Quantcast

Architektai pakoreguotą Šv. Jokūbo ligoninės teritorijos projektą vertina palankiau

Nors pakeistame buvusios Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje plėtros projekte atsižvelgta į kritiką, tačiau jo architektūros kokybė vis dar kelia abejonių.

Tokias išvadas paskelbė Vilniaus regioninė architektūros taryba, rekomendavusi projektą toliau derinti su visuomene ir profesionalais.

„Pakoreguotas projekto urbanistinis sprendinys yra tinkamas ir juo atsižvelgta į anksčiau išsakytas pastabas bei rekomendacijas. Pakoreguoto pasiūlymo naujųjų pastatų architektūros kokybė vis dar kelia abejonių mastelio estetikos ir fasadų meninės raiškos aspektais. Taryba rekomenduoja tolimesnius architektūros raiškos ir estetikos klausimus spręsti viešojo svarstymo metu, pasitelkiant profesinį ir institucinį ekspertavimą“, - rašoma išvadoje.

Taryba nurodo, kad jai pateiktame pakoreguotame projekte stipriai sumažintas teritorijos užstatymo intensyvumas bei tankis, labiau prie aplinkos mastelio priderinta tūrinė-erdvinė išraiška,

„Pertvarkius užstatymo sprendinius pasiektas geresnis erdvių, kultūros vertybių ir naujųjų pastatų vizualinis santykis. Pasiūlyme atverta Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia iš miestui ir visuomenei svarbių rakursų, taip kur kas daugiau dėmesio skirta Nekilnojamojo kultūros paveldo vertybių autentiškumo raiškai bei istorinio užstatymo aktualizavimui“, - rašoma išvadoje.

Anot tarybos, pakoreguotame projekte viešbučio architektūrinė raiška liko nepakeista, o naujoji komplekso versija vis dar stokoja vientisos architektūrinės raiškos.

„Viešbučio stambaus mastelio monolitiškas tūris yra stambiausias aplinkoje ir jo fasadų tūrinė-erdvinė kompozicija vis dar disonuoja su aplinka“, - rašoma išvadoje.

Visuomenei pristatyti pakoreguotą projektą planuojama antradienį.

Anksčiau teritorijos plėtros projektą koreguojantys bendrovės „Archinova“ architektai BNS Plius sakė, jog jame numatytas mažesnis viešbučio ir biurų pastatų plotas, atvertas vaizdas į Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią, tačiau išlaikytos pirminės idėjos.

Gegužę pirmąjį projektą išnagrinėjusi Vilniaus regioninė architektų taryba nusprendė, jog komercinio komplekso buvusios Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje projekto architektūra nėra pakankamai kokybiška ir rekomendavo jį keisti.

Tuomet taryba nurodė, kad projektas negali būti realizuojamas dėl kilusio visuomenės pasipriešinimo, taip pat jame nepasiekta funkcinių, ekonominių ir architektūros kokybės kriterijų pusiausvyra. Išvadoje pabrėžia, jog projektu kultūros paveldas yra saugomas tik formaliai, o projekto plėtotojai nepakankamai dėmesio skyrė jo viešumui.

Plėtrą buvusioje Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje planuoja investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondas, kuris į viešbučio „Clarion“ ir konferencijų centro projektą ketina investuoti 45 mln. eurų.

Pavasarį, paviešinus plėtros planus, juos kritikavo miesto savivaldybė, paveldosauginininkai ir architektai. Projektas kritikos sulaukė dėl per mažo viešumo, architektūros kokybės ir galimo poveikio greta esančiam kultūros paveldui.

Į projektą, kurį įgyvendinti tikimasi iki 2020 metų vidurio, fondas ketina investuoti 45 mln. eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

palankiau,

palankiau,  portretas
Palankiau? absoliutus integruotas kičas, darkantis ne tik šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčios statinių ansamblį, bet ir visą vaizdinį, absurdas ir ar pamatuotas toks darinys pastoviai užkimštoje gatvių sankirtoje? bei busimo Vyčio paminklo pašonėje, kur modeliuos automobilius atvykstančius į viešbutį ir konferencijų sales, ar DĖL TO buvo ir YRA stabdomas Vyčio paminklo statyba?, na investicijų bendroves „Lords LB Asset Management“ fondui pofik, svarbu stiklainį pastatyti ir finansų srautas plaukia į jų kišenes, bet ar su tuo sutiksime? ką į ką keičiame stiklainį į Vytį? Ar jau tiek degradavome ir „nedisonuojame“ su vertybėmis? už kiek grašių?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių