Quantcast

Ant Rotušės sienos atidengta lenta primins, kad Vilnius buvo Europos kultūros sostinė

  • Teksto dydis:

Vilniaus rotušės sienoje atidengta lenta, skirta „Vilniui – Europos kultūros sostinei 2009“ atminti,  kuri vilniečiams ir miesto svečiams primins: Vilniuje buvo surengta 1500 renginių, juose apsilankė 1,5 mln. žmonių, atidarymo renginiuose dalyvavo per 200 tūkst. vilniečių ir  miesto svečių,  vien atidarymo renginiuose apsilankė daugiau nei 200 tūkst. Lt. Vizualiųjų menų programoje dalyvavo 1500 menininkų, buvo eksponuoti 3747 darbai. Daugiau nei 60 tarptautinių televizijos kanalų informavo apie Europos kultūros sostinę: pasiekta auditorija – apie 65 mln. žmonių.

„Šis žymuo ne tik  primins, kad 2009 metais Vilnius buvo Europos kultūros sostinė, bet bus padėka visiems, kurie kūrė, darė, savo darbais prisidėjo, kad Vilnius turėtų ir pateisintų šį garbingą, iškilų vardą. Iš tikrųjų, Vilnius turėjo ypatingą garbę ir šlovę, išskirtinę atsakomybę, kai tapo vienu iš pirmųjų postsovietiniu miestu, gavusių šį garbingą statusą“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas. 

Meras atkreipė dėmesį, kad praktiškai po kiekvieno VEKS projekto buvo vykdomos ikiteisminio tyrimo apklausos (apklausta beveik 100 žmonių)   bandant tendencingai  primesti neesamus nusižengimus. VEKS darbuotojai privalėjo visus šiuos metus nuolat varstyti Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duris, nebuvo rasta jokių pažeidimų.  „Beje, menininkai ir šiandien prisimena,  kad  po O. Koršunovo spektaklio "Hamletas” pastatymo prokuratūros pareigūnai  skaičiavo pėdkelnes – kiek jų buvo panaudota spektaklyje”, – prisiminė A. Zuokas.

Kertiniai VEKS programos renginiai „Kultūros naktis“, “Gatvės muzikos diena“,“ Šv. Baltramiejaus“ mugė su didžiausiu pasisekimu vyksta iki šiol. Atrastos naujos erdvės, kuriomis iki šių dienų gali naudotis vilniečiai ir sostinės svečiai. Menininkai atkreipė dėmesį į Neries vietą miesto gyvenime.

VEKS programa aprėpė visus žymiausius Lietuvos kultūros atstovus, teatro režisierius, kompozitorius, kurie programos įgyvendinimo metu visuomenei pateikė naujų spektaklių, muzikos kūrinių, sulaukusių pripažinimo ir užsienyje. Tokie teatro pastatymai, kaip „Hamletas", „Idiotas", „Tolima šalis" sėkmingai gyvuoja ir yra Lietuvos kultūros ir meno ambasadoriais pasaulyje.

„Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" programą parėmė daugiau nei 300 įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių