Quantcast

Apdovanotos geriausios knygos apie Vilnių ir vilniečius

Vilniaus klubas ir Lietuvos leidėjų asociacija jubiliejinėje Knygų mugėje apdovanojo Vilniaus klubo premijos laureatus - knygų apie Vilnių ir vilniečius autorius.

Vilniaus klubo premija šiemet skirta Algei Andriulytei už knygą „Ferdynandas Ruszczycas: Civis Vilnensis Sum“ ir Dainiui Junevičiui už knygą „Abdonas Korzonas - pirmasis Vilniaus vaizdų fotografas“. Abi šios knygos išleistos Vilniaus dailės akademijos leidykloje 2018 metais. Abiem autoriams skirtos premijos po 1000 eurų.

Vilniaus klubo narys Mantas Adomėnas per premijų įteikimo ceremoniją sakė, kad apsispręsti ką apdovanoti nebuvo lengva, nes septyniolika knygų pretendenčių buvo labai skirtingos ir savaip vertingos. Premijomis apdovanotos knygos esą buvo pačios svariausios savo turiniu ir indėliu į Vilniaus atminties gaivinimą.

„Kai pasklido žinia apie sprendimą, žmonės klausė: tai jūs turbūt pagal svorį atrinkote tas knygas? Ir iš tiesų, iš visų septyniolikos knygų šios knygos yra svariausios, svariausios tikrai ne vien fizinio svorio prasme. Jos yra taip pat svariausios įnašu į Lietuvos kultūrą, į Vilniaus supratimą, kurį atskleidė. Rungėsi įvairiausios knygos: poetinė šeimos istorija, parašyta Lenkijos pilietės, seni pasivaikščiojimai po Vinių iš XX amžiaus pradžios, rekonstruoti virtuvių receptai ir taip toliau“, - pasakojo M. Adomėnas.

A.Andriulytės knyga „Ferdynandas Ruszczycas: Civis Vilnensis Sum“ - tai monografija apie vieną žymiausių XX a. pirmos pusės Vilniaus kūrėjų, dailininką, intelektualą, visuomenės veikėją.

Lietuvos fotografijos istoriko Dainiaus Junevičiaus knyga „Abdonas Korzonas - pirmasis Vilniaus vaizdų fotografas“ skirta 1824 m. Pašaltuonio dvare netoli Tauragės gimusiam ir po 1874 m. Troicke, Orenburgo gubernijoje, mirusiam fotografui Abdonui Korzonui. Nors Korzono ateljė Vilniuje veikė vos kelis metus (1859-1863 m.), jis mūsų istorijai svarbus dėl to, kad apie 1860 m. pirmasis Lietuvoje pradėjo fotografuoti miestą ir jo apylinkes.

Vilniaus klubo padėka už pastangas, darbų tęstinumą, dėmesį knygos kokybei šiemet atiteko leidyklai „Aukso žuvys“, pateikusiai dvi knygas: Aelitos Ambrulevičiūtės, Gintės Konstantinavičiūtės, Giedrės Polkaitės-Petkevičienės „Prabilę namai. Žydų gatvės kasdienybė XIX-XX a. (iki 1940 m.)“ bei Jolitos Bernotienės ir Rasos Leonavičiūtės „Karalienės Bonos virtuvė”.

1998 metais į Vilniaus klubą susibūrė aktyvūs sostinės verslo, mokslo, kultūros žmonės. Jie sutelkė savo talentus, idėjas, lėšas, kad drauge ryžtingiau kurtų miesto ir jo žmonių ateitį, puoselėtų dvasią, spalvintų šventes ir kasdienybę.

Vilniaus klubo prezidentas - Vilniaus miesto meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių