Quantcast

Ant Tauro kalno Vilniuje archeologai rado karstą su paauksuotu kardu

  • Teksto dydis:

Šalia Santuokų rūmų Vilniuje, tyrinėdami buvusias liuteronų kapines, archeologai cinkuotame karste aptiko paauksuotą carinės Rusijos XIX vidurio jūrų karo laivyno karininko kardą, tačiau palaikų jame nebuvo, ketvirtadienį pranešė televizija TV3.

Jos teigimu, toks radinys nustebino archeologus.

„Niekada nesitiki sveiko kardo rasti, nes tai yra labai retai pasitaikantis radinys“, – teigė  archeologas Ramūnas Šmigelskas.

Anot jo, šiuo atveju stebina du dalykai – tai, kad XIX amžiuje nebebuvo įprasta į karstus dėti daiktų, antra – kad cinkuotas ir ornamentuotas karstas jau seniai pažeistas, o karininko palaikai ekshumuoti.

„Viena versija keliama – galbūt vykdant statybų darbus (...) ir nukasinėjant kapinių dalį buvo tiesiog užkliudytas šitas karstas ir pabirus kaulams jie tiesiog buvo surinkti“, – svarstė R. Šmigelskas.

Niekada nesitiki sveiko kardo rasti, nes tai yra labai retai pasitaikantis radinys.

Kita versija – kad mirusįjį kas nors perlaidojo.

Nežinoma, nei kada tiksliai karininkas palaidotas, nei kas jis buvo.

Netrukus rastą kardą perims Nacionalinis muziejus. Archeologai viliasi, kad galbūt ginklą nuvalius, pasimatys savininko inicialai.

Archeologai išvis aptiko 12 palaidojimo vietų.

XIX amžiaus pradžioje ant Tauro kalno įkurtos liuteronų kapinės driekėsi nuo Santuokų rūmų, kurie pastatyti buvusios koplyčios vietoje, iki neseniai nugriautų Profsąjungų rūmų. Būtent juos statant sovietmečiu dalis kapinių sunaikintos.

Sutvarkius šią vietą ketinama įsteigti liuteronų sodą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ŽYDAMS DOVANOJAMA TORA O NE KARDAS. GERIAU PADOVANOTŲ TUŠČIĄ KARSTĄ

irgi partizanas-krokodilas

irgi partizanas-krokodilas portretas
tai tas "partizanas", kur prieš savaitę buvo garbinamas, bėgdamas nuo rusų pametė. Pametė ir kelnes, bet tos jau sudūlėjo

Senas vilnietis

Senas vilnietis portretas
Kai aš buvau dar vaikas mane senelė eidama į Literonų kapines tvarkyti giminės kapo pasiimdavo ir mane. Kapinės buvo labai gražios. Skulptūros įspūdingi antkapiai savo grožiu. Senelė pasakojo istorijas apie čia palaidotus žmones ir rodė jų kapus. Viename kape buvo palaidota A.Mickevičiaus mylimoji Marilė Verščekaitė,kuriai poetas pašventė geriausias savo eiles... Buvau tą dieną kai kapinės buvo likviduojamos. Prisimenu kaip ekskavatorius atkasė kapą, matyt karininko, iškėlė jį užkabines ir karsto pasipylė žmogaus liekanos. Iškrito ir karininko krdas šaškė..Ekskavatorininkas mikliai išokęs iš kapinos jį pasiėmė..Iškrito ir dvi stiklinės taurelės, žmonės juokėsi , kad alkoholikas buvo tad su savimi pasiėmė..............
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių