Quantcast

Vitražas „Laisvė“ skiriamas Vilniaus Sausio 13-osios progimnazijai

Sausio 13-osios, pirmadienio rytą, Lietuvos kultūros politikos institutas Vilniaus Sausio 13-osios progimnazijoje pristatys monumentaliosios dailės kūrinį – vitražą „Laisvė“.

Sausio 13-osios progimnazija anksčiau vadinosi Vilniaus 34-ąja vidurine mokykla. Ji susijusi su kovų už Lietuvos nepriklausomybę įvykiais.

1991 m. sausio 13-ąją žuvo keturiolika Lietuvos laisvės gynėjų. Trys iš jų – šios mokyklos moksleiviai: Ignas Šimulionis, Rolandas Jankauskas ir Vidas Maciulevičius. Žuvo ir dviejų šios mokyklos moksleivių tėvai: Vytautas Vaitkus ir Apolinaras Povilaitis.

Vitražą „Laisvė“ sukūrė Dailės akademijos docentas Ignas Meidus.

Vitražas „Laisvė“ yra vienas iš 20 Lietuvos mokykloms skiriamų monumentaliosios dailės kūrinių – vitražų, freskų ir mozaikų, kurių sukūrimu rūpinasi nevyriausybinė organizacija – Lietuvos kultūros politikos institutas. Mokykloms šie kūriniai nekainuoja. Lėšomis jų kūrimui iš privačių rėmėjų rūpinasi Lietuvos kultūros politikos institutas.

2018 m. nutapyta freska „Mokslo ir meno mūzos pagerbia gimnaziją ir jos įkūrėją“ 1647 m. įsteigtos Kėdainių Šviesiosios gimnazijos kiemo interjere. Dailininkė Rasa Grybaitė.

Šių metų gegužę numatoma baigti vitražą „Raidės, knygos, veidai“ Vytauto Didžiojo universiteto Kauno „Rasos“ gimnazijoje.

Kuriami trys vitražai ir viena freska dar keturioms Lietuvos gimnazijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oziu propoganda

oziu propoganda portretas
niekam neidomu
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių