Quantcast

A.Paleckiui neatvykus, teismas atidėjo jo bylos nagrinėjimą

Antradienį Vilniaus apygardos teismas (VAT) nesiėmė nagrinėti dėl sovietų agresijos neigimo išteisinto Socialistinio liaudies fronto vadovo Algirdo Paleckio bylos.Tokį sprendimą teismas priėmė, nes pats išteisintasis į posėdį neatvyko. Jo bylos procesą susirinko stebėti gausus būrys vyresnio amžiaus žmonių.

„Kolegija pasitarusi vietoje nutarė, kad nėra galimybės nagrinėti bylą nedalyvaujant išteisintajam A.Paleckiui“, - paskelbė VAT.A.Paleckio advokatas Jurijus Binevičius teismui sakė, kad šaukimo išteisintasis negavo, o remiantis pranešimu apie nagrinėjimą, nebuvo galima pasakyti, kad pats A.Paleckis yra reikalingas.

Anot advokato, išteisintasis turėjo dalyvauti visuomeniniame renginyje ir todėl buvo nuspręsta, kad jis į posėdį neatvyks.

VAT nuomone, A.Paleckio dalyvavimas yra privalomas, tai esą buvo nurodyta ir teismui grįžusiame šaukime. Anot kolegijos, išteisintajam planuojama užduoti klausimų, atlikti dalinį įrodymų tyrimą.

„Kadangi neturime duomenų, kad A.Paleckis gavo šaukimą, nors, kaip teigia advokatas, jis žinojo apie posėdį, mes negalime imtis jo atžvilgiu procesinių prievartos priemonių“, - teigė teismas.

Bylos nagrinėjimas buvo atidėtas iki balandžio 30 dienos.VAT Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nuosprendį apskundė Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra. Kaip anksčiau teigė valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Egidijus Šleinius, išteisinamasis nuosprendis A.Paleckiui priimtas nepagrįstai, nesivadovaujant baudžiamojoje byloje nustatytomis faktinėmis aplinkybėmis. Pasak teisėsaugininko, byloje esantys įrodymai patvirtina A.Paleckio kaltę.

„Apeliaciniu skundu teismo prašoma priimti naują nuosprendį – A.Paleckį pripažinti kaltu ir jį nubausti laisvės atėmimu 1 metams, atidedant paskirtos bausmės vykdymą 2 metams“, - buvo rašoma pranešime.Sausio viduryje Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas konstatavo, kad A.Paleckis neturėjo tikslo neigti sovietų agresijos ir aukų.

Teismas padarė išvadą, kad kalbėdamas radijo laidoje A.Paleckis neminėjo okupacijos. Be to, iš sakinio „o kas buvo Sausio 13-tą prie, reiškias, prie bokšto? Ir kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus“ esą matyti, kad pats A.Paleckis dar nėra iki galo susidaręs tokios nuomonės, o „ateities požiūriu gali paaiškėti, kad tokia nuomonė, jog saviškiai šaudė į savus, gali nepasitvirtinti“.

Apylinkės teismas taip pat konstatavo, kad A.Paleckis išsakė ne asmeninę, o teisiamajame posėdyje įvardytų šaltinių nuomonę.

Tai buvo pirmasis nuosprendis Lietuvos teismų istorijoje dėl Sovietų Sąjungos įvykdytos agresijos neigimo.

A.Paleckis baudžiamojon atsakomybėn patrauktas, kai 2010 metais žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Vilniaus televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių. Kariai tada neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo, kuris 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kommunist

Kommunist portretas
Pagarba Algirdui,palaikau!

vytautas

vytautas portretas
Gerbiami skaitytojai ir straipsnio rašytojai, kitą kartą kai rašysite ar skaitysite, atkreipkite dėmesį į pagyvenusius žmones su juodomis beretėmis, o jose kokarda su lietuviška Vytimi. Tai ne A. Paleckio rėmėjai, o Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyriaus nariais (beretė su kokarda - jų atpažinimo ženklas). Tai 1991 m. savanoriai, kurie beginkliai stovėjo strateginiuose postuose ir tik po sausio 13-sios pradėjo intensyviai ginkluotis ir ruoštis nuožmiai kovai... Tai gyvi liudininkai, kad A. Paleckis ne visai kalba tiesa. Jie per Sausio įvykius buvo prie Televizijos bokšto, Televizijos ir radijo komiteto ir Seimo rūmų - jie gyvieji liudininkai, kurie susirinko, gerbdami teismą, tyliai ir atidžiai pažiūrėti A. Paleckiui į akis... Žinoma buvo ir A. Paleckio rėmėjų grupelė su savo raudonaisiais plakatais, bet dėl opozicijos gausos (atvyko net 18 LKKSS VAS narių), laba jau tyki. Mes, savanoriai kūrėjai, ypač vilniečiai, labai atidžiai sekame šios bylos eigą... Pasirašo Vytautas Račkauskas, LKKSS Vilniaus apskrities skyriaus pirmininkas, dalyvavęs minėtame posėdyje.

Demokratijos laidotuvės

Demokratijos laidotuvės portretas
Konservų prastumtas įstatymas apie bausmes iki 2 m. kalėjimo už TSRS " okupacijos neigimą", komunizmo nusikaltimų neigimą, bei nepagarbų atsiliepimą apie miškinius ar sausio 13 dalyvius ir pan., reiškia ne ką kitą, o DEMOKRATIJOS LAIDOTUVES LIETUVOJE. Tai – beveik tas pats garsusis dvasininkų seminarijos auklėtinio Džiugašvilio-Stalino laikų 58 str., pagal kurį sodindavo už „netinkamą“ nuomonę... Taip, žodžio laisvė yra, bet po to "žodžio", pritaikius šį įstatymą, gali atsidurti už grotų... Apie miškinius aš dar iš vaikystės prisimenu visai ką kita, negu pliurpia jaunimui smegenis plaunantys propagandistai, bet turiu tylėti, nes galiu, geriausiu atveju, būti užtampytas po teismus. Apie sausio 13-ą - irgi žinau kai ką laaaaaaabai nemalonaus "patriotams", apie tarybinius laikus - taip pat, bet irgi turiu tylėti... Demokratija, žodžio laisvė ir tiesos sakymas baigiasi ten, kur prasideda JAV imperialistų interesai...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių