Quantcast

Aistros kyla dėl dar vieno sostinės skvero

Sostinės savivaldybei paskelbus, kad planuojama rekonstruoti Žvėryne esantį kompozitoriaus Eduardo Balsio vardu pavadintą skverą, rekonstrukcijos projektas sukėlė kai kurių vilniečių pasipiktinimą. Architektai mano, kad dauguma pretenzijų – nepagrįstos.

Išklausys nuomones

Vasario 12 d. Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad Žvėryne žadama atnaujinti Eduardo Balsio skverą. Savivaldybė informavo, kad skveras, esantis tarp A.Mickevičiaus ir Vytauto gatvių, yra į Senamiesčio apsaugos zoną patenkanti viešoji erdvė, kuri šiandien neatitinka Vilniaus miesto centrui keliamų estetikos ir rekreacinės kokybės reikalavimų. Skveras pagal galimybes prižiūrimas, bet yra stichiškai apžėlęs, čia netinkamos sąlygos kultūrinei ar rekreacinei veiklai.

E.Balsio vardu pavadinto skvero atnaujinimo poreikį ne kartą priminus ir VšĮ Kompozitorių sąjungos fondui, savivaldybės Miesto plėtros departamentas parengė projektavimo užduotį ir IĮ "Gedimino Antano Sakalio projektavimo firma" parengė projektinius pasiūlymus skvero pertvarkymui. Architektai buvo užsakyti sukurti naują kultūrinės ir rekreacinės skvero funkcijos scenarijų, atitinkantį E.Balsio reikšmingumą Lietuvos muzikinės kultūros kontekste.

2019 m. buvo minimos 100-osios kompozitoriaus ir pedagogo E.Balsio gimimo metinės. Tikimasi, kad jo atminimo įamžinimas sukuriant erdvę muzikavimui, pokalbiams ir diskusijoms apie meną ar tiesiog ramiam poilsiui paskatins bendruomenę čia organizuoti renginius, keistis idėjomis ar rengti parodas.

Skveras: miesto valdžia aiškina, kad prie A.Mickevičiaus ir Vytauto gatvių esantis parkas šiuo metu neatitinka miesto centrui keliamų kokybės reikalavimų. B. Barausko nuotr.

Savivaldybės teigimu, projektiniai pasiūlymai dėl E.Balsio skvero buvo pradėti rengti 2016 m., kai dar nebuvo formalaus reikalavimo viešinti tokio pobūdžio projektus. Nepaisant to, pereinant į techninio projektavimo stadiją, projekto autoriai nusprendė atlikti projektinių pasiūlymų viešinimą vadovaujantis šiuo metu galiojančių teisės aktų tvarka. Tikimasi, kad diskusijos viešojoje erdvėje bus proga tiek projekto autoriams, tiek savivaldybei, tiek kompozitorių bendruomenei išgirsti pastabas, pageidavimus, siūlymus ir suteiks kokybinių pokyčių E.Balsio skvero sutvarkymo projektiniams sprendiniams.

Suoliukai ir paviljonas

Šiuo metu skvero centre stovi ryškiausias plastinis elementas – E.Balsiui dedikuota skulptoriaus Gintaro Mikolaičio skulptūra "Paukščių lizdas". Projekto autoriai gavo užduotį pertvarkyti skvero erdvinę struktūrą – atverti ir integruoti jį į supančią aplinką, sutvarkyti želdinius, pertvarkyti kietąsias dangas, apšvietimą, suplanuoti erdves renginiams.

Projekto medžiagoje aiškinama, kad, atsižvelgiant į susiformavusius pėsčiųjų takus ir judėjimo maršrutus, projektuojant E.Balsio skverą siūloma akcentuoti įstrižinės krypties taką. Jis išskiriamas dangos spalva ir faktūra – bus grįstas skelto granito grindinio trinkelėmis. Takas kirs centrinėje skvero dalyje formuojamą kietos dangos aikštę, kuri bus apsupta landšaftinio karkaso – žalios vejos, medžių, gyvatvorių fragmentų, dekoratyvinių krūmų ir t. t. Centrinė skvero dalis pagal projektą skiriama rekreacinei ir kultūrinei funkcijai. Iš kitų skvero kampų formuojami papildomi prieigų pėsčiųjų takai skelto granito danga.

Numatoma, kad E.Balsio skvere būtų galimybė rengti kultūrinius renginius. Projektuojama nedidelė medinė amfiteatrinė terasa su paviljonu atlikėjams. Modernios architektūros paviljonas atliktų apsauginę akustinę funkciją.

Skvero centrinėje dalyje esančią skulptūrą siūloma perkelti arčiau skvero medžių – nebetraktuoti jos kaip pagrindinio akcento. Numatyti 32 suolai. Jų skaičius tiesiogiai susijęs su E.Balsio mokiniais – numatoma kiekvieną suolą pažymėti vardine kompozitoriaus mokinių lentele, taip įprasminant didelę kompozitoriaus pedagoginės veiklos reikšmę kultūrai.

Suprojektuotas peraugusių gyvatvorių naikinimas, paliekant tik jų fragmentus, taip pat nevertingų ir sudarkytų medžių bei augalų šalinimas. Landšaftinio želdynų tvarkymo sprendiniai suprojektuoti atsižvelgiant į dendrologinės ekspertizės išvadas.

Atsisakyti planuojama tik dalies tunelius formuojančių gyvatvorių ir išties prastos būklės želdinių. Želdinių vertinimą ir inventorizaciją dar 2016 m. atliko kraštovaizdžio architektė Irena Sakalauskaitė.

Techninis skvero rekonstrukcijos projektas už savivaldybės lėšas turi būti parengtas iki 2020-ųjų liepos. Jau turėdama sąmatą savivaldybė dėl lėšų skvero rekonstrukcijai ketina kreiptis ir į Vyriausybę, ir į Kultūros ministeriją. Tikimasi, kad visas reikalingas lėšas projektui, kurio preliminari sąmata yra apie 600 tūkst. eurų, skirtų ministerija ir Vyriausybė.

Vilniečių nesužavėjo

Tačiau Vilniaus savivaldybės paviešinti E.Balsio skvero rekonstrukcijos planai papiktino kai kuriuos vilniečius, ypač Žvėryno gyventojus. Tiek rajono bendruomenės "Facebook" paskyroje, tiek grupėje "Miesto planavimo diskusijos" žmonės piktinosi, kad bus sunaikinti želdynai, skveras pavirs "cementiniu kvadratu, kur viskas šalta, kampuota, šviestuvai – nejaukūs, o paviljonas primena sovietinio vaikų darželio žaidimų aikštelę".

Vilniečiai neneigė, jog skverą reikia gražinti, tvarkyti, tačiau, jų manymu, "kuo mažiau lendant su betonais ir trinkelėmis".

"Pirmas įspūdis peržiūrėjus projektą – autoriai siūlo pernelyg daug trinkelių šiai žaliai miesto erdvei. Manau, kad projekto dar laukia nemažos korekcijos", – žurnalistams teigė ir Vilniaus miesto mero pavaduotojas Vytautas Mitalas.

Kritika nepagrįsta

E.Balsio skvero rekonstrukcijos projektą rengusios "Gedimino Antano Sakalio projektavimo firmos" vadovas G.A.Sakalis "Vilniaus dienai" teigė, jog projektas parengtas pagal jam keltus reikalavimus ir atitinka galiojančius teisės aktus, o architektūrinė, kūrybinė išraiška yra tam tikras autorių darbas. Besipiktinančiųjų argumentai esą nėra adekvatūs.

Jeigu tokia "architektūra" ir "estetika", kokia yra dabar, žmonėms tinka, gal tada apskritai nieko nereikia daryti?

"Blogiausia, kad keliamas triukšmas neišklausius specialistų nuomonės, nematant pirminio, antrinio rezultato, vadovaujantis tiesiog "patinka-nepatinka" principu", – sakė G.A.Sakalis.

Anot jo, keistai skamba nuomonė, kad trinkelių suplanuota per daug, nes projekte trinkelės užima lygiai tiek pat, kiek dabar užima žvyras. Tiesiog rekonstruojant žvyrą siūloma keisti trinkelėmis, nes niekam juk nemalonu sėdėti baloje ar purvyne, o ten yra blogai padarytas nuolydis, tad vanduo nenuteka.

"Jei paklaustume žmonių, ar klausydamiesi poezijos ar muzikos jie norėtų dar girdėti tam tikrą garsą iš po kojų ar kai lyja per balas vaikščioti, manau, 90 proc. jų pasakytų, kad nenori", – kalbėjo projektuotojų atstovas.

Ne vienam užkliuvusi pavėsinė suplanuota, nes toks reikalavimas buvo projektavimo sąlygose. Ar ji tinkama, vėlgi kiekvieno žmogaus požiūrio klausimas.

Per pastarąsias 14 dienų nemažai nuomonių dėl E.Balsio skvero rekonstrukcijos projekto rengėjams buvo išsakyta raštu. Pastebėta, kad nuomonės labai subjektyvios, paremtos vieninteliu argumentu – man patinka arba nepatinka. Projektą rengusi grupė tikrai yra pajėgi tai daryti, architektas Algirdas Umbrasas yra parengęs ne vieną viešųjų erdvių sutvarkymo projektą ir patirties turi tikrai daug, tad žino, kaip tai reikia daryti.

G.A.Sakalis ragina žmones atkreipti dėmesį, kaip dabar atrodo rekonstruoti planuojama teritorija. Šiuo metu ten yra šiukšlynas, antisanitarinės sąlygos. Kai kurie žmonės aiškina, kad krūmus ten reikia išsaugoti. Tačiau vargu ar jie kada pasižiūrėjo, kas dedasi už tų krūmų – ten šiukšlynas, vieša išvietė. "Jeigu tokia "architektūra" ir "estetika" žmonėms tinka, gal tada apskritai nieko nereikia daryti?" – svarstė architektas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių