Quantcast

Archeologai Vilniuje Šventaragio gatvėje rado tilto liekanų

Daugiau nei prieš mėnesį prasidėjusi Šventaragio gatvės Vilniaus centre rekonstrukcija darbo davė ir archeologams. Jie dirba kartu su statybininkais ir tikina atradę išties daug radinių, o įdomiausios – tilto per Vilnios upę, jungusio dabartinę Katedros aikštę ir Pilies gatvę, liekanos, rašo naujienų portalas 15min.lt.

Architekto Džiugo Brazaičio teigimu, tilto liekanų Vilniuje neaptinkama dažnai, nes mieste tiltų nebuvę daug. Senoji Vilnios upelio vaga praktiškai sutapo su dabartine Šventaragio gatve.

„Manome, kad tai yra išlikusi tilto skliauto dalis. Ji yra įvirtusi, ne savo pirminėje padėtyje. Tiltas, matyt, sugriuvo, jo dalis įsmuko. Daug specialistų apžiūrėjo – archeologai, architektai, bandė rekonstruoti bent mintyse šią vietą, tad išsikristalizavo nuomonė, jog tilto dalis įgriuvo, skliautas atsidūrė horizontalioje padėtyje. Reikėtų jį kilstelėti 45 laipsnių kampu ir tuomet jis atsidurtų savo vietoje“, – kalbėjo archeologas.

Kada tiltas pastatytas, mokslininkai tiksliai pasakys vėliau. Žinoma, kad 1529 metais Žygimantas Senasis suteikė privilegiją Albertui Goštautui su teise statyti mūrinį arba akmeninį tiltą ir pirklių krautuvėles bei rinkti mokestį iš pirklių „amžinai“.

Tilto fragmentai išliks tik nuotraukose – jų eksponuoti neketinama, juos užvers ir palaidos po naujuoju šios gatvės grindiniu.

Rekonstruojamoje Šventaragio gatvėje rasta ir smulkių radinių – vien monetų kasdien aptinkama mažiausiai po penkias. Šie radiniai atiduodami muziejininkams, kad jie galėtų imtis tyrimo. Seniausios monetos yra XVI amžiaus pradžios – 1520 metų.

Šventaragio gatvė turi būti sutvarkyta iki liepos, kai Lietuva pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. Vyriausybė šios gatvės remontui skyrė beveik 6 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių