Quantcast

Ant ekranu virtusių Valdovų rūmų sienų – didingiausi Lietuvos istorijos įvykiai

  • Teksto dydis:

Pasitinkant Valstybės dieną, ilgojo savaitgalio - 2015 m. liepos 4-6 d. - vakarais Valdovų rūmų kieme laukiami visi Lietuvos gyventojai ir mūsų šalies svečiai - Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai su partneriais dovanos įspūdingą reginį - istorinį 3D audiovizualinį pasakojimą „Mes stiprūs, Lietuva!" Erdvėje, kuri mena Lietuvos valstybės ištakas, visi nemokamai galės stebėti pirmą kartą Lietuvoje moderniausiomis technologijomis sukurtą istorinį pasakojimą, transliuojamą ant didžiuliu ekranu virtusių Valdovų rūmų sienų.

„Sveikindami su Valstybės diena ir minėdami muziejaus aktyvios veiklos atkurtoje Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijoje dvejų metų sukaktį, kviečiame visus šią progą paminėti prasmingai ir originaliai. Tris vakarus Valdovų rūmų kieme lankytojai galės nemokamai mėgautis rekonstruota valstybės istorija, kuri bus emocionaliai įtaigiai pasakojama ant pastato sienų naudojant daugybę specialiųjų vaizdo ir garso efektų. Kiekvienas atvykęs į šį renginį bus tarsi „įtrauktas" į Lietuvos istorijos vyksmą, pasijus jo dalimi, išgyvens pasididžiavimo Lietuva jausmą. O tikrąją valstybės gimimo dieną - liepos 6-ąją - staigmenos lauks ne tik Valdovų rūmų kieme, bet ir pačiame muziejuje", - teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Karpavičienė.

Kurti įspūdingą Valstybės dienai skirtą 3D reginį Valdovų rūmų muziejui padeda daugybė žinomų vardų: televizijos projektų ir filmų režisierius Mindaugas Meškauskas, kompozitorius Deivydas Zvonkus, aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis, vaizdo grafikos ir animacijos lyderės UAB „Gluk Media" kūrėjų komanda, techninių sprendimų kūrėjai „Prezentacijų spektras", įvykių rinkodaros agentūra „Publicum Events" ir kt.

Projekcijos animaciją ir grafiką kūrė menininkų komanda iš viso pasaulio - nuo Čilės iki Ukrainos.  34 menininkai, iš kurių ir 10 lietuvių, prie šio projekto dirbo daugiau nei 5000 valandų. Visi projekte panaudoti modeliai ir vaizdai yra rekonstruoti 3D erdvėje pagal autentiškus istorinius šaltinius, o dalis scenų, siekiant ypatingo realistiškumo, atliktos moderniausia 3D formavimo technika. Renginio grafikos apdorojimui naudojamas superkompiuteris atliko gigantišką darbą: net moderniausias šiuolaikinis kompiuteris, dirbdamas pilnu pajėgumu, tokį grafinės informacijos kiekį apdorotų tik per 5,5 metų.

Ketvirčio valandos trukmės pasakojime, kuriame susipina valstybės ir ąžuolo alegorija, bus primenami svarbiausi istorijos įvykiai - nuo valstybės gimimo iki šių dienų.

„Žinoma, ketvirtis valandos tikrai nėra tas laikas, per kurį galima spėti parodyti visą Lietuvos istoriją, bet ši audiovizualinė projekcija visų pirma yra meno kūrinys, o ne istorijos vadovėlis, - teigia režisierius M. Meškauskas. - Tai pasakojimas, skirtas priminti, motyvuoti, tautos dvasiai kelti, o ne mokyti. Atitinkamai parinkti ir istoriniai įvykiai bei motyvai, neabejoju, kad juos visi atpažins."

Pasak M. Meškausko, užmiršusiems ar niekada savo krašto istorija nesidomėjusiems žmonėms tai bus tik gražus reginys Valdovų rūmų kieme, o tiems, kurie išsaugojo istorijos žinias, tai bus ir labai stiprus išgyvenimas.

Muzikos, integruotų specialiųjų šviesos, garso ir kitų efektų kupina 3D audiovizualinė projekcija „Mes stiprūs, Lietuva!" Valdovų rūmų kieme bus rodoma 2015 m. liepos 4-6 d.23.00, 23.30, 00.00, 00.30, 01.00 ir 01.30 val. , o ją pamatyti vienu metu nemokamai galės iki 2 tūkst. žmonių.

Valstybės dieną, pirmadienį (kai įprastai muziejus būna uždarytas), atėjusieji apžiūrėti Valdovų rūmuose įrengtų ekspozicijų bilietą galės įsigyti už simbolinę - 1 euro (3,45 lito) - kainą, taip pat dalyvauti visą dieną periodiškai rengiamose nemokamose ekskursijose po muziejaus ekspozicijas, Lietuvos istorinės vėliavos edukacinėse dirbtuvėse, kuriose bus galima pasigaminti suvenyrą - vėliavėlę su Vyčiu. Muziejus šią dieną bus atidarytas nuo 10.00 iki 18.00 val. (paskutiniai lankytojai įleidžiami iki 17.00 val.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių