Quantcast

Apklausa: siūloma vyresnių klasių moksleiviams sostinėje pamokas pradėti 9 val.

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybės inicijuotos moksleivių apklausos metu paaiškėjo, kad beveik pusė iš 45 tūkst. moksleivių į pamokas vyksta viešuoju transportu rytinio piko metu. 8 val. ryto pamokas pradeda 81 proc. visų sostinės moksleivių. Po diskusijos su tėvais ir mokyklų kolektyvais ir gavus jų pritarimą 5-12 klasių moksleiviams bus rekomenduojama pamokas pradėti 9 val.

Pamokų pradžią perkėlus iš 8 į 9 val. išsispręstų viešojo transporto perpildymo problema, taip pat gerėtų mokinių savijauta, mokymosi rezultatai. Naujam darbo laikui pritarusioms sostinės mokykloms pamokas pradėti 9 val. bus rekomenduojama įsivesti 2014 m. po žiemos atostogų.

„Analizė parodė, kad pamokų pradžią perkėlus iš 8 į 9 val. būtų pasiekti du svarbūs tikslai. Svarbiausiais – mokinių savijauta. Vėliau prasidedant pamokoms jaunimas geriau išsimiegos, gerės jų mokymosi rezultatai, pažangumas. Na, o visam miestui svarbu tai, kad transporto srautas miesto gatvėse bus tolygesnis. Bus išspręsta viešojo transporto perpildymo piko valandomis, kuomet visi važiuoja į darbą, problema“, - sako sostinės meras Artūras Zuokas.

Apklausoje, kurią atliko Savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“, dalyvavo 90-ies Vilniaus mokyklų moksleiviai. Net 68 švietimo įstaigose pamokos prasideda 8 val. ryto į jas ateina daugiau nei 45 tūkst. moksleivių. Apklausos rezultatai parodė, kad beveik pusė visų moksleivių lanko toliau nuo namų  esančią mokyklą, t.y. vyksta į ją automobiliu arba viešuoju transportu.

Kadangi dauguma įstaigų Vilniuje darbą pradeda taip pat 8 val. ryto, miesto transportas būna perpildytas. Pamokų pradžią perkėlus iš 8 į 9 val. viešojo transporto perpildymo ir spūsčių problema rytinio piko metu būtų išspręsta. Be to, vėliau prasidedant pamokoms pagerėtų moksleivių mokymosi rezultatai, sumažėtų vėlavimas į pamokas.

Mokslo įstaigų darbo pradžią perkelti iš 8 į 9 val. Vilniaus miesto savivaldybė pirmą kartą pasiūlė dar 2006 m. Vieni pirmųjų šią iniciatyva palankiai įvertino Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Nuo šių metu paskaitos 9 val. prasideda  Vilniaus universitete, o nuo kitų metų vasario paskaitas vėliau pradės ir Lietuvos Edukologijos Universitetas.

Tai, kad vėlesnis pamokų laikas turi teigiamos įtakos moksleivių sveikatai ir savijautai, liudija ir užsienio patirtis. Londono Akademija tapo pirmoji mokykla Britanijoje pradedanti mokslą 10 val.  ir jos mokiniai tapo budresni ir aktyvesni pamokose. Mineapolyje (JAV) pakeitus aukštųjų mokyklų pradžios laikus iš 7:15 į 8:40, mokinių rezultatai pagerėjo kelis kartus. Taip pat vėliau prasidedant pamokoms sumažėja vėlavimas, pravaikštos, pagerėja pažymiai.

Vilniaus miesto savivaldybė norėdama sužinoti vilniečių nuomonę apie pamokų laiko perkėlimą iš 8 į 9 val. paskelbė apklausą. Kviečiame aktyviai dalyvauti:

https://www.vilnius.lt/index.php?1058105292

Apklausos rezultatus rasite paspaudę šią nuorodą:

http://www.slideshare.net/VilniausSavivaldybe/2013-1111-mokyklu-apklausavilniaus-m-28199317



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių