Quantcast

Žmogiškųjų Prometėjų beieškant: Keistuolių teatro premjera

  • Teksto dydis:

Pasaulinę teatrų vaikams ir jaunimui dieną, kovo 20 d., Keistuolių teatre įvyko rež. Ievos Stundžytės premjera „Kai aš buvau Prometėjas“. Spektaklyje vaidina trys jaunosios kartos Keistuolių teatro aktoriai – Justina Smieliauskaitė, Matas Pranskevičius ir Jurgis Marčėnas.

„Jei vieną dieną tektų pasirinkti, ar išdrįstumei būti Prometėju? Kokia būtų tavo prometėjiška istorija?“ – tokiais klausimais į jauną žmogų kreipiasi spektaklio kūrybinė komanda.

Aktoriai, besidalindami autobiografinėmis istorijomis, teatro kūrinyje narplioja asmeninį santykį su Prometėju ir jo dovana: viltis ir baimes, žavėjimąsi ir gėdą, mokymąsi iš klaidų ir klaidų kartojimą.

Kartu, bekeliaudami po skirtingus istorinius laikotarpius bei besižvalgydami į nūdienę kultūrą, kūrėjai svarsto, o gal esama ir žmogiškųjų Prometėjų? Gal tai tie, kurie net ir žinodami, kad nepaklusus esamai tvarkai patys susilauks nelaimės, ryžtasi aukotis vien dėl kitų galimybės sušilti?

Teatro kūrinyje į jauną žmogų kreipiamasi jam suprantama kalba, taip sukuriant erdvę, leidžiančią kitaip pažvelgti tiek į minėtą mitą, tiek į Lietuvos valstybės istorines patirtis, tiek į šiandieną, kuriant pilietiškesnį santykį su gyvenamąja aplinką.

Kaip teigė režisierė I. Stundžytė: „Jauniems žmonėms Rusijos pradėta agresija prieš Ukrainą yra pirmasis taip arti vykstantis karas šios kartos gyvenime. Tai yra karta, savo akimis nemačiusi nei sausio 13-osios įvykių, jos atmintyje nespėjo įsirėžti vaizdai iš byrančios Jugoslavijos, o tai, kas vyksta Artimuosiuose Rytuose – per tolima. Tai karta užaugusi kartu su socialiniais tinklais, susiformavusi nuolatinėje kitimo būklėje. Todėl ir norisi atsigręžti į istorines patirtis, ieškoti būdų kalbėti apie pilietiško santykio su aplinka, kurioje gyvename, svarbą“.

Daugiau apie spektaklį: https://bilietai.keistuoliai.lt/event/119



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių