Quantcast

Akredituotas naujasis Švedijos gynybos atašė Lietuvai

  • Teksto dydis:

Liepos 26 d. Krašto apsaugos ministerijoje surengta naujojo Švedijos gynybos atašė Lietuvai pulkininko leitenanto Lars Eklind akreditavimo  ir atsisveikinimo su tarnybą baigusiu Švedijos gynybos atašė pulkininku leitenantu Örjan Ström ceremonija.

Kadenciją baigusiam plk. ltn. Ö. Ström krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas padėkojo už puikų darbą ir glaudų Lietuvos ir Švedijos bendradarbiavimą, ypač sustiprėjusį pakitus  geopolitinei situacijai regione. Viceministras pasidžiaugė vis labiau augančiu bendradarbiavimu tarp visų Lietuvos ir Švedijos kariuomenės pajėgų rūšių ir ypač sukatyvėjusiu pajėgų dalyvavimu bendrose pratybose.

„Lietuvos ir Švedijos bendradarbiavimas yra nepaprastai svarbus, nes dirbdamos kartu mūsų šalys siunčia stiprų signalą Rusijai, jog būsime tinkamai pasirengę bet kokiems saugumo pokyčiams regione“, – pabrėžė viceministras V. Umbrasas.

Plk. lt. Ö. Ström gynbos atašė pareigas pradėjo eiti 2016 m. ir buvo aktyvus Vilniaus gynybos atašė asociacijos seniūnas.  Už asmeninį indėlį stiprinant Lietuvos ir Švedijos bendradarbiavimą viceministras V. Umbrasas įteikė plk. Ltn. Ö. Ström Krašto apsaugos sistemos medalį „Už nuopelnus“.

Akreditacijos ceremonijoje taip pat dalyvavo Švedijos ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas, ministras-patarėjas Kaarlo Laakso, Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės atstovai.

Naujasis Švedijos gynybos atašė plk. ltn. L. Eklind yra baigęs Karlbergo karo akademiją Švedijoje bei karo koledžą. Jis tarnavo įvairiuose Švedijos kariuomenės padaliniuose, dalyvavo misijose Kosove, Afganistane, tarnavo kariniu stebėtoju Vidurio Rytuose, Indijoje, Pakistane. Prieš paskyrimą į gynybos atašė Lietuvai pareigas, plk. ltn. L. Eklind tarnavo Švedijos kariuomenės Gynybos štabe.

Švedijos gynybos atašė Lietuvai plk. ltn.  L. Eklind reziduos Vilniuje.

Lietuvos ir Švedijos bendradarbiavimas gynybos ir saugumo srityje intensyvus nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Iki Lietuvos narystės NATO  Švedija Lietuvos kariuomenei teikė įvairiapusę paramą  –  vykdyti ginkluotės ir įrangos perdavimo, medicinos  paramos, jūros ir pakrančių stebėjimo sistemos, oro gynybos bataliono projektai,  Lietuvos karininkai tobulinosi Švedijos karo mokyklose.

Lietuva ir Švedija bendradarbiauja dalyvaudamos įvairiuose tarptautiniuose saugumo ir gynybos formatuose –  ES bendrosios  saugumo ir gynybos politikos  rėmuose, Jungtinės Karalystės vadovaujamose Jungtinėse ekspedicinėse pajėgose (JEF),  dalyvauja  veikloje pagal Šiaurės-Baltijos šalių (NB8), Šiaurės šalių grupės (angl.  Northern Group)  formatą, kt.

Šiuo metu Lietuvos ir Švedijos kariuomenių bendradarbiavimas plėtojamas tarp atskirų dalinių, artimiausius ryšius palaiko karinės oro ir jūrų pajėgos, karo medicinos tarnybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių