Quantcast

25 tūkst. Dainų šventės dalyvių gyvens egzotiškai

Net 25 tūkst. Dainų šventės dalyvių tradiciškai bus apgyvendinti mokyklų sporto salėse, klasėse, bendrabučiuose, taip pat pirmą kartą - „Litexpo“ parodų centre.

Kaip Eltai sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, kelių apgyvendinimo įstaigų buvo atsisakyta, nes jos negalėjo pasiūlyti minimalių higienos sąlygų.

„Turime ilgametę patirtį ir vos gavę įstaigų, kuriose bus apgyvendinti Dainų šventės dalyviai, sąrašą, visas jas patikrinome“, - sakė R. Lingienė.

Pasak Eltos pašnekovės, nėra ko tikėtis, kad visos apgyvendinimo vietos atitiks apgyvendinimo higienos normų reikalavimus, bet minimalios sąlygos bus.

„Vienam žmogui skirti 4 kvadratiniai metrai erdvės. Ką tai reiškia? Jei dalyviai gulės ant čiužinių, svarbu, kad tarp jų būtų palikti tarpai praeiti, kad čiužiniai nebūtų suguldyti vienas prie kito“, - sakė R. Lingienė.

Svarbu, kad dalyviams nereikėtų pusę nakties laukti prie dušinių nusiprausti. Jų užteko ne visose apgyvendinimo vietose, tad organizatorių paprašyta atvežti mobilių higienos įrenginių - dušų, tualetų.

„Pagal ilgametę praktiką paskaičiuota, kad trisdešimčiai žmonių minimaliai turėtų tekti vienas dušas. Tai pakankama, labai ilgai netenka laukti nusiprausti, nors eilės, žinoma, susidaro“, - komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė.

Pagal ilgametę praktiką paskaičiuota, kad trisdešimčiai žmonių minimaliai turėtų tekti vienas dušas. Tai pakankama, labai ilgai netenka laukti nusiprausti, nors eilės, žinoma, susidaro.

Dainų šventės dalyvių ramiam miegui užtikrinti apgyvendinimo vietų šeimininkai turėjo pasirūpinti sporto salių, klasių langų uždanga. „Jeigu saulėtos dienos, patalpos labai prikaista ir neįmanoma būna miegoti, o tų patalpų vėdinimas, kaip žinome, irgi nėra labai geras“, - sakė R. Lingienė.

Ne mažiau svarbu, kad apgyvendinimo vietose nepristigtų įrenginių drabužiams išsidžiovinti. „Lietuvoje - nenuspėjami orai ir būta atvejų, kai žmonės atsikėlę ryte būdavo priversti rengtis permirkusius drabužius“, - prisiminė Eltos pašnekovė.

Ankstesnėse Dainų šventėse ne kartą yra buvę, kad Dainų šventė sutapo su profilaktiniais vandentiekio sistemos darbais Vilniaus miete, kai atjungiamas karštas vanduo.

„Šiais metais su Vilniaus savivaldybe sutarėme, kad to nebus, visuose dušuose, praustuvėse, kuriomis naudosis Dainų šventės dalyviai, bus šilto vandens. Dviejose apgyvendinimo vietose to nebuvo, tad jas pakeitėme galėjusiomis užtikrinti keliamus minimalius higienos reikalavimus“, - sakė departamento vadovė.

Kaip pabrėžė specialistė, vykstant į Dainų šventę labai svarbu pasirūpinti tinkama apranga: pasiimti galvos apdangalų nuo saulės, ilgomis rankovėmis šviesių drabužių, nes ilgą laiką gali tekti būti saulėje ir rizikinga nudegti. Taip pat primenama ne tik pasiimti, bet ir, kaip nurodyta, naudoti kremų nuo saulės, turėti neperšlampamų drabužių, nes sunku numatyti, kokios bus oro sąlygos.

„Ypač svarbu neprisivežti greit gendančio maisto. Vaikams geriau iš viso neįdėti nieko papildomai - šventės dalyviai bus organizuotai maitinami visaverčiu, subalansuotu maistu, tad tikrai pakaks kalorijų ir energijos, o jei kam pritrūks, bus galima nusipirkti vietoje. Apgyvendinimo vietose šaldytuvų nėra, tad tikrai nereikia prisidaryti bėdos, ypač atsivežant greitai gendančių pieno, mėsos produktų, konditerijos gaminių“, - pabrėžė R. Lingienė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro svetainėje skelbiamos rekomendacijos, ko nereikėtų daryti ir ką reikėtų, kad šventė visiems jos dalyviams būtų smagi. Šventės specialistai budės visą parą ir, kaip patikino R. Lingienė, į juos bus galima kreiptis prireikus.

Sąlygų, kuriomis gyvens Dainų šventės dalyviai, Visuomenė sveikatos centro atstovė nevadino ekstremaliomis, greičiau - egzotiškomis. „Ypač vaikams įdomu nakvoti neįprastose erdvėse, su draugais, svarbu tik, kad būtų užtikrintos higienos sąlygos. Siekiant to šiemet kaip niekad jaučiamas visų geranoriškumas ir gera nuotaika“, - pasidžiaugė R. Lingienė.

Vilnius jau pasitinka šimtmečio Dainų šventės dalyvius. Šeštadienį į pirmąją repeticiją pakviesti šokėjai, suaugusiųjų ir mišrių kolektyvų jaunimo grupės, merginų bei vaikų kolektyvų jaunimo grupės.

Kalnų parke būsimo ansamblių vakaro dalyviai ne tik repetuos, bet ir pietaus bei vakarieniaus.

Sekmadienį į bendrą repeticiją rinksis suaugusiųjų bei mišrių dainų ir šokių ansamblių dainininkai, muzikantai, suaugusiųjų chorai ir vokaliniai ansambliai, suaugusiųjų ir mišrūs liaudies instrumentų ansambliai ir orkestrai, akompanuojančios kapelos.

Pasak šimtmečio dainų šventės direktorius Sauliaus Liausos, jubiliejinėje Dainų šventėje, kuri birželio 30-liepos 6 dienomis vyks Vilniuje ir Kaune, dalyvaus net 36 tūkst. dalyvių, 1555 iš jų - pasaulio lietuviai.

Gausiausios miestų delegacijos iš Vilniaus (6008) ir Kauno (2985), aktyviausi rajonai - Kauno, iš kurio į šventę planuoja atvykti 931 dalyvis, ir Panevėžio rajonas su 780 dalyvių.

Pasak Dainų šventės direktoriaus, visos už dalyvių saugumą atsakingos tarnybos atliko namų darbus, nebus pastebimos, bet bendradarbiaus, siekdamos išvengti nereikalingų rizikų.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis šventės dalyviams priminė pasirūpinti savo sveikata, tinkamai pagal oro sąlygas aprengti, gerti pakankamai vandens. Šventės organizatoriai rado rėmėjus, kurie tieks geriamą vandenį. Maitintojai taip pat visiems dalins nemokamo vandens.

„Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kur stovės greitosios pagalbos palapinės ir automobiliai, kad prireikus būtų galima operatyviai kreiptis“, - pabrėžė viceministras.

Vaikų kolektyvų vadovai informuoti apie tai, kad kitoje dalyvio kortelės pusėje vaikams būtų užrašyti telefono numeriai, kuriais kreiptis prireikus - vaikui sunegalavus ar pasimetus.

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus viršininkas Saulius Klebavičius patarė nenešioti mobiliųjų telefonų užpakalinėse kelnių kišenėse, saugoti asmeninius daiktus. Masiniuose renginiuose pasitaiko kišenvagių, ir tai reikėtų turėti omenyje.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Vilkončiūtė akcentavo, kad dalyviai visomis šventės dienomis viešuoju transportu važiuos nemokamai.

Kaip skelbė ELTA, muzikos, dainų, šokių ir nepamirštamų įspūdžių žadanti Dainų šventė Lietuvą ir pasaulį kvies kartu minėti Valstybės atkūrimo šimtmetį ir liepos 6-ąją giedoti „Tautišką giesmę“.

Himno frazė „Vardan tos...“ tapo šventės idėjiniu pagrindu ir visų jos renginių jungtimi. Kartu su iniciatyva „Lietuva 4 milijonai“ rengiamas žygis per Lietuvą, inicijuotas projektas „Dainų šventės alumnai“, vienijantis visų kartų žmones, kada nors dalyvavusius šventėse.

Birželio 30-liepos 6 dienomis Vilniuje ir Kaune Dainų šventė pasiūlys net penkiolika renginių. Dauguma jų bus nemokami.

Į pirmą Dainų šventės renginį birželio 30-ąją pakvies Kaunas. Taip pagerbiamas miestas, kuriame 1924 metais pirmą kartą surengta Dainų diena.

Liepos 1 dieną sostinės Simono Daukanto aikštėje pakils Dainų šventės vėliava, prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbs šventės pradžią.

Vilniaus rotušės aikštėje vyks specialiai pasaulio lietuviams ir Lietuvoje gyvenančioms tautinėms bendrijoms skirtas renginys „Šimtas Lietuvos veidų - sujunkime Lietuvą“. Vakare į Vingio parką kvies Dainų šventės atidarymui skirtas renginys.

Dainų šventės metu Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje duris atvers Liaudies meno paroda, o prie Valdovų rūmų įkurtas Vaikų amatų miestelis padės mažiesiems atrasti ir išbandyti senuosius lietuvių menus ir amatus.

Liepos 3 dieną pilių teritorijoje nuo ryto šurmuliuos, muzikuos, šoks ir dainuos beveik 400 folkloro ansamblių - vyks Folkloro diena „Didžių žmonių žemė“. Šv. Jonų bažnyčioje skambės kanklių muzikos koncertas, o vakare Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje - kamerinės vokalinės muzikos koncertas.

Liepos 4-ąją Bernardinų sode ir Katedros aikštėje pasirodymus surengs 100 Lietuvos mėgėjų teatrų. Dienos renginius vainikuos Ansamblių vakaras Kalnų parke.

Liepos 5 dieną Vilnių drebins pučiamųjų instrumentų gaudesys - Vilniaus pramogų arenoje vyks koncertas „Vario audra“. O įspūdingas beveik aštuonių tūkstančių šokėjų kompozicijas žadanti Šokių diena pakvies į Lietuvos futbolo federacijos stadioną.

Kulminacija taps liepos 6-ąją vyksianti Dainų diena „Vienybė težydi“. Trijų dalių Dainų dienos programa išskleis pagrindines mūsų himno idėjas, tačiau svarbiausia bus visų - Lietuvoje ir pasaulyje gyvenančių lietuvių -drauge giedama „Tautiška giesmė“.

Bilietų į Dainų šventės renginius kaina - nuo 5 iki 80 eurų. Vaikai iki trejų metų bus įleidžiami nemokamai, jei neužims papildomos sėdimos vietos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių