Quantcast

Atliekų vežimas Vilniuje kitąmet brangs beveik 40 proc.

Atliekų tvarkymas Vilniuje nuo kitų metų brangs apie 38 procentus. Tai trečiadienį patvirtino Vilniaus miesto savivaldybės taryba.

Pasak Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus, nepaisant kainų šuolio, atliekų vežimas vis tiek išliks pigesnis nei buvo iki užpernai.

„Seimas buvo įpareigojęs mus įvykdyti atliekų reformą, mes ją įvykdėme. Nuo to laiko kaina kai kuriems vartotojams nukrito 5-6 kartus“, – prieš Vilniaus tarybos posėdį žurnalistams sakė R. Šimašius.

„Kaip matėme, konkurencija buvo tokia aktyvi, kad vežėjai nusprendė pasitraukti, nes jiems neapsimoka vežti. Natūralu, turėjome naujus konkursus, kainą dėl to reikia peržiūrėti. Ji šiek tiek kils, palyginti su tuo, kas buvo iki šių metų, bet vis tiek išliks ženkliai pigesnė, nei buvo iki užpraeitų metų“, – sakė meras.

Opozicijos atstovas Žilvinas Šilgalis klausė, kodėl taryba įkainius tvirtina jau po to, kai sudarytas sandoris su vežėjais.

„Kaip galima pasirašyti sutartį prieš tarybai patvirtinant galutines kainas? (...) Vežėjams jau mokama pagal naują sutartį, nors mes dar nepatvirtinom kainų. Todėl šį sandorį su vežėjais atvirai vadinu korupciniu“, – tarybos posėdyje trečiadienį sakė Ž. Šilgalis.

Tuo metu kitas tarybos narys Vincas Jurgutis teigė, kad argumentai prieš naujus atliekų vežimo įkainius nėra racionalūs

„Vis tiek žengėme žingsnį ir priekį ir argumentai, kurie yra aršiai prieš, nėra racionalūs. Ką kalbėti apie kainos didėjimą, jei ji yra mažesnė nei prieš trejus metus. Tai yra spekuliatyvūs ir pigūs dalykai“, – sakė V. Jurgutis.

Pagal trečiadienį patvirtintą tvarką, bendras atliekų sutvarkymo tarifas kils beveik 38 proc. iki 160,49 euro už toną.

Vien mišrių komunalinių atliekų surinkimo tarifas didės 2,5 karto iki 41,96 euro už toną, be to, beveik 8 kartus iki 21,4 euro už toną išaugs administravimo sąnaudos, į atliekų tvarkymo sąnaudas įtrauktas metinis faktinių sąnaudų išlyginimas – 13,43 euro už toną. Pasak opozicijos atstovų, toks mokestis atsirado dėl miesto valdžios laiku nepriimtų sprendimų.

Taip pat numatyta, kad už atliekų vežimą Vilniuje bus mokama pagal faktiškai išmestą svorį – individualių konteinerių naudotojams sudaroma galimybė kintamąją dvinarės vietinės rinkliavos dalį mokėti pagal faktiškai atiduotų, neišrūšiuotų mišrių komunalinių atliekų svorį.

Pasak R. Šimašiaus, kita naujovė – nuo kitų metų norint surinkti stambių gabaritų atliekas, gyventojams kartą per metus bus galima išsikviesti vežėją jas surinkti.

Atliekų vežėjai teigia, kad kaina išaugs, nes pagal naujas sutartis jie prisiėmė daugiau įsipareigojimų.

Tuo metu opozicija anksčiau tvirtino, kad norint atpiginti atliekų vežimą Vilniuje, jį į savo rankas turėtų perimti savivaldybė.

Atliekas Vilniuje tvarko dvi bendrovės – „Ecoservice“ ir „Ekonovus“, anksčiau šiemet užsitikrinusios 71,2 mln. eurų vertės užsakymą iki 2026 metų lapkričio.

Savivaldybė 2017 metų spalį buvo pasirašiusi 5 metų trukmės sutartis su konkursą laimėjusiomis įmonėmis „Ekonovus“, „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“, tačiau pernai liepą „Ecoservice” ir „VSA Vilnius“ pareiškė, kad jų veikla yra nuostolinga ir jos nebenori tokiomis kainomis tvarkyti atliekų.

Tuomet miesto valdžia ėmėsi iš naujo ieškoti atliekų tvarkytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Ar rūšiuoji , ar ne , kainos kyla katastrofiškai , k a m t a d a r ū š i u o t i , ŽMONĖS KAINOSE TO NEJAUČIA ..

Nesivaržyk, mere!

Nesivaržyk, mere! portretas
Ir toliau taip darbuokis „vilniečių labui”... :(

Šimas visus apgavo

Šimas visus apgavo portretas
Prieš Mero rinkimus tas dvasios ubagas sumažino vilniečiams šiukšlių surinkimo kainas ir gyrėsi, kaip rūpinasi miestiečiais, o jį nepelnytai išrinkus Meru, kainos šovė į viršų, bet jau šaukštai po pietų, rinkėjai negali jo atšaukti iš pareigų. Seimas turi nedelsiant priimti įstatymą dėl vadovų apgaulės piliečių atžvilgiu, kad melagiai būtų pašalinti iš užimamų pareigų + piniginė bauda į miesto biudžetą.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių