Quantcast

0,5 mln. eurų kuriantiems Vilnių: menininkai kviečiami į konkursą

  • Teksto dydis:

Ketvirtus metus sostinės erdves moderniai puošiantis konkursas „Kuriu Vilnių“ sugrįžta – menininkai gali laimėti net iki 70 tūkst. eurų, pasiūlydami idėją ir ją realizuodami pasirinktoje sostinės erdvėje. Iš viso idėjoms įgyvendinti sostinės savivaldybė skiria 0,5 mln. eurų, o paraiškų laukia iki 2021 m. vasario 15 d.

„Kuriu Vilnių“ programa per pirmuosius trejus savo gyvavimo metus pozityviai keitė miesto veidą, ypač atokesnius nuo centro rajonus, ir įkvėpė kurti daug puikių talentų. Savivaldybei parėmus, beveik visose miesto seniūnijose atsirado po autentišką meno kūrinį, kuris tapo traukos centru. Šis laikmetis visiems sudėtingas, tačiau ir atveriantis naujus kelius, skatinantis kūrybiškumą: kviečiu menininkus kurti, siūlyti savo idėjas, gražinti ir garsinti savo miestą“, – kvietė sostinės meras Remigijus Šimašius.

Savivaldybei parėmus, beveik visose miesto seniūnijose atsirado po autentišką meno kūrinį, kuris tapo traukos centru.

Meno kūriniai ypač laukiami prioritetinėse šiame programos etape miesto erdvėse – Karoliniškėse, Fabijoniškėse ir Naujininkuose. Karoliniškės ir Fabijoniškės iki šiol dar nesulaukė nė vieno „Kuriu Vilnių“ objekto, o Naujininkai yra sparčiai besikeičiantis rajonas, turintis ambiciją tapti miesto vartais, kuriame norisi sutvarkyti viešąsias erdves, pagyvinti gyvenamąją aplinką – kilstelėti Naujininkus į visai kitą lygmenį ir auginti rajoną iš naujo. Šiemet raginama neapsiriboti vien tik piešiniais ar skulptūriniais elementais, paieškoti ir pasiūlyti įvairesnių sprendimų.

Vilnius taip pat kviečia siūlyti idėjas, kaip standartinį seną atgyvenusį metalinį garažą paversti meno kūriniu – šiuo metu visame mieste tokie garažai yra nukeliami, atlaisvinant valstybinę žemę viešosioms erdvėms, infrastruktūros plėtrai. Jei menininkų pasiūlyta idėja bus originali ir priimtina, savivaldybė planuoja vienam ar keliems tokiems garažams paieškoti vietos viešosiose erdvėse ir palikti kaip meninį ženklą, primenantį nykstančią metalinių garažų kultūrą.

Taip pat labai laukiamos idėjos, kaip iškėlus senus kioskus, galima būtų atnaujinti požeminę perėją Lazdynuose (ties Erfurto g. 1).

Šiemet atsirado daugiabučių bendrijų, kurios pačios siūlo meno kūriniams pasirinkti būtent jų namo sienas, taip palengvindamos menininkams organizacinius rūpesčius. Konkrečios vietos bus skelbiamos prie „Kuriu Vilnių“ paslaugos aprašymo, o dėl platesnės informacijos kviečiama kreiptis į programos koordinatorę.

Paraiškos priimamos iki kitų metų vasario 15 d. vidurnakčio ir tik elektroniniu būdu. Organizatoriai prašo, kad įkeliamos paraiškos dydis neviršytų 20 MB. Paraiškos teikiamos čia

Per trejus metus programos „Kuriu Vilnių“ dėka visame mieste atsirado 26 unikalūs meno objektai. Juos visus galite pamatyti čia.

Daugiausiai mieste atsirado skulptūrų ar kompozicijų: kaip „Vandens nešėjas“ (Senamiestyje), skulptūra K. Simanavičiui (Naujininkuose), „12 kubų“ (Pašilaičiuose), „Vandens lelijos“ (Naujamiestyje), „Sniego žmonės“ (Naujamiestyje), „Per tris dienas“ (Naujininkuose). Įamžinti ir du išnykusių istorinių objektų skulptūriniai maketai – A. Vivulskio projektuotos bažnyčios Naujamiestyje ir Vilniaus pilių teritorijos Senamiestyje. Daugelyje Vilniaus seniūnijų atsirado ir sienų tapybos kūrinių, stebino kiti unikalūs sprendimai miestui – „Nostalgijos muziejus“, „Patiltės kino teatras“, „Tapybos maršrutizatoriai“ ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
stai projektas, atnaujint saligatvi ties Antaviliais ir iki ju dviraciu taka atnaujint!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių