Quantcast

Apklausa: paminklo sostinėje A. Smetonai statymui pritaria 40 proc., tiek pat nepritaria

  • Teksto dydis:

Apklausa rodo, kad keturi iš dešimties gyventojų pritaria paminklo Antanui Smetonai statymui Vilniuje ir beveik tokia pat dalis šalies gyventojų tam nepritaria, pirmadienį skelbia portalas LRT.lt.

Paminklo statymui pritaria 40 proc. respondentų, tačiau beveik tiek pat, 38 procentai, nurodo tam nepritariantys.

Anot LRT,  idėjai, kad Vilniuje turi būti pastatytas paminklas A. Smetonai, santykinai kiek dažniau pritaria moterys (41 proc. pritaria ir 36 proc. nepritaria), didmiesčių gyventojai (42 proc.), respondentai su aukštuoju išsilavinimu (45 proc.) bei su nebaigtu viduriniu išsilavinimu (52 proc.), gyventojai su vidutinėmis apie 1000–1800 eurų šeimos pajamomis per mėnesį (46 proc.), vadovai (50 proc.) bei besimokantis jaunimas (49 proc.).

Paminklui nepritarti linkę vyrai, kaimo gyventojai, respondentai su viduriniu ar profesiniu išsilavinimu bei su mažiausiomis, iki 1000 eurų, arba didžiausiomis, per 1800 eurų, šeimos pajamomis per mėnesį. Tam taip pat nelinkę pritarti darbininkai ir ūkininkai bei bedarbiai ir namų šeimininkės, nelietuvių tautybės gyventojai (48 proc. tam nepritaria ir 24 proc. pritaria), kairiųjų pažiūrų respondentai (43 proc. nepritaria ir 39 proc. pritaria)

A. Smetonos paminklo sostinėje norintys dažniau sako etniniai lietuviai (42 proc. pritaria ir 36 proc. nepritaria), dešiniųjų pažiūrų respondentai (50 proc. pritaria ir 31 proc. nepritaria).

Kiek daugiau nei penktadalis (22 proc.) apklaustųjų neturėjo nuomonės ar neatsakė į šį klausimą, rodo LRT užsakymu atlikta apklausa.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą šių metų sausio 19–31 dienomis atliko rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“. Tyrimo metu buvo apklausti 1023 Lietuvos gyventojai. Pateikiamų rezultatų paklaida yra 3,1 procento.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba siūlymui statyti paminklą J. Basanavičiaus gatvėje pritarė gruodį.

Paminklo projekto sukūrimo konkursą ketinama organizuoti šiemet. Tai bus jau antrasis konkursas dėl A. Smetonos įamžinimo sostinėje.

Paminklą tarpukario prezidentui Vilniuje anksčiau ketinta statyti Gedimino prospekte prie 13-uoju numeriu pažymėto pastato, kitapus Vinco Kudirkos aikštės.

A. Smetona Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1919–1920 ir 1926–1940 metais. Jis žuvo 1944 metais, kilus gaisrui namuose Jungtinėse Valstijose.

Premjerė Ingrida Šimonytė interviu BNS yra teigusi, jog statyti paminklą A. Smetonai Vilniuje – neprasminga, kol klausimas skaldo visuomenę į dvi dalis. Savo ruožtu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra pažymėjusi, kad Vilniuje nereikia A. Smetonos paminklo bei yra raginusi svarstymus dėl panašių klausimų atidėti po rinkimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grietinė buvo fašistas

grietinė buvo fašistas portretas
neskaitant kitų "nuopelnų" - tėvynės išdavikas.

To jonas

To jonas portretas
Jonai, kur buvo tavo “tauta”, kai mokintis mokykloje reikejo? Nebutu darbininkai ir valstieciai snarglius krapste, o mokinesi mokykloje ir sieke universitetiniu mokslu, nereiketu dabar verkti prasant pakelti pasalpas ar vargti uz minimalu atlyginima. Paskui kaltini kitus del savo bukumo! Proletare tu, proletare!

Salin smetona

Salin smetona portretas
Smetona niekada vilniuje net nebuvo lankesis. Vaziuoja jis atgal i kauna paskui savo vyti.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių