Quantcast

Auditoriai: Vilniaus tarybos nario vaikas į darželį priimtas neteisėtai

Vilniaus tarybos nario konservatoriaus Vido Urbonavičiaus vaikui vieta sostinės darželyje buvo skirta pažeidžiant teisės aktus. Ar politikas darė spaudimą administracijos darbuotojams, auditoriai nevertino ir paliko tai daryti savivaldybės etikos sargams.

Savivaldybės Centralizuoto vidaus audito skyriaus atliktas auditas parodė, jog V.Urbonavičiaus sūnui vieta Vilniaus lopšelyje-darželyje „Žirniukas“ paskirta pažeidžiant Savivaldybės tarybos nustatytą tvarką ir Lietuvos higienos normų reikalavimus.

Audito išvadoje pažymima, kad informacinės sistemos tvarkytojas E.P., gavęs Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus Algmino Pakalniškio žodinį pavedimą, padidino lopšelio-darželio „Žirniukas“ Zuikučių grupės vietų skaičių nuo 16 iki 23, taip pat 5 vaikus, neturinčius atitinkamo amžiaus, priskyrė į vyresnių vaikų grupes. Todėl V. Urbonavičiaus sūnui atsirado galimybė patekti į lopšelio-darželio „Žirniukas“ Zuikučių grupę.

Papildomas 7 vaikų paskyrimas, vėliau - 5 vaikų perkėlimas į vyresniųjų grupę, pasak auditorių, „neatitiko eilėje laukiančių teisėtų tėvų lūkesčių“, kurie atsiradus laisvoms vietoms minėtose grupėse pagal amžiaus grupes turėjo pirmenybę patenkant į jas.

Kartu pažymima, kad Centralizuotas vidaus audito skyrius įgaliotas atlikti tik savivaldybės administracijos ir jai pavaldžių dalinių auditą.

„Atsižvelgiant į tai, Savivaldybės tarybos nario V.Urbonavičiaus veiksmai ar galimai darytas spaudimas Savivaldybės administracijos darbuotojams patikrinimo metu nebuvo vertinami. Savivaldybės tarybos nario V. Urbonavičiaus veiksmus dėl įgaliojimų viršijimo ir galimai daryto spaudimo Savivaldybės administracijos darbuotojams turėtų vertinti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Etikos komisija“, - nurodoma išvadoje.

Sausio pabaigoje Vilniaus meras, valdančiųjų liberalų vadovas Remigijus Šimašius pranešė, kad V.Urbonavičius galėjo daryti politinį spaudimą administracijos darbuotojams, kad jo vaikas būtų priimtas į minėtą darželį. Vilniaus liberalai netrukus išplatino pranešimą, raginantį V.Urbonavičių palikti pareigas sostinės taryboje.

Pats V.Urbonavičius tikina, kad dėl vaiko eilės darželyje konsultavosi tik su Vilniaus vicemeru konservatoriumi Valdu Benkunsku, kuris atsakingas už švietimo sritį.

R.Šimašius sako gavęs Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus A.Pakalniškio prašymą atleisti jį iš pareigų, bet meras jo netenkino. R.Šimašius tuomet teigė, jog A.Pakalniškis pokalbyje su juo pripažino buvus politinį spaudimą, pats A.Pakalniškis BNS tai neigė.

V.Urbonavičius savo kaltę toliau neigia bei pažymi, jog auditas neatsakė į pagrindinį klausimą - ar politinis spaudimas buvo. Jis taip pat sako jau pateikęs paaiškinimus Etikos komisijai ir laukiantis jų išvadų.

„Tokiu pat būdu buvo priimti 850 vaikų Vilniaus darželiuose, pažeidžiant higienos normas. Aišku, higienos normų pažeidimas nėra gerai, bet ką aš galiu pakomentuoti - ne aš priėmiau vaiką į tą darželį. Į esminį dalyką nebuvo atsakyta: kadangi aš jokio spaudimo nedariau, jo ir buvo neįmanoma nustatyti“,  - BNS sakė politikas.

Kaip BNS sakė mero R.Šimašiaus atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, meras laukia Etikos komisijos išvadų ir tuomet vertins situaciją.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos savivaldybėje vadovas vicemeras Valdas Benkunskas BNS tikino, kad jei bus nustatyta, kad V.Urbonavičius pažeidė teisės aktus, bus keliamas jo atsakomybės klausimas. Tačiau iš pateiktų audito išvadų bent jau preliminariai sako partijos kolegos atsakomybės neįžvelgiantis.

Jis dėstė, kad pažeidžiant higienos normas daugiau nei 800 vaikų priimta į darželius vien nuo rugsėjo ir tokią praktiką, leidžiančią sutalpinti daugiau vaikų, skatina tiek jis pats, tiek ir meras Remigijus Šimašius. Šiuo metu 1,5-3 metų amžiaus grupėse leidžiama priimti ne daugiau kaip 15,nuo 3 metų iki pradinio ugdymo pradžios - ne daugiau kaip 20 vaikų.

„Reikia atsakyti į klausimo antrąją dalį - ar tas jo vaiko patekimas buvo kažkaip neteisėtai įtakotas (...). Tikrai išvadas darysime, bet tos išvados nebus tokios kriminalinės, kokias bandė pateikti iš pat pradžių liberalų frakcija. Be abejo, kad mes įsivertinsime, kad yra padaryti pažeidimai, išsiaiškinsime priežastis - tą dar turės pasakyti Etikos komisija. Ir tada dėl paties Vido narystės frakcijoje tikrai bus atskiras posėdis, spręsime“, - aiškino V.Benkunskas.

Pasak politiko, iš 120-ies sostinės darželių 50-ies administracija jau yra bausta už šiuos pažeidimus, bet R.Šimašius darželių direktorėms už tai yra įteikęs pagyrimo raštus.

Jis taip pat aiškino, kad nėra reta ir praktika perkelti vaikus į vyresnio amžiaus grupes, nes to pageidauja kai kurie tėvai, tačiau ar taip buvo minimu atveju, jis sakė negalintis pasakyti.

„Kiek žinau, iš 5 vaikų tik 2 pasirašė sutartis ir lanko vyresniųjų grupes. Nežinau, dėl ko kitiems netiko“, - kalbėjo vicemeras.

V.Urbonavičius anksčiau yra patvirtinęs, jog teiraudamasis apie savo vaiką, iš V.Benkunsko gavo patikinimą, jog sistemoje formuojant eilę įsivėlė klaida. Vicemeras sako detalių iš rudenį vykusių pokalbių nebeprisimenantis, bet patvirtino, kad dėl tarybos pernai pakoreguotų priėmimo prioritetų sistema „kelias dienas šokinėjo“, tad laikinai klaidų galėjo būti.

„Matyt, jis pasižiūrėjęs tą laikotarpį, pamatė, kad pašoko, ar pakilo per parą, buvo didelis svyravimas. Aš kreipiausi per savo padėjėją į Švietimo ir e-miesto prižiūrinčius specialistus - pasakė, kad viskas yra tvarkoje. Gal tą dieną klaida buvo, gal nebuvo kam prioritetas priskirtas“, - aiškino politikas.

Prieš mėnesį vicemeras V.Benkunskas BNS aiškino, kad jokios informacijos iš specialistų apie sistemos sutrikimus nebuvo gavęs.

„Jei būčiau matęs, ar būtų pasakę specialistai, kad yra sistemos pačios sutrikimai, tai būtų tyrimas pradėtas ir aiškintumėmės. Tuo labiau, kad politiko vaikas eilėje laukia, tai neduok Dieve, jei ten kažkas netvarkoje. Bet šiuo atveju jokių pagrindų įtarti, kad ten kažkas su ta eile blogai, nebuvo“, - BNS sausį sakė sostinės vicemeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elena

Elena portretas
As jo dukra
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių