Quantcast

Amerikos žydai pritaria žydų istorijos muziejaus įsteigimui

Amerikos žydų komitetas remia idėją įsteigti Lietuvos žydų istorijos muziejų Vilniuje, sako organizacijos atstovas Samas Kligeris (Semas Kligeris).

„Mes manome, kad tai yra svarbi iniciatyva ir su Vyriausybės pagalba ji gali būti įgyvendinta. Mes prieš kelias dienas lankėmės muziejuje Varšuvoje, jis yra labai labai įspūdingas, yra daugybė muziejų Europoje (...). Tad tai būtų gera pradžia, gera žydų-lietuvių santykių tąsa, jei toks muziejus būtų įkurtas Lietuvos sostinėje“, – per spaudos konferenciją Vilniuje penktadienį sakė komiteto vadovas Rusijos reikalams.

Jis pabrėžė, kad penktadienį vykusiame susitikime Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas taip pat išreiškė paramą šiai idėjai.

Komiteto valdytojų tarybos vadovė Harrieta P. Schleifer (Harieta P.Šlaifer) pabrėžė, kad muziejus turėtų susitelkti ne į Holokaustą, o į turtingą Lietuvos žydų istorijos paveldą.

„Turėtų būti susitelkta į istoriją nuo pat pradžių, per dabartį ir (projektuojant – BNS) į ateitį, o ne tiesiog skiriant dėmesį Holokaustui. Nes Lietuvos istorija, be šių nelaimingų įvykių, yra išties turtinga“, – teigė ji.

Idėją kurti Žydų istorijos muziejų buvusiuose Vilniaus kongresų ir sporto rūmuose ketvirtadienį pristatė Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir premjeras Saulius Skvernelis. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad muziejus turėtų koncentruotis į 600 metų siekiančią žydų istoriją Lietuvoje, o ne į skaudžius Holokausto įvykius. Jis sakė, kad tam teks koreguoti jau parengtą rekonstrukcijos projektą.

Su premjeru ketvirtadienį susitiko ir Amerikos žydų komiteto atstovais, Lietuvoje metu jie taip pat bendravo su Seimo, Užsienio reikalų ministerijos atstovais.

Keturias atstovybes Europoje iki šiol turėjusi organizacija šią savaitę atvėrė padalinį Varšuvoje, jis atstovaus komitetui Baltijos šalyse, Lenkijoje. Organizacijos vadovai neatmeta, kad ateityje toks biuras galėtų būti įsteigtas ir Lietuvoje. Biuras Varšuvoje bus atsakingas už kovą su ekstremizmu, antisemitizmu, už demokratinių vertybių ir žmogaus teisių stiprinimą.

Jos atstovai dar kartą pasveikino 2011-aisiais priimtą Lietuvos sprendimą skirti 37 mln. eurų (tuomet 128 mln. litų) kompensacijoms už nusavintą Lietuvos žydų bendruomenės turtą.

Prieš holokaustą Lietuvoje gyveno per 200 tūkst. žydų, o Vilnius dėl savo kultūrinės ir religinės svarbos žydams buvo vadinamas Šiaurės Jeruzale. Per Holokaustą nužudyta per 90 proc. Lietuvos žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
O gal deretu pasiusti tuos visus zydus i ju sventaja pazadetaja zeme nuo musu marijos zemes viena karta...... Bent jau iki tol kol tie zydai leis mums bent jau pradet uzsidirbti savo salyje kai tai sugebesime padaryti ir dar liks tada jau ir galima butu pradeti galvoti apie " vargsus" zydus ar ivairius badaujancius Somalio vaikus.... O siai dienai tendencija tokia kad zydam apskritai ir be isimties jau skolyngi nes jie dievo isrinktoji tauta (jei kas atsimena dar kas yra nacizmas) Jei kas nezino tai netycia tai savo nacijos iskelimas auksciau kitu.... Ka sekmyngai zydai ir daro jau kaip minimum 2 000 metuku.. Ir siai dienai jie vis dar nepakaltinami.... Uzsimanys sporto rumus atsims uzsimanys Gedimino boksta.... Briuselio ciucikai juk nieko prakiaukset juk neisdrys.....

apta

apta portretas
atiduoti Vilniu lenkams ar zydams va cia tai klausimas beveik kaip hamlete

...

... portretas
Ne dabar.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių