Quantcast

Antrąjį VEKS pusmetį - perpus mažiau renginių

Nacionalinė programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” (VEKS) žengia į antrąjį savo veiklos pusmetį. Trečiadienį pristatytas programos rudens ir žiemos renginių kalendorius. Nors projektai žengia pirmyn, atsiskaitymas su jų vykdytojais ir toliau stringa.

„Uždavinys iš dalies įvykdytas“

Šeši šimtai – tiek įvairių renginių per pusmetį turėjo progą aplankyti vilniečiai ir miesto svečiai. Sostinės vicemeras Gintautas Babravičius sakė, kad ja iš viso pasinaudojo apie 800 tūkst. kultūros mylėtojų.

„Galbūt kartais žmonės net nežinodavo, kad lankėsi būtent VEKS renginiuose, tačiau svarbiausia, kad jie kažką pamatė, išgirdo, patyrė. Nepaisant trukdžių, netgi turistų šiemet sulaukėme daugiau nei ankstesniais metais. Ne visai tokiu pajėgumu kaip tikėtasi, bet iš dalies programa savo uždavinį įvykdė“, - kalbėjo G.Babravičius.

VEKS projektų vykdytojai ir koordinatoriai ragina žmones neapsnūsti ir šaltąjį sezoną. Iki gruodžio jie kviečiami aplankyti dar apie tris šimtus kultūrinių įvykių.

Šeštadienį – vandens muzika

Kūrybinius vaisius visuomenei pristatys projekto „Europos menų mokykla“ auklėtiniai. Rugsėjo 29 d. du šimtai jaunųjų Lietuvos ir užsienio menininkų kūrybinių dirbtuvių darbai papuoš Vilniaus universiteto vaikų ligoninės erdves. „Tai – svarbus socialinis projektas, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į gydomąsias meno galias“, - pasakojo viešosios įstaigos VEKS direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Šeštadienį prie Baltojo tilto praeivius kvies „Sostinės vandens muzika“. Neries krantinėje skambės kūriniai, bylojantys apie vandens jėgą: Georgo Friedricho Händelio ,,Vandens muzika“, Toru Takemitsu ,,Jūros link“, George‘o Crumbo „Idilė nevertam“. Taip pat bus atliekami Vilniaus ir Linco kompozitorių specialiai šiai progai sukurti kūriniai: Rudolfo Jungwirtho „Peizažas prie vandens“ ir Algirdo Martinaičio „Malda apie lietų“.

Durys kalbins praeivius

Kitą savaitę džiazu Vilnių užlies du Europos meistrų koncertų ciklai, subursiantys įvairių tautybių ir meninių tradicijų atlikėjus. Jie stengsis atskleisti šiuolaikinio europinio džiazo įvairovę, skirtingas pasaulio muzikos kultūras ir meno reiškinius.

Rugsėjo 24 d. startuos interaktyvus meno projektas „Kalbančios durys“. Interaktyvios garso meno instaliacijos bus įrengtos viešose Vilniaus miesto erdvėse, skirtingose visuomeninės paskirties pastatų duryse. Kiekvienas, atvėręs „Kalbančias duris“, turės galimybę jas ,,prakalbinti“, įgarsindamas durų varstymo „girgždėjimą“, grodamas šiomis durimis su įmontuota specialia elektronika. Durų varstytojas galės įrašyti savo balsą ir „groti“ šį garsinį įrašą durų judesiais. „Kalbančios durys“ nutils spalio 6 d.

Spalio 2 d. Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma paroda „Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas suskilusiame pasaulyje: 1945–1975“. Tarptautinėje parodoje bus eksponuojama šaltojo karo metų dailė, daiktų ir drabužių dizainas, architektūra bei kino menas iš abiejų anuomet konfliktavusių ir besivaržiusių politinių blokų – Rytų ir Vakarų.

Ekspozicijoje taip pat bus pristatomi unikalūs inžineriniai objektai: pirmojo dirbtinio Žemės palydovo „Sputnik“ modelis, kosminio laivo „Vostok“ kapsulės modelis, JAV astronautų ir SSRS kosmonautų skafandrai.

„Situacija valdoma, bet ne taip, kaip norėtųsi“

Antrąjį VEKS pusmetį Vilniuje vėl skambės sakralinė muzika, su gastrolėmis atvyks rusų dramos teatrai, netikėtose miesto erdvėse rasis instaliacijų. Daug dėmesio skiriama dizaino formoms ir jų raiškai. Beveik 40 vertėjų iš įvairių Europos šalių plušės kūrybinėse vertimo dirbtuvėse, kur ne tik mokysis profesinių subtilybių, bet ir išvers šešių užsienio šalių rašytojų skirtingomis kalbomis sukurtus tekstus apie Vilnių. „Orientuojamės į įvairią auditoriją. Kiekvienas ras ką nors artimo sau“, - užtikrino R.Kvietkauskas.

Jis dėkojo VEKS projektų vykdytojams už bendradarbiavimą ir paklaustas neslėpė, kad atsiskaitymai su jais vis dar stringa. „Mokėjimai po truputį juda, bet ne taip sparčiai, kaip norėtųsi. Situacija valdoma. Nėra taip, kad kokio nors projekto visiškai nefinansuotume. Tikimės per porą mėnesių skolas panaikinti“, - kalbėjo R.Kvietkauskas.

Iš jo užuominų, nors ir apipintų diplomatinėmis vingrybėmis, buvo justi, kad viešosios įstaigos santykiai su Kultūros ministerija vis dar įtempti.
Kaltės dėl įstaigos įsiskolinimų nesikratė ir antrosios įstaigos steigėjos – miesto savivaldybės – atstovas G.Babravičius.

„Iš viso turime apie 700 mln. litų skolų. Iš jų apie 40 mln. esame skolingi įvairiems paslaugų tiekėjams. Viešėjai įstaigai VEKS – apie 1 mln. litų“, - aiškino vicemeras ir pridėjo, kad kitą savaitę savivaldybė miesto biudžetą apkarpys dar 7 proc. „Tačiau VEKS programos tai nelies“, - tikino G.Babravičius.

„Mums sako, kad nelies“, - ne taip užtikrintai vicemerui antrino R.Kvietkauskas.   

 

 


Šiame straipsnyje: Rolandas KvietkauskasVEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių