Quantcast

VU chorai tarptautiniame konkurse iškovojo aukščiausias vietas

  • Teksto dydis:

Sekmadienį, spalio 23 d., Lenkijos Balstogės mieste pasibaigusiame tarptautiniame chorų konkurse „Cantu Gaudeamus“ dalyvavę du Vilniaus universiteto chorai „Pro musica“ ir „Virgo“ (meno vadovė ir vyr. dirigentė Rasa Gelgotienė) iškovojo aukščiausius apdovanojimus.

Merginų choras „Virgo“ pelnė aukso medalį, o mišrusis choras „Pro musica“ – pirmąją vietą ir konkurso Grand Prix.

Konkursas vyko buvusiuose Abiejų Tautų Respublikos didikų Branickių rūmuose, jame iš viso dalyvavo 14 chorų, kolektyvai varžėsi 7 kategorijose. Dainininkai turėjo a cappella atlikti vieną baroko arba renesanso epochos kūrinį, kitą – parašytą 1750 – 1950 m. laikotarpiu, trečią –sukurtą po 1950 m. ir paskutinį – laisvai pasirinktą kūrinį.

„Aukščiausios prizinės vietos, atitekusios chorams iš Lietuvos, tai kruopštaus pasirengimo, ištvermės, susikaupimo ir patirties rezultatas“, – sakė vyr. dirigentė Rasa Gelgotienė. Anot chorvedės, lietuviams teko susirungti su stipriais lenkų chorais. „Ten chorinis judėjimas vis labiau auga, kaimynai turi ne tik daug įvairiausio lygio chorų, bet ir nemažai įdomių kompozitorių, rašančių chorams, todėl lenkų chorų repertuaras labai įdomus“, – pabrėžė ji.

Auksinio diplomo laimėjimas Lenkijoje papildo netrumpą choro „Virgo“ apdovanojimų sąrašą. Per 35 gyvavimo metus kolektyvas iš viso yra laimėjęs per 12 tarptautinių konkursų, dalyvavęs apie 50 tarptautinių festivalių. 2013 m. merginų choras „Virgo“ pripažintas geriausiu moterų choru Lietuvoje. Šiemet pavasarį studentų chorų forume „Paparac Kvetka“ Minske (Baltarusija) „Virgo“ pelnė geriausio choro vardą.

2004 m. įsteigtas choras „Pro musica“ šiuo pirmosios vietos ir Grand Prix apdovanojimu pratęsia sėkmingų pasirodymų tarptautiniuose konkursuose seriją. 2012 m. taip pat Lenkijoje 31-ajame Hajnowkos stačiatikių sakralinės muzikos konkurse kolektyvas iškovojo pirmąją vietą. „Pro musica“ iš kitų Lietuvos chorų išsiskiria pasirinkta stambių chorinių-simfoninių formų repertuarine kryptimi. Choras jau yra atlikęs tokius didžiuosius klasikos šedevrus kaip W. A. Mozarto ir G. Verdi „Requiem“, G. Rossini ir A. Dvorako „Stabat Mater“, J. S. Bacho „Magnificat“, L. Van Bethoveno IX simfonija, D. Fanshawe „African Sanctus“, S. Rachmaninovo „Nakties vigilija“ ir daugelį kitų kūrinių.


Šiame straipsnyje: pro musicaVirgochoraikonkursas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių