Quantcast

Virtualioje „Knygų savaitėje“ – ilgai laukta Valdovų rūmų muziejaus premjera

  • Teksto dydis:

Vasario 24–27 d. Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai dalyvaus virtualioje „Knygų savaitėje“, kuri pakeis tradiciškai šį mėnesį vykstančią Vilniaus knygų mugę.

Joje muziejaus darbuotojai knygų mylėtojus nudžiugins keturių išskirtinių knygų pristatymais, tarp kurių – ir ilgai laukta tarptautinės parodos „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“ dvitomio katalogo premjera.

„Visi, skaitantys ar rašantys knygas, vasario pabaigos neįsivaizduoja be tradicinės Vilniaus knygų mugės, jos šurmulio, naujų knygų pristatymų, susitikimų su autoriais, diskusijų. Nepaisant pandemijos, ši, pirmoji virtuali, „Knygų savaitė“ mus kviečia pasinerti į knygas, kuriose atsiveria visas pasaulis. Tai labai universalus ir puikiai esamą situaciją atspindintis šūkis. Nusprendęs dalyvauti virtualiuose knygų mylėtojams skirtuose renginiuose, Valdovų rūmų muziejus atsižvelgė į šią temą – siūlysime nerti į užburiantį istorijos, paveldo, meno ir muziejaus pasaulį“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. Ramunė Šmigelskytė-Stukienė.

Pasak jos, tradicinėje Vilniaus knygų mugėje įprastai Valdovų rūmų muziejus pasiūlydavo ne tik knygų, bet ir interaktyvių staigmenų – šiais metais dėmesys sutelktas į pačius leidinius, o įvairias siūlomas pramogas lankytojai gali bet kuriuo patogiu laiku išbandyti muziejaus interneto svetainėje ir socialiniuose tinkluose.

Į „Knygų savaitės“ renginius Valdovų rūmų muziejus įsijungs vasario 24 d. 18 val. – pristatys jau dabar bestseleriu tapusį parodos „Kariauti pratusi tauta. Lietuvių karinis elitas XIII–XIV a.“ katalogą. Apie leidinį ir lietuvių karybos ypatumus diskutuos parodos kuratorius, katalogo sudarytojas, Valdovų rūmų muziejaus istorikas dr. Paulius Bugys, Lietuvos nacionalinio muziejaus archeologas dr. Gediminas Petrauskas ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos docentas dr. Manvydas Vitkūnas. Diskusiją moderuos Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. R. Šmigelskytė-Stukienė.

Maloni virtuali kelionė po Rytų Prūsiją bei Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, kurioje bus galima susipažinti su unikaliu architektūros paveldu, išvysti senąsias bažnyčias ir koplyčias, rūmų ir pilių griuvėsius, skersgatvius bei kiemus, laukia vasario 25 d. 18.00 valandą. Tuomet parodos „Istorija ir atmintis. Romano Borisovo akvarelės“ katalogą pristatys dailininkas R. Borisovas ir katalogo sudarytoja dr. Živilė Mikailienė. Pokalbį, kurio metu išgirsite apie dailininko darbų užkulisius ir kūrimo procesą, moderuos Valdovų rūmų muziejaus Parodų ir leidybos skyriaus vedėjas Marijus Uzorka.

Apie sakralumą ir pasaulietiškumą dailėje, krikščioniškuosius siužetus italų tapyboje, portreto žanro atsiradimą ir kitomis temomis bus kalbama vasario 26 d. 18 val. vyksiančiame tarptautinės parodos „Nuo SACRO iki PROFANO. Giorgio Baratti dailės kolekcija iš Milano“ katalogo pristatyme. Šios parodos kuratorė ir leidinio sudarytoja Daiva Mitrulevičiūtė bei Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja dr. R. Šmigelskytė-Stukienė pakvies susipažinti su europinės dailės paveldu.

Valdovų rūmų muziejaus dalyvavimą virtualioje „Knygų savaitėje“ vainikuos ilgai laukta premjera – tarptautinės parodos „Radvilos. Kunigaikščių istorija ir paveldas“ dvitomio katalogo pristatymas. Prisiminti platų ir įvairialypį kunigaikščių Radvilų palikimą kvies vienas iš parodos bendraorganizatorių kunigaikštis Motiejus Radvila (Maciej Radziwiłł), Vilniaus universiteto rektorius prof. Rimvydas Petrauskas, Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas ir viena iš katalogo sudarytojų Gintarė Džiaugytė. Pokalbį moderuos Valdovų rūmų muziejaus Parodų ir leidybos skyriaus vedėjas M. Uzorka.

Visi virtualūs Valdovų rūmų muziejaus leidinių pristatymai „Knygų savaitėje“ bus transliuojami tiesiogiai muziejaus socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Valdovų rūmų muziejaus renginių programa virtualioje „Knygų savaitėje“ – čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių