Pereiti į pagrindinį turinį

Vizija – mados muziejus su unikaliomis kolekcijomis

2013-11-01 17:45

Kaip atrodė damų drabužiai, šukuosenos, aksesuarai prieš 100, 200 ir daugiau metų? Visa tai bus galima pamatyti naujame Vilniaus mados muziejuje. Unikali kolekcija jau sukaupta. Tai – žinomo mados istoriko, kolekcininko Aleksandro Vasiljevo rinkiniai.

Kolekciją padovanos Vilniui

Planuojama, kad Mados muziejus duris atvers Vilniaus centre, viename Radvilų rūmų sparne Liejyklos gatvėje. Preliminariais skaičiavimais, įrengti šį muziejų kainuotų 7–8 mln. litų.

"Niekas iš karto neatsiranda. Nuo idėjos iki muziejaus įkūrimo – tam tikras brandos kelias. Kad išsivystytų žmogus, reikia devynių mėnesių. O muziejui atsirasti reikia devynerių metų. Mados muziejaus link einame labai nuosekliai – rengiame įvairias temines parodas iš didžiulės A.Vasiljevo madų kolekcijos. Jas rengiame Taikomosios dailės muziejuje. Dabar vyksta secesijos paroda, o lapkričio 4-ąją atidarysime karo metų aukštosios mados parodą", – pasakojo Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Tam, kad muziejus atsirastų, reikia kokiu nors būdu suformuoti muziejinę kolekciją. Šiuo metu ta madų kolekcija – privati. Lietuvos dailės muziejus sutarė su A.Vasiljevu, kad, jeigu bus tinkamos sąlygos, kolekciją jis padovanos Lietuvai, konkrečiai – Vilniui, nes su Lietuvos sostine jį sieja giminystės ryšiai ir gausybė prisiminimų.

Viskas su specialistais aptarta

Sąlygos A.Vasiljevo kolekcijai saugoti, R.Budrio tvirtinimu, sudarytos – saugykla Taikomosios dailės muziejuje jau įrengta.

"A.Vasiljevas į tą saugyklą pamažu iš visur gabena drabužių, aksesuarų, fotografijų, paveikslų – viską apgyvendina pas mus. O mes brandiname koncepciją tai kolekcijai sukurti muziejų. O ko muziejui reikia? Šiuolaikinių patalpų, – dėstė R.Budrys. – Panašiai buvo su Vytauto Kasiulio muziejumi: jo žmona mums padovanojo per 900 V.Kasiulio paveikslų su sąlyga, kad įkursime muziejų. Ir mes jį įkūrėme. Viskas vyko nuosekliai, metodiškai. Panašus procesas vyksta ir su Mados muziejumi."

Anot R.Budrio, geriausia vieta Mados muziejui – kažkada labai garsių Radvilų rūmų korpusas Liejyklos g. 2. Tas korpusas XX a. pradžioje buvo rekonstruotas – prie jo buvo prilipintas trečias aukštas. Antrojo pasaulinio karo metais pastatas buvo apgriautas, o po karo ilgą laiką ten buvo įsikūręs "Dinamo" sporto draugijos kompleksas.

A.Vasiljevas pastatą apžiūrėjo ir liko patenkintas. Tačiau, anot R.Budrio, norint muziejų tinkamai įrengti, reikia parengti dokumentus, pereiti visus konkursus, laimėti ES turizmo plėtros lėšų. Savo planą, kur bus ekspozicijų salės, saugyklos, liftai ir kita, muziejininkai jau turi. Pastato pritaikymas muziejui jau išstudijuotas, su specialistais aptartas.

Konkursą tikisi laimėti

"Antrame aukšte, prekybos salės vietoje, vėliau buvo įrengti "Dinamo" kabinetai, kuriuos skyrė laikinos fanerinės pertvaros. Tai išvalai, sutvarkai salę – ir gali eksponuoti. Trečiame aukšte – kita didžiulė salė, kurioje treniruodavosi krepšininkai. Ten reikės sutvarkyti grindis, pakeisti langus ir puikiausiai gali eksponuoti – didžiulė salė, drabužiams geriau nesugalvosi. Žinoma, reikės sutvarkyti ir stogą.

Tai ir su A.Vasiljevu, ir su specialistais aptarėme. Viskas įmanoma, ir tas istorinis pastatas puikiai tinka Mados muziejui įrengti. Pritaikyti jį muziejaus funkcijai nesunku, reikia šiek tiek laiko ir lėšų.

Kai tik Ūkio ministerija paskelbs turizmo plėtros konkursą, mes su savo projektu jame dalyvausime ir tikimės jį laimėti. Ir jeigu laimėsime, per 20 mėnesių muziejus bus įrengtas, – nenuleido rankų R.Budrys. – Preliminariais skaičiavimais, įrengti Mados muziejų kainuotų 7–8 mln. litų."

Pasaulyje mados muziejų yra labai mažai. Kodėl? Drabužiai neišsilaiko – močiučių drabužius persiuva anūkėms. Toks muziejus, anot R.Budrio, būtų unikalus. Mada – visuomenei patrauklus dalykas, ja domisi įvairių sluoksnių žmonės. Kai Taikomosios dailės muziejuje rengiamos A.Vasiljevo kolekcijų parodos, į jas suplaukia daugybė lankytojų.