Quantcast

Amatininkų prisistatyme – batsiuvių eilė

Visus šiuos metus vilniečiai supažindinami su senosiomis amatų tradicijomis. Šį šeštadienį savo amatą pristatys senieji Vilniaus batsiuviai.

Edukacinis renginys gegužės 16 dieną 10 – 18 val. vyks Bokšto g. 3 namo vidiniame kieme. Pagal istorinius duomenis šiuo adresu 1588 – XIX a. viduryje yra buvęs batsiuvių cecho namas. Batsiuviai sostinėje į cechą susibūrė apie 1522 metus. Batsiuvių cechas niekada nebuvo turtingas, bet amatas buvo reikalingas ir populiarus - todėl mieste dažnai sutinkamas, randama daug archeologinių avalynės radinių.

Renginio metu bus skaitomos paskaitos, supažindinsiančios su vilniečių XIV-XVII a. apavo įvairove, jo konstrukcija ir pokyčiais laiko tėkmėje. Praktinėje dalyje norintieji bus mokomi pagaminti seniausią apavą - nagines, galės sužinoti, patys išmėginti ir įvertinti kai kurias avalynės siuvimo subtilybes.

Renginyje batsiuvio amatą pristatys dizainerė Dalia Grigonienė ir archeologas Arūnas Puškorius. D.Grigonienė intensyviausiai gamina patikimas senojo apavo rekonstrukcijas Lietuvoje, visuomet stengiasi nenukrypti nuo autentiškų modelių, gerai išmano jų konstrukcijos subtilybes. A.Puškorius aktyviai domisi odinio apavo archeologiniais radiniais, juos konservuoja, tiria ir ruošia mokslines publikacijas. Laisvalaikiu mėgsta patikrinti savo teorijų tikrumą pats siūdamas odinio apavo rekonstrukcijas.


Šiame straipsnyje: amataisenieji amatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių