Quantcast

Šimtai žmonių atsigulė ant Katedros aikštės grindinio

  • Teksto dydis:

Vilniuje, Katedros aikštėje, keli šimtai žmonių vienai minutei atsigulė ant aikštės grindinio - taip aktyvistai siekė atkreipti dėmesį į savižudybių mastą Lietuvoje.

Demonstraciją sostinės centre stebėjo apie šimtas žmonių. Jos iniciatorius aktorius Arūnas Sakalauskas sako labiausiai šia akcija siekęs atkreipti uždaros Lietuvos visuomenės dėmesį, o valdžios dėl savižudybių skaičiaus nekaltina, nes „valdžia žudosi lygiai taip pat“.

„Aš norėjau parodyti, kaip atrodo ne skaičiai, o žmonės. Ir čia buvo tik trečdalis žmonių, kurie turėjo ateiti pagal tikrąjį skaičių, kiek Lietuvoje nusižudo žmonių“, - žurnalistams sakė A.Sakalauskas.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, pernai Lietuvoje nusižudė 930, užpernai – 1085 žmonės.

Akcijoje dalyvavusi 53-erių pedagogė Asta Kaniušonienė BNS sakė asmeniškai susidūrusi su savižudybėmis tiek giminių tarpe, tiek darbo aplinkoje.

„Būtent tai ir paskatino mane sudalyvauti. (...) Aš manau, kad dėmesys buvo atkreiptas“, - teigė moteris.

Tuo metu 27-erių iliustratorė Akvilė Misevičiūtė dėl savižudybių skaičiaus Lietuvoje kaltino valdžią. Jos teigimu, Lietuvoje trūksta savižudybių prevencijos institucijų ir apskritai žmonių, kurie skirtų tam dėmesį. A.Misevičiūtė sakė, kad savižudybių mastą Lietuvoje lemia ir gyventojų mentalitetas, tačiau nedaug.

„Tarkime, Skandinavijos šalyse nėra tokie dideli savižudybių skaičiai, nors žmonės ten yra daug labiau užsidarę, ten dar labiau trūksta saulės ir vitamino D“, - BNS teigė ji.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Psichiatrijos klinikos vadovė, profesorė Virginija Adomaitienė anksčiau yra pristačiusi tyrimą, anot kurio, savižudybių mažėjimą gali lemti ir augantis gydytojų psichiatrų skaičius, ir įvairūs socialiniai veiksniai, ir, pavyzdžiui, Darbo biržos veikla, kuomet žmonėms suteikiama svarbi pagalba netekus darbo.

Sostinėje vykusi akcija skirta „Jaunimo linijai“ ir nusižudžiusiųjų artimųjų asociacijai „Artimiems“ paremti.


Psichologinės pagalbos telefonai (pokalbiai 8-800 linija yra nemokami)

Vaikų linija www.vaikulinija.lt – 116 111

Jaunimo linija www.jaunimolinija.lt – 8 800 28888

Vilties linija, psichologinė pagalba suaugusiems www.kpsc.lt – 8 800 60700

Pagalbos moterims linija – 8 800 66366

Linija Doverija (pagalba teikiama rusų kalba) – 8 800 77277

Dingusių žmonių šeimų paramos centras – 8 800 26161; 8 5 2773135

Psichologinė pagalba internetu:

http://www.vaikulinija.lt

http://jppc.lt/draugas

http://paklausk.kpsc.lt

kasnutiko@yahoo.com



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
tikrai reikalinga akcija

Vokietis

Vokietis portretas
Bet Mamontovas atrodo kaip visiškas seneliukas... Trūksta tik lazdos. Įdomumo dėlei reiktu paskelbti kiek žmonių nusižudydavo tarybiniais laikais per metus. Skaičius, manau, buvo dešimt kartų mažesnis. Dabar nors Maksimose pilna prekių, žmonės yra nelaimingi ir visiškai sumaterelėję, skuba nuo ryto iki vakaro, pavydi vienas kitam, gyvena praktiškai tuščiai ir yra žiniasklaidos tampomi kaip už virvučių...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių