Quantcast

Artėja Astravo AE paleidimas: gyventojams dalins jodo tabletes

  • Teksto dydis:

Ekstremalių sveikatai situacijų centras (ESSC) Vilniaus ir Švenčionių rajonų savivaldybėms ketvirtadienį perdavė kalio jodido tabletes, skirtas gyventojų apsaugai branduolinės avarijos atveju.

Pasak ministerijos, tabletes gyventojams įpareigotos išdalinti savivaldybės pačios pasirinks būdą, kaip tai padaryti – per seniūnijas, gydymo įstaigas ar kitaip, turės apie tai informuoti gyventojus.

Pirmiausia, kalio jodido tabletės bus išdalintos 30 kilometrų spinduliu nuo Astravo atominės elektrinės gyvenantiems Lietuvos gyventojams. Vilniaus rajono savivaldybei ESSC perdavė 29 tūkst. kalio jodido tablečių, Švenčionių – daugiau nei 95 tūkstančių.

Pasak Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, tai, kad tabletės pradedamos dalinti dar prieš gretimos Astravo atominės elektrinės veiklos pradžią, rodo, jog „visos atsakingos institucijos atliko savo darbą“.

„O dabar laukia kitas svarbus uždavinys – žmonės turi įsiklausyti į specialistų raginimus ir šias tabletes panaudoti, kada reikės ir taip, kaip reikės“, – sako ministras.

Lietuva už daugiau nei 1 mln. eurų iš viso nusipirko 4 mln. stabiliojo jodo tablečių.

Kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios pasklinda aplinkoje branduolinės avarijos atveju, todėl jos turėtų būti vartojamos tik rekomendavus valdžios institucijoms.

Baltarusijos pareigūnai pranešė, kad Astravo atominės elektrinės pirmojo reaktoriaus „fizinio įjungimo“ data bus paskelbta per artimiausią savaitę, o visa galia jis turėtų pradėti veikti 2021 metų vasarį. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Seime pareiškė, kad jėgainė gali pradėti veikti rugpjūtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O, vlia,

O, vlia, portretas
O per jėgą nešers?

Kaimynas draugas

Kaimynas draugas portretas
Kada švente?

gėda

gėda portretas
Tegul padalija sauskelnes. Daugumai politikų sauskelnės išgelbės nuo gėdos.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių