atvejai, nuo šios infekcinės ligos mirė dvylika žmonių. Vėl augant užsikrėtimų skaičiui, Vilniaus Santaros klinikos pranešė besirengiančios galimam COVID-19 pacientų augimui ir viltis deda į plečiamą testavimą, vakcinavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Biblija

Biblija portretas
Valdant žemę Karaliui Kristui niekas nebesirgs (Izaijo 33:24).Jėzus žemėje prikels net mirusius, kurie bus vėl sveiki ir kupini jėgų (Jono 5:28).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių