Quantcast

Aplinkosaugininkai nurodė nepradėti medžių kirtimo Trakuose

  • Teksto dydis:

Aplinkos apsaugos departamentas ketvirtadienį pranešė nurodęs iki balandžio 15 dienos nepradėti medžių kirtimo Trakuose, kur leidimas tam galėjo būti išduotas pažeidžiant teisės aktų reikalavimus.

Aplinkosaugininkai kovo 16 dieną gavo skundą dėl galimo medžių kirtimo Vytauto ir Karaimų gatvėse, o kitą dieną nuvyko į vietą darbams dar neprasidėjus.

Patikrinus savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos skyriaus kovo 8 dieną išduotą leidimą saugotinų medžių ir krūmų kirtimui, persodinimui ar kitokiam pašalinimui, genėjimo darbams, aplinkosaugininkams kilo įtarimų, kad šis išduotas pažeidžiant teisės aktų reikalavimus.

Departamento teigimu, savivaldybė nurodė, kad leidimas rangovui buvo išduotas remiantis 2019 metais parengtu Trakų senamiesčio gatvių ir viešųjų erdvių želdynų kūrimo ir tvarkymo supaprastinto techninio darbo projektu.

Šis projektas turėjo būti suderintas 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos nurodyta tvarka, tačiau aplinkosaugininkai nustatė, kad projektas nebuvo suderintas pagal reikalavimus.

Taip pat nustatyta, kad leidimas atlikti kirtimo darbus rangovui išduotas, nors prašymas gauti leidimą užpildytas nesilaikant reikalavimų – nenurodytos planuojamų kirsti ir (ar) genėti medžių rūšys ir stiebo skersmenys.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimų šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos apraše nurodyta, kad asmuo, prašantis išduoti leidimą, pateikia savivaldybei nustatytos formos prašymą.

Leidimų kirsti tvarkoje nurodyta, kad, gavusi prašymą, savivaldybės administracija organizuoja prašymo išduoti leidimą nagrinėjimą, o savivaldybės sudaryta speciali komisija įvertina prašomų kirsti, persodinti ar kitaip pašalinti, ar genėti saugotinų medžių ir krūmų būklę vietoje ir kirtimo priežastis.

Tačiau Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai nustatė, kad komisija nėra vertinusi rangovo prašomų iškirsti želdinių būklės.

Leidimų kirsti tvarkoje teigiama, kad, priimdama sprendimą išduoti leidimą, savivaldybės administracija ar išvadą dėl leidimo išdavimo teikianti komisija prioritetą teikia esamų sveikų, gyvybingų, estetiniu ir ekologiniu požiūriu vertingų, perspektyvių želdinių išsaugojimui, jei reikia – pasiūlo juos genėti.

Tačiau komisija, anot aplinkosaugininkų, išvados dėl leidimo išdavimo nėra pateikusi.

Taip pat Leidimų kirsti tvarka nustato, kad leidimą savivaldybė derina su Kultūros paveldo departamentu, kai saugotini medžiai ir krūmai auga nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje ir kai jie yra kultūros paveldo objektų ar vietovių vertingosios savybės.

Aplinkosaugininkai tvirtina, kad Kultūros paveldo departamento atstovas dalyvavo komisijos posėdyje ir prieštaravo priimtiems sprendimams.

Privalomasis nurodymas per 10 darbo dienų nuo jo įteikimo gali būti skundžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
kad miskais rimtai susirupintu netik GAI bet pati valdzia su komptetingais atstovais bei teismais paruostu istatyma uz gamtos ni/okoima ne baudas o kalemu bausti ir kaip uz narkotikus nes tai tolygu 1 uz zmoniu nuodjima o 2 gamtos naikinima tai butu logiskai teisinga?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių