Quantcast

Žiūrovams duris atveria Lietuvos rusų dramos teatras

  • Teksto dydis:

Lietuvos rusų dramos teatras (LRDT) plačiai atveria savo duris žiūrovams ir kviečia į nekantriai lauktą spektaklį „Valia“ pagal Vasilijaus Šukšino apsakymus. Premjeriniai spektakliai, kaip skelbiama teatro pranešime, bus rodomi balandžio 29 ir 30, gegužės 4 ir 5 dienomis teatro Didžiojoje salėje.

LRDT vadovė Olga Polevikova mano, kad tai labai neįprastas laikas, kai pavasario viduryje atsidarius teatrui tenka pradėti tarsi naują kūrybinį sezoną.

„Pirmuosius šiais metais susitikimus su žiūrovais savo scenoje pradedame su spektakliu, kuris atgimsta tarsi feniksas iš pelenų, – nuo rudens taip ilgai brandinta ir laukta „Valia“. Tai unikalus atvejis – šitiek laiko mūsų aktoriai gyveno spektaklyje be galimybės išeiti į premjerą! Matydami, kaip per tą laiką nusilpo bendras visuomenės kultūrinis tonusas, linkime žiūrovams neužsisėdėti ir išnaudoti galimybę vėl ateiti į teatrą, nes nė vienas nesame tikri, kiek tęsis šie karantino atlaisvinimai. Mes labai tikimės, kad gegužės mėnesį teatro lankomumas tik augs, esame suplanavę rodyti geriausius savo repertuaro spektaklius. Neabejotinai, grįžti į gyvenimą reikės tam tikros valios“, – sako O. Polevikova.

Pirmuosius šiais metais susitikimus su žiūrovais savo scenoje pradedame su spektakliu, kuris atgimsta tarsi feniksas iš pelenų.

Spektaklio „Valia“ pagal V. Šukšino apsakymus režisierius – Vladimiras Gurfinkelis, scenografiją ir kostiumus sukūrė dailininkė Irena Jarutis, inscenizacijos autorius – Ilja Gubinas, choreografė – Irina Tkačenko, kompozitorius – Vitalijus Istominas, šviesų dailininkas – Jevgenijus Kozinas.

Epiniame spektaklyje „Valia“ talentingi LRDT aktoriai kuria ansamblį žmonių tipažų, siejamų aistros ir nerimo dėl rytdienos, ateities. Spektaklyje vaidina Telmanas Ragimovas, Viačeslavas Lukjanovas, Aleksandra Metalnikova, Inga Maškarina, Jevgenija Gladij, Jelena Orlova, Andrius Darela, Maksimas Tuchvatulinas, Aleksandras Agarkovas, Jurijus Ščiuckis ir kt.

Aktorė I. Maškarina, spektaklyje įkūnijanti pilietę Kiseliovą, teigia, kad Šukšinas – tai reiškinys. „Jis nepaprastai aktualus mūsų sudėtingu laiku. Mes vis bėgame, blaškomės, bet pamiršome, kad visi esame žmonės, manydami, jog gyvensime amžinai, o juk nė vienas nežinome, kas atsitiks po sekundės. Skaitydamas Šukšino apsakymus jauti, kaip skamba tavo vidinės stygelės, ir supranti, kad turi sielą. Patarčiau visiems prisiliesti prie Šukšino – jis padės suprasti, ar turite sielą, ar ne, su širdimi esate ar be jos“, – teatro pranešime cituojama I. Maškarina.

Rašytojas, aktorius, kino režisierius, visuomenės veikėjas Vasilijus Šukšinas (1929–1974), kurdamas literatūros kūrinius ir filmus, siekė parodyti pasaulį visapusiškai, su visomis žmogaus gyvenimui būdingomis smulkmenomis. Autoriaus kūryboje atsiskleidžia sudėtingos socialinės ir psichologinės situacijos, kurias diktavo jo gyventas laikmetis.

„Žmogaus egzistencijos prasmė – pagrindinis Šukšino kūrybos motyvas. Maksimalizmo, nenuilstamos ir neįtikėtinos aistros santykis sukuria jo herojus. Tai ne komedijų autorius. Šukšinas po komiškumu slėpė savo sielos žaizdas. Jis nuostabus rašytojas, magiškas – žvelgdamas į jo išorinį paprastumą, supranti, kaip tai apgaulinga“, – sako režisierius V. Gurfinkelis.

Vieno veiksmo spektaklis „Valia“ bus rodomas rusų kalba su lietuviškais titrais.

Po premjerinio spektaklio LRDT visą gegužės mėnesį rodys geriausius repertuaro spektaklius – „Tryliktas apaštalas, arba Debesis kelnėse“, „Idiotas“, „Pasaka apie carą Saltaną“, „Prakeikta meilė“ ir kt., sakoma Lietuvos rusų dramos teatro pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių