Quantcast

14-tą kartą į kelius iškeliauja akcija „Apsaugok mane“

  • Teksto dydis:

Prasidedant naujiems mokslo metams Lietuvoje keturioliktą kartą startuoja saugaus eismo akcija „Apsaugok mane“. Šiemet „Apsaugok mane“ organizatoriai – Vilniaus miesto savivaldybė, didžiausia šalies ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ ir Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas nori atkreipti pėsčiųjų ir vairuotojų dėmesį į pagalbą vieni kitiems keliuose. Visą rugsėjį šalies pėstieji moksleiviai bus apdrausti nelaimingų atsitikimų draudimu, saugiai elgtis gatvėse jiems padės prie pėsčiųjų perėjų budintys policijos pareigūnai, o padėti vieni kitiems mokys robotas.

„Šiemet iki liepos vidurio Vilniaus mieste buvo apie 80 eismo įvykių, kuriuose žuvo ar buvo sužeisti nepilnamečiai. Taip pat žuvo ir vienas nepilnametis dviratininkas. Tai liūdni skaičiai ir tik visi kartu, saugodami ir gerbdami vieni kitus galime išvengti tokių nelaimių“, - kalbėjo Vilniaus meras Artūras Zuokas.

„Vilniaus apskrities policijos komisariatas tradiciškai prisideda prie saugaus eismo iniciatyvos „Apsaugok mane“ ir kviečia visus eismo dalyvius būti atidiems ir atsakingiems kelyje, prie pėsčiųjų perėjų bei mokymosi įstaigų“, – sakė laikinai einantis Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas Antoni Mikulskis.

„Tradiciškai rugsėjo mėnesį keliuose išaugus transporto priemonių srautui, turime padėti vieni kitiems priprasti prie kitokio miesto gatvių ritmo ir nepamiršti skubančių į pamokas mokyklinio amžiaus vaikų. Todėl kaip ir kasmet  visą rugsėjo mėnesį visus Lietuvos pėsčiuosius moksleivius apdrausime nelaimingų atsitikimų draudimu, jei jie nukentėtų eismo įvykyje. Draudimas galios visiems pėstiesiems moksleiviams, kasdien nuo 7 iki 21 valandos“, – sako jau keturioliktus metus vaikus keliuose apdraudžiančios didžiausios ne gyvybės draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis. Šio draudimo suma vienam vaikui siekia 10 tūkst. litų.

Vaikams ir senoliams padeda tik paprašyti

„Lietuvos draudimo“ inicijuotas visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad beveik kas šeštas (15 proc.) šalies gyventojas linkęs visai nepadėti kitiems pėstiesiems pereiti per pėsčiųjų perėjas, daugiau nei pusė (54 proc.) ištiesia pagalbos ranką tik paprašius. Todėl šiemet „Apsaugok mane“ organizatoriai kviečia vairuotojus būti atidesniais, o pėsčiuosius atkreipti dėmesį į be suaugusiųjų per pėsčiųjų perėjas einančius vaikus. 

„Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas reprezentatyvus tyrimas, kurio metu buvo apklausta daugiau nei 1000 respondentų visoje Lietuvoje, parodė, kad padėti pereiti gatvę dažniau linkę 36-45 metų šalies gyventojai.  Mažiau nei trečdalis (30,6 proc.) šalies gyventojų padeda pereiti per pėsčiųjų perėjas ir neprašyti. Tarp jų dominuoja 56 metų ir vyresni žmonės. Daugiausiai 18-25 metų jaunuolių pripažino nesikišantys į ne savo reikalus ir neketinantys padėti vaikams, senyvo amžiaus žmonėms ar neįgaliesiems pereiti per pėsčiųjų perėją. Nenorinčių pagelbėti kitiems pėstiesiems Lietuvoje yra 15 procentų, todėl akcijos „Apsaugok mane“ organizatoriai kviečia žmones bendradarbiauti ir visiems kartu didinti vaikų saugumą keliuose.

Policija dirbs intensyviau

Prasidėjus naujiems mokslo metams ir padidėjus kelių eismo pažeidimų tikimybei, bus sustiprintos policijos pajėgos viešajai tvarkai ir eismo saugumui užtikrinti viešosiose vietose, pareigūnai intensyviai budės prie bendrojo lavinimo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Prie mokyklų (prieš pamokas ir po jų) bus organizuojamos policinės priemonės, skirtos tikrinti transporto priemones ir saugumą prie pėsčiųjų perėjų, taip pat  kartu su mokyklų administracija užtikrins, kad mokinius vežančių mokyklinių autobusų vairuotojai ar kiti vaikus lydintys suaugęs asmenys tinkamai laikytųsi Kelių eismo taisyklių.

Rūpindamiesi pėsčiųjų saugumu, policijos pareigūnai drausmins pėsčiųjų negerbiančius vairuotojus ir pėsčiuosius bei kvies atkreipti suaugusiųjų (automobilių vairuotojų) dėmesį į vaikų vežimą automobiliuose (saugos diržų, specialių sėdynių naudojimas).

Pasak A. Mikulski, Vilniaus apskrities policija užsiims ir moksleivių švietimu: visą rugsėjo mėnesį organizuos įvairias saugaus eismo akcijas, pavyzdžiui, mokyklose bus įgyvendinamas projektas „Saugokime vieni kitus kelyje“, taip pat bus vykdomi prevenciniai saugaus eismo užsiėmimai Vilniaus Kelių policijos valdybos Saugaus eismo klasėje, o lopšeliuose darželiuose bus organizuojami renginiai mažiesiems: vedamos saugaus eismo pamokos. „Kviečiame visus eismo dalyvius prisijungti prie organizuojamų saugaus eismo akcijų – pasitikime rudenį saugiai, būkime draugiški ir pakantūs vieni kitiems. Kiekvienas galime prisidėti prie to, kad Vilniaus gatvėse būtų saugu“, - sakė Vilniaus apskrities policijos atstovas.

Mokykloms dovanos liemenes ir atšvaitus

„Lietuvos draudimas“, bendradarbiaudamas su Vilniaus miesto savivaldybė, šiemet pagamino 2 tūkstančius šviesą atspindinčių liemenių. Su jomis vaikai bus geriau matomi tamsesniu paros metu gatvėse, neapšviestuose keliuose, taip pat išvykus į mokyklos organizuojamas ekskursijas. Šios liemenės rugsėjo mėnesį bus išdalytos 75-ioms sostinės mokykloms. Liemenes dėvėti ir jomis dalytis galės visi Vilniaus pradinių mokyklų moksleiviai. 

Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Grinda“ drauge su policija taip pat pagamino 2000 atšvaitų, kurie bus dalinami mokyklose.

Šiemet „Apsaugok mane“ akcijos metu užsiregistravusios moksleivių klasės dalyvaus Vilniaus saugaus eismo mokyklos rengiamose pamokose. Jose šiemet pirmą kartą saugaus eismo pamokų mokytoju taps robotas. Jį sukūrė Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto Technologijų fakulteto ekspertai. Nuotoliniu būdu valdomas robotas padės vaikams sužinoti, kaip pagelbėti kitiems pėstiesiems saugiai pereiti per pėsčiųjų perėjas, sudomins žaisminga ugdymo forma bei mokys kasdien laikytis saugaus eismo taisyklių.

Rugsėjo 1 d. bus paženklintos pėsčiųjų perėjos prie bendrojo ugdymo mokyklų akcijos „Apsaugok mane“ ženklu (iš viso 678 įspėjamųjų trikampių).

Pernai nukentėjo 7 vaikai

Akcija „Apsaugok mane“ buvo pradėta 2000 m. Vilniuje, vėliau išplito po visą Lietuvą.  Pernai akcijos metu visoje Lietuvoje eismo įvykiuose nukentėjo 7 pėstieji moksleiviai – 4 mergaitės ir 3 berniukai, jauniausiam iš jų – 7, vyriausiam – 17 metų. Nukentėjusiųjų amžiaus vidurkis 11,5 metų. Jų tėvams ar globėjams, pranešusiems apie įvykį „Lietuvos draudimui“ telefonu 1828, išmokėta 6000 litų draudimo išmokų. 2 moksleiviai buvo sužaloti tuo metu, kai ėjo per perėją. Lengviausias sužalojimas – sumušimas eismo įvykio metu, sunkiausias – įvairaus sudėtingumo kaulų lūžiai. 

„Lietuvos draudimas“ praneša, kad pernai po 1 nelaimingą atsitikimą įvyko Vilkaviškio, Pakruojo, Šiaulių, Panevėžio, Radviliškio rajonuose, Rokiškyje, Kaune. Vilniuje pernai akcijos metu pranešimų apie sužalotus moksleivius negauta.

Nuo 2000 iki 2012-ųjų metų akcijos „Apsaugok mane“ metu eismo įvykiuose rugsėjo mėnesį žuvo ar nukentėjo 58 moksleiviai, jų tėvams ar globėjams išmokėta daugiau nei 70 tūkstančių draudimo išmokų. Iš viso „Lietuvos draudimas“ eismo saugumo didinimo iniciatyvoms kasmet skiria daugiau nei 100 tūkst. litų.

„Lietuvos draudimas“ yra pirmaujanti šalies ne gyvybės draudimo bendrovė, savo paslaugas teikianti daugiau nei pusei milijono privačių ir verslo klientų ir per metus atlyginanti klientams žalų už beveik 200 mln. litų. Klientais kasdien rūpinasi daugiau nei 1100 „Lietuvos draudimo“ darbuotojų. „Lietuvos draudimas“ pripažintas „Geriausiu darbdaviu‘2012“ ir išrinktas į geriausių Vidurio ir Rytų Europos darbdavių dešimtuką. „Lietuvos draudimas“ priklauso vienai didžiausių pasaulio draudimo grupių RSA, kuri savo filialus turi 33 šalyse ir aptarnauja daugiau kaip 20 mln. klientų iš 150 pasaulio šalių. Įkurtas prieš 300 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apsaugokim mergaite ir motina

Apsaugokim mergaite ir motina portretas
Kai vyndėminiai padarai, Prisidengia miokslo laipsniais, siurbia nekaltųjų gyvastį - Ar tu gali tylėt, Ar tau širdies, žmogau, neskauda? . Kai grobiamos ir tremiamos Violetiniu persekiojamos aukos - Ar tu gali tylėt, Ar tau širdies, žmogau, neskauda? . Kada meilė Motinai Paminama ikalinus ir verciant neapkesti - Ar tu gali tylėt, Ar tau širdies, žmogau, neskauda? . Kai žudomi tėvai, Pakilę ginti mažą vaiką - Ar tu gali tylėt, Ar tau širdies, žmogau, neskauda? . Kada šėtonas jumyse Prieš angelą ranka pakyla - Ar tu gali tylėt, Ar tau širdies, žmogau, neskauda?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių