Quantcast

Ar Kaunas virs tylos zona?

Baras, kuriame groja muzika, gali būti griežtai baudžiamas – tam nereikia triukšmo matavimo, užtenka tik praeivio skundo. Tokio sprendimo vos nepriėmė Kauno politikai. Barų savininkai, sulaikę kvėpavimą, laukia šios istorijos atomazgos.

Bauda už barnį

Kauno politikai prieš keletą savaičių buvo užsimoję patvirtinti naujas Triukšmo prevencijos viešose vietose taisykles.

Kavinių šeimininkai piktinosi, kad taisyklės parengtos paskubomis, ypač juos šokiravo vienas punktas, skelbiantis, kad nubausti triukšmadarį galima ir neatliktus sklindančio triukšmo matavimų.

Patvirtinus naujas taisykles, būtų pakakę tiesiog paskambinti ar parašyti skundą savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

Barų savininkai neslėpė, kad taip būtų buvę galima susidoroti su bene visomis vasarą veikiančiomis lauko kavinėmis. Verslininkai net tik turėtų sumokėti baudą, bet ir iškiltų grėsmė netekti prekybos alkoholiu licencijos. Tai, verslininkų teigimu, prilygtų mirties nuosprendžiui.

Be to, šis punktas būtų įsigaliojęs ir gyventojams – čia įtrauktas ir „buitinio triukšmo šaltinis“, tad garsiau besiginčijantys sutuoktiniai, pasiskundus kaimynams, taip pat galėjo sulaukti baudų.

Miesto tarybos posėdyje karingai nusiteikę barų ir užeigų savininkus išvydę politikai klausimą atidėjo.

Į prašymus neatsižvelgė

Savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjo Donato Seniko teigimu, taisyklės bus tobulinamos ir ieškoma kompromiso. Jis neslėpė, kad kai kurie taisyklių punktai surašyti atsižvelgus į gyventojų skundus.

„Taisykles rengia specialistai, o verslininkai nori, kad jos būtų palankesnės jiems“, – paklaustas, kodėl nebuvo atsižvelgta ir į verslininkų pastabas, išsisukinėjo D.Senikas.

„Dalyvavo rengiant šias taisykles, tačiau į mūsų siūlymus nebuvo atsižvelgta. Džiugu, kad bent miesto tarybos nariai pamatė, kad tai ne itin korektiškas punktas, leidžiantis bausti be jokių matavimo prietaisų“, – sakė Senamiesčio draugijos pirmininkas Edmundas Kolevaitis.

Įrankis šantažui

„Patvirtinus naujas triukšmo taisykles, atsirastų puikus įrankis šantažui – bet kuris baro kaimynas kiekvieną dieną galėtų ateiti ir sakyti, kad jam muzika per garsi. Kad nesiskųstų, jis galėtų reikalauti atlygio. Jau nekalbu apie konkurentus, kurie tikrai nepatingėtų skundais dėl triukšmo užversti savivaldybės“, – sakė vieno didžiausių Laisvės alėjos barų savininkas.

Savo norą išlikti nežinomam jis motyvavo tuo, kad Centro barų ir klubų bendruomenė nuolat susiduria su savivaldybės mėginimais užgniaužti jų įstaigas dėl neva sklindančio triukšmo.

„Senamiesčio verslininkai šiuo klausimu yra vieningi. Taisyklėse turi būti apibrėžtos konkrečios triukšmo normos. O pagal siūlytą variantą kiekvienas praeivis galėjo iš klausos nustatyti, ar triukšmo lygis viršijamas. Nustatyti triukšmo lygį pagal vaizdo medžiagą arba kaimynų skundus – nei šis, nei tas. Dabar mes vėl kviečiami dalyvauti toliau svarstant taisykles“, – sakė E.Kolevaitis.


Bauda nuo 200 iki 2 tūkst. litų

Dėl iš baro sklindančios muzikos nepatenkinti gyventojai gali kreiptis į Kauno visuomenės sveikatos centrą (KVSC). Jo specialistai, atvykę pagal iškvietimą ir išmatavę triukšmą bei pasitvirtinus pažeidimui, apie tai informuodavo policija arba Viešosios tvarkos skyrių. Pasibaigus darbo valandoms į triukšmo vietą siunčiami Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės pareigūnai.

Pažeidėjui grėsdavo bauda nuo 200 iki 1 000 litų baudą. Antrą kartą prasižengusieji rizikuodavo sulaukti nuo 1 iki 2 tūkst. litų baudos.

Per metus KVSC sulaukia apie 30 tokių skundų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ironija

ironija portretas
kaip vakare ir naktį išmatuoti triukšmą kai jokia įstaiga nedirba ??? Dabar kiekviena kepyklėlė paleidusi garsiai muziką, kad susikalbėti sunku ir grie-tinti taisykles tikrai būtina !!!

alio

alio portretas
taigi jau šitą sprendimo projektą, atsižvelgdami į verslininkų siūlymus. Apie ką straipsnis? kad kažkaip vos nepriėmė prieš mėnesį? bet tai kad politikai iškart pasakė, kad sprendimo projektas blogas ir liepė administracijai savivaldybės pakoreguot. Dabar jau pakeistas, be šito kiršinančio punkto. Tai nesuprantu kam išvis rašyt apie kažką ko nebus

masonen raus

masonen raus portretas
Baltos pirštinaitės - Masonų atributika.
VISI KOMENTARAI 20

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių