Quantcast

Antakalnio kapinėse amžino poilsio atgulė partizanas A. Kraujelis–Siaubūnas

Šeštadienį Vilniuje, Antakalnio kapinių Lietuvos kariuomenės karininkų laidojimo kvartale, kuriame laidojami Lietuvos kariuomenės karininkai, palaidotas partizanas, karys savanoris Antanas Kraujelis–Siaubūnas.

Atsisveikinimo renginiuose dalyvavo gausi minia žmonių. Atsisveikinimo šv. Mišias Vilniaus šv. Ignoto bažnyčioje aukojo Lietuvos kariuomenės apaštalinis administratorius Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Po jų laidojimo procesija pajudėjo į Antakalnio kapines. Karstą lydėjo Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai.

Po daugelį dešimtmečių A. Kraujelio artimųjų, istorikų ir archeologų vykdytų paieškų šių metų birželio mėnesį Vilniuje, Našlaičių kapinėse, buvo aptikti A. Kraujelio-Siaubūno palaikai, kurių tapatybę patvirtino ir genetiniai duomenys.

A. Kraujelis-Siaubūnas buvo paskutinis kovojęs partizanas. Ilgiausiai, net 17 metų, priešinęsis sovietų okupacijai, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio dalyvis.

„Antaną Kraujelį galima laikyti pavyzdžiu žmogaus, kuris, ir žlugus pasipriešinimui, nepasidavė ir dar beveik du dešimtmečius veikdamas pogrindyje drąsiai kovojo su Lietuvą okupavusia valdžia“, – sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

A. Kraujelis gimė 1928 m. spalio 28 d. Utenos apskrities Molėtų valsčiaus Kaniūkų kaime ūkininkų šeimoje. Iš gausios dešimties vaikų šeimos užaugo Antanas ir šešios jo seserys. 1946 m. A. Kraujelis baigė Alantos progimnaziją, 1947 m. dirbo Kaniūkų kaimo klubo-skaityklos vedėju.

1946-1948 m. veikė kaip partizanų ryšininkas. Sulaukęs 20-ies A. Kraujelis įstojo į partizanų gretas. Nuo 1948 m. rudens priklausė Mykolo Urbono-Liepos būriui, nuo 1950 m. liepos – Henriko Ruškulio-Liūto vadovaujamiems koviniams daliniams. Kaip Rytų Aukštaitijos atstovas buvo siunčiamas į pasitarimą su Dzūkijos partizanais. 1951 m. A. Kraujelis tapo Vytauto apygardos Žėručio rajono štabo Žvalgybos skyriaus viršininku. Ši pareigybė, be kitų funkcijų, įpareigojo rinkti žinias apie SSRS okupacinio režimo kolaborantus: NKVD-MGB informatorius, sovietinius pareigūnus ir aktyvistus, kitus prieš partizanus, jų rėmėjus ir gyventojus priešiškas veikas vykdžiusius asmenis. Vėliau paskirtas Žėručio rajono štabo viršininku.

1951 m. sovietų valdžia atkeršijo ištremdama visą Kraujelių šeimą į Sibirą – 15 metų tremties Irkutsko ir Novosibirsko srityse, Krasnojarsko krašte. 1952 m. A. Kraujelio-Siaubūno būrys buvo sunaikintas. KGB ėmėsi asmeninės A. Kraujelio-Siaubūno paieškos: dešimtys stribų ir agentų rengė pasalas, buvo verbuojami jo ryšininkai, giminės, tardomi net tremtyje esantys šeimos nariai. A. Kraujelis ne kartą dalyvavo ginkluotuose susirėmimuose su sovietinio okupacinio režimo karinėmis struktūromis. 1953 m. jį sunkiai sužeidė KGB pareigūnų užverbuotas jaunystės bičiulis.

Nuo 1954 m. A. Kraujelis-Siaubūnas pakeitė veiklos taktiką – sovietų aktyvistams rašė įspėjamojo turinio laiškus, reikalaudamas neskriausti ūkininkų nepakeliamomis prievolėmis. Žmonių pasakojimai apie A. Kraujelį-Siaubūną virto legendomis. Buvo kalbama, kad Siaubūnas, persirengęs Raudonosios armijos karininko uniforma, priversdavo stribus atiduoti jam pagarbą; KGB tikėjo, kad Siaubūnas turi akvalangą ir slapstosi ežere po vandeniu. Dešimtmetį nesugaunamo A. Kraujelio-Siaubūno paieškomis susirūpino Maskva. 1965 m. kovo 17-osios rytą KGB pareigūnams ir kariuomenei pavyko apsupti sodybą, kur slapstėsi A. Kraujelis-Siaubūnas. Susišaudymo metu sužeistas, negalėdamas prasiveržti, A. Kraujelis-Siaubūnas pasirinko įprastą partizanams išeitį – ne pasidavė, o nusišovė.

1997 m. gruodžio 22 d. A. Kraujeliui (po mirties) pripažintas kario savanorio statusas. Prezidento 1998 m. gegužės 19 d. dekretu už pasiaukojimą ir ištvermę ginant Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę jis apdovanotas Vyčio Kryžiaus 3-iojo laipsnio ordinu (dabar – Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius). Krašto apsaugos ministerijos 1998 m. birželio 10 d. įsakymu jam suteiktas vyr. leitenanto laipsnis, 2010 m. kovo 18 d. krašto apsaugos ministro įsakymu jis apdovanotas Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių medaliu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriausias darbas

Geriausias darbas portretas
Aš uždirbu daug pinigų (nuo 100 iki 200 eurų / val.) Internetu iš savo nešiojamojo kompiuterio. Pirmą mėnesį gavau čekį už 28536 €, šis darbas internete yra paprastas ir aiškus, nereikia eiti į biurą, tai jo darbas namuose internetu. Šiuo metu ši darbo galimybė yra jums. Jei nnorite, tiesiog išbandykite ją pridedamoje svetainėje .... Tiesiog eikite į žemiau esančią svetainę ir pradėkite savo darbą .... .............>>>>>>>>> w­­w­­w.C­­a­­s­­h­­F­­l­­o­­w­­7­­7.C­­o­­m

OŽIO - LTSR Profesoriaus Lietuvos Aviu Bandai

OŽIO - LTSR Profesoriaus Lietuvos Aviu Bandai portretas
Ožys - LTSR profesorius nusitempe su savimi Lietuvos Avinu Banda...Praregejusieji ir Atsibude - pabego is Lietuvos, bet dar nemazai Aviu - Kolaborantu, save vadinanciu "patriotais" dar "ganosi OŽIO - Viena Koja Karste pašoneje - Lietuvoje. Lietuvos "patriotai" kurie garbina pokario Banditus, neturi NEJ VIENO FAKTO - kaip tie Banditai "priesinosi" Okupacijai. NE VIENO - nušauto Tarybines Armijos kareivio ar karininko, NEJ VIENO - užpulto Tarybines Armijos dalinio ar panašiai. Bet yra FAKTU, yra dar GYVU LIUDININKU, kurie žino Kokia Veikla užsiiminejo tie Banditai - sedejo miške laukdami "amerikonu pagalbos", o naktimis eidavo plešti nekaltu Lietuvos kaimiečiu - valgyti ir apsirengti tai reikejo....Dabartiniai Lietuvos ValdžiaVagys labai panašus i tuos Lietuvos pokario meto Banditus, nors daugelis iš tu ValdžiaVagiu - komunistai ir komjaunuoliai - kas daro iš tos Pagarbos Banditams - Liudnu Klounu Cirka....O ištikimos Ožiui Lietuvos Avys tik ploja katučiu tam Cirkui....

Supratau

Supratau portretas
Pagal nuotrauka ir ozys jau kanopa i kapa kisa. Pats laikas, dvesk.
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių