Quantcast

699-ojo Vilniaus gimtadienio vakarą išdalytos Šv. Kristoforo statulėlės

  • Teksto dydis:

Šventinį Vilniaus gimtadienio vakarą 10 garbingų miestiečių Rotušėje iškilmingai apdovanoti Šv. Kristoforo statulėlėmis už idėjas ir darbus Vilniui, miesto puoselėjimą ir garsinimą.

Reikšmingiausiam miesto apdovanojimui šįmet buvo nominuota per 50 kandidatų.

„Kiekvienas Vilniaus gimtadienis miestui dovanoja naujus Šv. Kristoforo herojus. Tai žmonės, kurie savo talentu ir atkaklumu labiausiai keičia, augina mūsų miestą ir įkvepia mus būti geresniais. 10 naujų herojų iš skirtingų sričių – nuo muzikos iki medicinos, nuo džiazo iki verslo. Didžiulė sėkmė ir garbė Vilniui, kad turime tokių miestiečių. Šventajam Kristoforui buvo sunku, bet jis vis tiek nešė savo kilnią naštą. Toks yra mūsų miesto globėjas, tokie yra ir mūsų iškiliausi vilniečiai“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Antrus metus tęsiantis sudėtingai pandeminei situacijai, Vilnius nenustojo augti, kurti, tyrinėti, tobulėti.

Už viso gyvenimo nuopelnus mokslui Šv. Kristoforo apdovanojimas skirtas prof. Arvydui Janulaičiui. Savo moksline veikla profesorius prisidėjo prie genų inžinerijos išsivystymo pasaulyje, padėjo pagrindus pirmosioms moderniosios biotechnologijos įmonėms „Fermentas“ ir „Biofa“ (dabar – „Sicor Biotech“). Prof. A. Janulaičio vadovaujami Lietuvos mokslininkai atrado trečdalį visų pasaulyje žinomų restrikcijos fermentų, be kurių genų inžinerijos atsiradimas būtų neįmanomas. Dėstydamas Vilniaus universitete, profesorius išugdė pasaulinį pripažinimą pelniusių Lietuvos biotechnologų kartą.

Mindaugas Grabauskas apdovanotas už nuopelnus urbanizmui ir architektūrai. Laureatas ryškiai prisidėjo prie architektūros mokslo bei kūrybinės veiklos plėtros. Paminėtinas ir išskirtinis architekto indėlis į architektūrinės-urbanistinės veiklos kokybės kėlimą. M. Grabauskas – vienas pagrindinių naujojo Vilniaus bendrojo plano rengėjų ir vadovų.

Aušrai Kurienei Šv. Kristoforas įteiktas už nuopelnus švietimui. A. Kurienė kartu su kolegomis įgyvendino programą „Big Brothers Big Sisters“ Lietuvoje, smurto prieš vaikus prevencijos ir intervencijos programas, socialines akcijas, tėvystės įgūdžių mokymo programas, vaikų ir paauglių psichologinių krizių prevencijos programas,  yra nemokamos linijos tėvams bendraautorė. Laureatė dėsto Vilniaus universiteto podiplominių studijų programose, rengiančiose suaugusių ir vaikų psichoterapeutus, nuolat veda supervizijas specialistams.

Už Vilniaus kultūros architektūrinius tyrinėjimus Šv. Kristoforo statulėlė įteikta dr. Marijai Drėmaitei. Architektūros istorikė, Vilniaus universiteto profesorė tyrinėja XX-ojo a. architektūrą, miestų modernizaciją, industrializaciją ir kultūrą, dalyvauja mokslinėse konferencijose visame pasaulyje, rašo knygas savo tyrimų temomis, skaito viešas paskaitas.

„Man priskiria frazę – kalbantys pastatai. Ir iš tiesų – pastatai man kalba. Bet pastatai tėra paviršius. Už jų slypi žmonės, troškimai, idėjos – tai, kas priverčia judėti, dėl ko šis miestas toks gyvas, koncentruojantis idėjas, kuo mes šiek tiek didžiuojamės, būdami vilniečiai. – Ką švęsime šiandien, ką švęsime po metų? Manau, šio jubiliejaus prasmė užkoduota dar Gedimino laiške: orių ir laisvų miestiečių vertybėse – pagarba ir tolerancija įvairovei. Būtent šios vertybės padėjo miestui atsitiesti po įvairių negandų ir kurti jo magiją“, – Rotušėje kalbėjo M. Drėmaitė.

Antanas Gustys apdovanotas už indėlį į Vilniaus džiazo kultūrą. Pirmojo šalyje „Vilnius Jazz“ festivalio įkūrėjas ir nenuilstantis organizatorius išugdė kelias Lietuvos džiazo gerbėjų ir atlikėjų kartas. Festivalio inicijuojamuose projektuose šalia pripažintų pasaulio ir Lietuvos džiazo meistrų groja ir jauni atlikėjai, kuriems festivalio scena dažnai tampa tramplinu į sėkmingiems pasirodymams tarptautiniuose projektuose ir kituose Europos džiazo festivaliuose.



„Šv. Kristoforų apdovanojimuose dalyvauju jau antrą kartą. Pirmasis buvo 2005-aisiais, kai festivalio „Vilnius Jazz“ teikimu apdovanojimą gavo Lietuvos džiazo patriarchas Vladimiras Čekasinas. Niekas negalėjo pagalvoti, kad po 17 metų būsiu apdovanotas tokiu pat apdovanojimu. Didžiulė garbė, labai svarbu tiek man, tiek šiemet savo 35-metį švenčiančiam festivaliui „Vilnius Jazz“. Tikiuosi, kad padedant Vilniui, festivaliui dar pavyks grįžti ten, kur viskas prasidėjo – į buvusių Profsąjungų rūmų vietoje iškilsiančią Nacionalinę koncertų salę“, – sakė A. Gustys.

Už vilniečių sveikos gyvensenos puoselėjimą Šv. Kristoforu apdovanotas Vilius Aleliūnas. Lietuvos orientavimosi sporto federacijos vykdančiojo direktoriaus dėka Vilniuje Vingio parke ir Botanikos sode įrengtos stacionarios orientavimosi sporto trasos. Vaikai ir suaugusieji turi mokomųjų orientavimosi sporto priemonių. Jo pastangomis suorganizuotos virtualios orientavimosi sporto varžybos, sukurta orientavimosi sporto programėlė. Pandemijos sąlygomis ypač reikšmingas darbas – įgyvendintas 100 km tako aplink Vilnių projektas. Sutvarkytu maršrutu jau keletą metų naudojasi daugybė vilniečių, kurių keliones buvo stipriai apribojęs karantinas.

„Vilnius – unikalus, žalias ir sportuojantis. Smagu būti čia, bet dar smagiau matyti augančias  gretas aktyviai laiką gamtoje leidžiančių vilniečių ir miesto svečių – sportuojančių, slidinėjančių, bėgiojančių, važinėjančių dviračiais ar žaidžiančių su vaikais. Džiugu, kad ganėtinai sunkiu laikotarpiu žmonės atrado tai, kas jau seniai atrasta – buvimą gamtoje, sportą“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė V. Aleliūnas.

Mariano Andrade Gonzalez apdovanojimams nominuotas už verslo plėtrą Vilniuje. „Moodys's Lithuania“, UAB, tarptautinės kapitalo rinkų bendrovės „Moody's Corporation“ Vilniaus biuro, vadovas beveik šešerius metus dirbo įvairiose už verslo pokyčių įgyvendinimą atsakingose pareigose. Laureato vadovaujama bendrovė bendradarbiauja su Vilniaus mokslo institucijomis, pavyzdžiui, gruodį „Moody's Corporation“ suteikė finansinę paramą Vilniaus Universiteto Verslo mokyklai atlikti Global Entrepreneurship Monitor – analizę apie šalies verslo sektoriaus iššūkius, kurie destabilizuoja verslumo skatinimą ir reguliavimą bei verslo steigimo plėtrą.

Prof. Ligitai Jančorienei apdovanojimas įteiktas už nuopelnus sveikatos apsaugos srityje. Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė visas savo profesines žinias yra sutelkusi į suaugusiųjų ūminius ir lėtinius virusinius hepatitus, ŽIV infekciją, kitas virusines infekcijas, užkrečiamas ligas ir jų profilaktiką, skiepijimą ir kelionių mediciną.

Už Vilniaus vardo garsinimą pasaulio medikų bendruomenėje Šv. Kristoforu apdovanota gydytoja, profesorė, mokslininkė Augustina Jankauskienė. Jos darbas lėmė, kad į sostinę atkeliavo ne viena tarptautinė konferencija. Vilnius laimėjo teisę 2023-iaisiais organizuoti Europos vaikų nefrologų asociacijos metinę konferenciją, į kurią susirinks per 600 srities ekspertų ir mokslininkų.

„Prisipažinsiu, kad šis apdovanojimas man labai brangus. Vilniuj gimiau, mokiausi, dirbu, Vilniuj gyvena mano vaikai ir auga anūkai. Aš tikrai gerbiu ir myliu šį miestą. Man atrodo, kad mano, kaip mokslininkės, galimybė garsinti Vilniaus vardą leidžia pratęsti ir įprasminti Gedimino sapną“, – mintimis dalijosi A. Jankauskienė.

Robertas Povilaitis apdovanotas už emocinę paramą vaikams. 2020-aisiais „Vaikų linija“ atsiliepė į beveik 115 tūkst. vaikų ir jaunuolių skambučių – tai daugiau nei 2700 pokalbių internetu, per 500 laiškų.

Kasmet „Vaikų linija“ šalies darželiuose ir mokyklose inicijuoja sąmoningumo didinimo mėnesį BE PATYČIŲ.

Šv. Kristoforo apdovanojimai teikiami nuo 1998-ųjų. Nominacijas apdovanojimui už nuopelnus mokslui, teisėsaugai, švietimui, kultūrai ir menui, Vilniaus istorinei atminčiai, sportui, verslui, turizmo plėtrai, labdarai, architektūros siūlo vilniečiai. Taip pat galimos ir kitos vilniečių pasiūlytos nominacijos.

Šv. Kristoforo apdovanojimą jau pelnę prof. habil. dr. Vytautas Jonas Sirvydis, prof. habil. dr. Vladas Algirdas Bumelis, mados dizaineris Juozas Statkevičius, operos solistė Asmik Grigorian ir daugybė kitų Vilniui nusipelniusių miestiečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilniečių gėda

Vilniečių gėda portretas
Vilniečių žiniai: kiekvienais metais Šikašius dideles pinigų sumas paskiria Povilaičio ir Kūrienės projektukams vaikų savižudybių pagalbai. Kiekvienais metais jie juos įsisavina ir kiekvienais metais tie patys "rūpintojėliai" skelbia kad vaikų savižudybės auga, ir vėl dar daugiau pinigėlių gauna, ir ką tik vėl paskelbė, kad savižudybės auga. Ir pagaliau dar ir apdovanojimą gauna už savižudybių auginimą. Absurdas. Matyt labai geri partneriai darant verslą iš savižudžių.

Šiknių statulėlės

Šiknių statulėlės portretas
Šikašius įteikė didžiausių Vilniaus Šiknių statulėles. Su jais Šikašius labiausiai dergė, smardino Vilniečius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių