Quantcast

Žaviausias etno-chaosas iš Ukrainos „DakhaBrakha“ pasirodys Vilniuje

  • Teksto dydis:

Spalio 19 d. į Vilnių grįžta kultinė Ukrainos folklorą moderniai perteikianti grupė „DakhaBrakha“. Tai populiariausias Ukrainos muzikos eksportas, stebinantis savo išraiška ir formomis, nuoširdžias liaudies melodijas jungiantis su nežabota energija. Išskirtinis world muzikos kvartetas pasirodys neeilinėje erdvėje – „Dūmų fabrike“, menančiame gilius dalgių fabriko laikus.

Kone įsiminitiniausia Rytų Europos folkloru tituluojami „DakhaBrakha“, džiugiai ir jausmingai derinantys miestietišką avangardą su kaimo gyvenimu, gamtos bei žmogaus cikliškumu, net pačioje Ukrainoje yra tapę kultiniu reiškiniu. Grupės nariai, keturi etnomuzikologai, prikelia retus, atokiausių Ukrainos kampelių gyventojų išsaugotus folkloro motyvus, kruopščiai surinktus „DakhaBrakha“ ekspedicijų metu, į pasaulines scenas nešdami netikėtą bei šventą požiūrį į liaudies kūrybą ir nežemiškų harmonijų gelmes.

Grupė įvairių tautų gerbėjus žavi intensyviais, į tranzą vedančiais garsais, kurie aprėpia skirtingų genčių ritualinius ritmus, ir pribloškiančius, kakofoniškus vokalus. „DakhaBrakha“ muzikines gijas audžia iš Ukrainos folkloro, indie roko, pop, punk, hip-hop, avangardo, Balkanų muzikos ir viso pasaulio tradicinių instrumentų, atkeliavusių iš Afrikos, Azijos, Arabų bei Vakarų šalių.

„DakhaBrakha“ kuriamas naujos muzikos pasaulis neretai pavadinamas „etninio chaoso“ vardu, o patys atlikėjai – etno pankais. Ši galinga, įtaigi ir mistiška muzikos magija klausytojus prikausto nuo pat pirmų natų.

 

 

Negana to, „DakhaBrakha“ yra vizualiai įspūdingi – jų šou neapsieina be žavingų sceninių efektų. Juk 2004 m. grupė susibūrė avangardinio teatro režisieriaus Vladislavo Troitskyi iniciatyva Kijevo šiuolaikinio meno centre „DAKH“. „DakhaBrakha“ pavadinimas taip pat yra išskirtinis ir senąja ukrainiečių kalba reiškia „duoti, imti“.

2018 m. „DakhaBrakha“ pelnė ir Lietuvos klausytojų simpatijas – į Vilniaus kongresų rūmuose vykusį koncertą bilietai buvo išpirkti likus savaitei iki pasirodymo, o jam pasibaigus ilgai griaudėjo ovacijos. Per šį laiką „DakhaBrakha“ pelnė Ukrainos valstybinę T. Ševčenkos muzikos menų premiją. 2020 m. išleido naują albumą „Alambari“, kuris buvo įrašytas Brazilijos „Gargolandia“ studijoje. Taip pat surengė keletą pasaulinių turų ir kaip vieni pagrindinių atlikėjų pasirodė 2019 m. „WOMAD“ world muzikos festivalyje.

Bendrai „DakhaBrakha“ yra pasirodžiusi daugiau nei penkiuose šimtuose koncertų ir spektaklių, dalyvavo daugybėje tarptautinių festivalių vykusių gimtinėje, didelėje Europos dalyje, Kinijoje, Australijoje, JAV, Kanadoje, Kolumbijoje, Naujojoje Zelandijoje, Brazilijoje. Juos kvietėsi groti tokie festivaliai kaip „Glastonbury“, „Sziget“, „Roskilde“ ir kiti. Kolektyvo muzika yra naudojama daugiau nei dešimtyje filmų.

Bilietai, daugiau informacijos: www.gmgyvai.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių