Quantcast

Aiškėja daugiau šventvagiško karstų skandalo detalių: apgauta ir Seimo narė

  • Teksto dydis:

Bažnyčia įsivėlė į šventvagišką skandalą. Vilniaus kurijai priklausanti įmonė trejus metus po kelis kartus naudodavo tuos pačius karstus. Mirusiųjų artimiesiems būdavo parduodamas karstas, už kurį jie paklodavo iki tūkstančio eurų, bet mirusysis krematoriume buvo sudeginamas kartoninėje dėžėje. Tuomet brangusis karstas grįždavo atgal į prekybą, praneša LNK.

Apgauta ir parlamentarė

Parlamentarė Monika Ošmianskienė įsitikinusi, kad į šias pinkles pateko ir jos šeima. Politikė neseniai palaidojo tėvą. Už karstą mokėjo 400 eurų. Jau tada jai kilo klausimų.

„Dar perkant paklausiau, kaip čia bus deginama, jeigu yra metalinių detalių, ar tikrai tinkamas. Sakė, taip, tikrai tinkamas, detales prieš deginant nuima ir todėl viskas tvarkoje“, – pasakojo ji.

Parlamentarė tokį įmonės elgesį vadino sukčiavimu.

„Tai yra įstaiga, priklausanti vyskupijai, bažnyčiai, tam, kas yra mūsų tam tikras moralinis kompasas“, – šnekėjo M. Ošmianskienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Vilniaus kurijai priklausanti laidojimo įmonė dirba visoje Lietuvoje. Mirusiųjų palaikus vežė deginti į Lenkiją, Suvalkų krematoriumą. Karstų kainos – nuo kelių šimtų iki tūkstančio eurų. Kartoniniai karstai, kuriuose buvo sudeginami palaikai, kainuoja daugiausiai keliasdešimt eurų. Atgauti prarastus pinigus mirusiųjų artimieji galėtų per Vartotojų teisių apsaugos tarnybą, tačiau įstatymas nurodo, kad tai įmanoma tik turint rimtus įrodymus.

„Būtų iššūkis ir pačiam vartotojui įrodyti tą savo pažeistą interesą. Dėl to atkreipiame dėmesį, kad reikėtų kažkokių svaresnių įrodymų“, – sakė Vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovė.

Tačiau kreipimosi į vartotojų gynėjus gali ir neprireikti.

„Buvo susisiekta su tais klientais, jiems yra grąžinama kaina, kurią jie sumokėjo už karstus kaip už nepanaudotą prekę“, – tikino Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Šeporaitytė.

Monika Ošmianskienė. / P. Peleckio / BNS nuotr.

Amžinas verslas

LRT skelbė, kad parduodama vienus, o degindama kitus karstus per metus bendrovė galėjo uždirbti mažiausiai 50 tūkst. eurų, o tokia veikla galėjo tęstis trejus metus.

„Patvirtinti ar paneigti, kas toliau įvyko su karstais, šią dieną gauname labai prieštaringus duomenis iš tų pokalbių su darbuotojais, kurie vyko patikrinimo komisijoje“, – teigė Ž. Šeporaitytė.

Kaip sakant, laidojimo verslas – amžinas verslas ir dar su gera marža.

Su bendrovės vadovu susisiekti nepavyko. Arkivyskupija patvirtino, kad jis įmonei jau nebevadovauja, skubiai ieškomas naujas vadovas.

„Man atrodo, čia reikėtų paklausti, kas yra šventvagiška – čia tiktų tas posakis“, – komentavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Žiniasklaidai įmonės vadovas Arūnas Žilionis sakė, kad karstus grąžindavo, nes esą jų negalima deginti, mat Suvalkų krematoriumas sugriežtino reikalavimus.

„Kaip sakant, laidojimo verslas – amžinas verslas ir dar su gera marža“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Tačiau su bažnyčios valdoma laidojimo bendrove susidūrusi Seimo narės šeima labiausiai gaili darbuotojų.

„Dabar lakmuso popierėlis pačiai vyskupijai yra, kaip bus pasielgta su žmonėmis, ar jie bus apsaugoti, ar jiems bus padėkota, ar priešingai – bus jais atsikratyta“, – šnekėjo M. Ošmianskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sdiedukui

Sdiedukui portretas
Niekas neverčia eiti į bažnyčią. Jei eini, tai reikia išlaikyti ją... iš oro gi niekas neateina, kunigai turi valgyti, gyventi, o pastatus reikia irgi išlaikyti ir t.t.

Tustybiu mugei

Tustybiu mugei portretas
Teisingai elgesi laidojimo paslaugu tarnyba???? Apvogdama mirusiojo atimuosius ir isniekinusi mirusiuos? Apie ka jus kalbat? Matyt net nesupratot apie ka straipsnis.....

Babute

Babute portretas
Bažnyčioje senai dievas išvarytas ten liko tik šventas euras ir,, stavkes", uz laidotuves uz vestuves ar krikstynas nurodyta suma. Bet jiems dar mažai. Nusprendė apiplėšti ir mirusiųjų artimuosius bei velionį išniekinti . Ne piketus prie seimo reikia rengti o nustoti vaiksciot i bažnyčią, tegu išmoksta darbu duoną uzsidirbt, kai neliks kam sunešti....
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių